Akhisar’da  “Zeytinyağı Üretiminde Sürdürebilirliğin ve Rekabetçiliğin Güçlendirilmesi” ile ilgili bilgilendirme semineri yapıldı.


Manisa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen Akhisar Ticaret Borsası, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası ve TEPAV’ın proje ortağı olarak destek verdikleri “Zeytinyağı Üretiminde Sürdürebilirliğin ve Rekabetçiliğin Güçlendirilmesi” isimli proje kapsamında  Salı günü Akhisar Ticaret Borsası’nda  Zeytinyağı Destekleme semineri düzenlendi. 


Seminerde ilk olarak Celal Bayar Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Biriminde görevli Yrd. Doç. Dr. Funda Gençler Zeytinyağı Destekleme Politikaları; Türkiye’nin Uluslararası Piyasalardaki Konumu ile ilgili bilgiler verdi.  Türkiye’de zeytin ve zeytinyağına yönelik desteklerden zeytin üreticilerinin bir çoğunun habersiz olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Gençer, “Zeytin üreticilerimiz maalesef devletin vermiş olduğu destekten habersizler.  Bakanlık çiftçimize gübre, mazot, toprak analizinde bazı destekler, primler veriyor. Ancak bu destek ve primler Avrupa Birliği ile kıyaslandığında yetersiz kalıyor. Bu nedenle özellikle çiftçilerimiz bakanlık tarafından için teşvik ve prim artırılmalı.” dedi. 


Seminerin ikinci bölümünde ise Ege Üniversitesi Biyomühendislik Bölümünden Prof. Dr. Nuri Azbar söz aldı. Azbar, özellikle zeytinyağı üretimi sonrası ortaya çıkan “Karasu” problemi ve zeytinyağı üretiminde atık yönetimi ile ilgili olarak bilgiler verdi. Özellikle karasu ile problemleri dile getiren Azbar, zeytin ve zeytinyağı üreticilerine bu konu ile ilgili geniş bilgiler verdi. 


Seminere Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Erdayıoğlu, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Ulusoy, Akhisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fettah Gürmen, Akhisar İlçe Tarım Müdürü Mehmet Akif Şenyürek, Akhisar Meslek Yüksek Okulu Müdürü Harun Çoban, Akhisarlı zeytin  ve zeytinyağı üreticileri katıldı.