Akhisar Belediyesi, Bosna Hersek Donji Vakuf Belediyesi ve Bosna Hersek ile İlişkileri Geliştirme Merkezi Vakfı (BİGMEV)’ in ortaklaşa düzenlediği “Bosna Hersek İş Fırsatları Sunumu” Akhisar Belediye Meclis Salonunda yapıldı.

Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Donji Vakuf Belediye Başkanı Huso Sosic, Akhisar Esnaf Teşkilatı temsilcileri, Sivil Toplum Örgütü temsilcileri ile Akhisarlı iş adamlarının katıldığı sunumda Bosna Hersek’te yapılabilecek olan yatırımlar hakkında BİGMEV Proje Müdürü Samir Vildiç bilgilendirmelerde bulundu.

Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin, karşılıklı iş imkânlarının geliştirilmesi amacıyla düzenlenen programda BİGMEV tarafından yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verildi. Yapılan programda BİGMEV Proje Müdürü Samir Vildiç, Bosna’da her yıl turist sayısında yüzde 20 artış sağlandığını ile getirerek buna eşdeğer olarak bir çok otelin de mevcut olduğunu kaydetti. Ülke topraklarının yüzde 50’si tarım arazisi yüzde 48’i ise orman arazisi olduğuna vurgu yapan Vildiç, 10 bin kilometre nehir ve nehirlerin yüzde 90’ı birinci kalite suya sahip olduğunu ve toprakların organik tarıma elverişli olduğunu dile getirdi. Rekabetçi ürünler olarak böğürtlen, ahududu, kornişon, çilek, erik, elma, üzüm v.b bir çok üründen oluştuğunun altını çizen Vildiç ayrıca bu ürünlere Türkiye’den de taleplerin olduğunu belirtti.

Hayvancılığın toplam tarımsal üretimde yüzde 50 paya sahip olduğunu belirten Vildiç Türkiye’nin Bosna Hersek’ten halen et alım izni mevcut olduğunu kaydederek, tekstil sektöründe de hali hazırda dünyanın önde gelen markaları için üretim yapıldığını belirtti. Otomotiv ve yan sanayi sektöründe 2014 yılındaki yüzde 26’lık büyüme ve hem üretim hem ihracatın yıldızı olduğuna vurgu yapan Vildiç, Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu 30 ülkeye ihraç edildiğini kaydetti. Enerji sektöründe ülkeden yaklaşık 6 milyar ton linyit kömür rezervi bulunduğunu bunun yanında 9 bin 500 kilovat üreten 4 termik santralin yer aldığını belirten Vildiç, ülkede rüzgar koridorları ve solar enerji için uygun alanların mevcut olduğunu ayrıca petrol aramalarının da devam ettiğini vurguladı. Ahşap sanayisinde ülkenin yüzde 48’i orman oluşu ve kalifiye işgücünün mevcudiyetinden dolayı Vildiç bir çok ülkeye ihracatın gerçekleştiğini kaydetti.

Bosna Hersek’te yerel şirketler ile ortaklık ve stratejik işbirliği, fason üretimi, özelleştirme fırsatları, sıfırdan yeni yatırımlar ve Balkanlar’a ve Avrupa’ya ihracat imkanlarından bahseden BİGMEV Proje Müdürü Samir Vildiç, ayrıca KOSGEB desteğinden de bahsetti. Ziraat Bankası’nın Bosna Hersek’te 24 şubesinin bulunduğunu kaydeden Vildiç ayrıca kredi imkanlarından da bahsetti. 

Program sonunda Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, katılıcılara ve Bosna Hersek’ten gelen misafirlere Spor Toto Süper Lig’de mücadele veren Akhisar Belediyespor’un formalarını ve Akhisar’ın simgeleyen zeytin ve zeytinyağı şiltlerinden takdim etti.