13 milyon zeytin ağacına sahip Manisa'nın Akhisar ilçesinde zeytin hasadı başladı.

 Bu sebeple 6. Zeytin Hasadı Şenliği düzenlendi. Akhisar Ticaret Borsası önderliğinde kaymakamlık, belediye, Ticaret ve Sanayi ile Ziraat odalarının desteğiyle düzenlenen şenlik, Bakır mevkisindeki bin 650 yaşındaki anıt zeytin ağacının altında yapıldı. Şiddetli yağmur sebebiyle hasat kısa sürdü. Şenliğe, zeytin işletme tesisinde devam edildi.

Şenliğe Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, Belediye Başkanı Salih Hızlı, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, Zeytin ve Zeytinyağı Komitesi Başkanı M.Kadri Gündeş, Manisa Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Yaşar, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, Akhisar Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Yılmaz, siyasi parti temsilcileri ve üreticiler katıldı. Vali Bektaş ve beraberindekiler, anıt ağacın altında düzenlenen törende zeytin toplayarak hasadı başlattı.

Borsa Başkanı Alhat, Akhisar'da tütünden sonra zeytinciliğe hızlı bir geçiş olduğunu söyledi. Eskiden de bu topraklarda zeytinciliğin yapıldığını hatırlatan Alhat, "Biz de zeytincilik geleneğine göre hep birlikte bugün yeni hasada başladık. Amacımız, Türkiye'de zeytin ve zeytinyağı tüketiminin artmasına ve zeytinciliğin doğru bir şekilde anlatılmasına fayda sağlamaktı. 6 yıl önce bu festivale başladığımızda zeytinyağı tüketimi kişi başı 800 gramdı. Şu anda zeytinyağı tüketimi kişi başı 2 kilolara çıktı. Amacımız Türkiye'de kişi başı zeytinyağı tüketimini 10 kilolara çıkarmak. Ayrıca amacımız, Akhisar'daki 13 milyon zeytin ağacı sayısını 25 milyona çıkarmak." dedi.

Birlik Başkanı Renklidağ ise Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı ihracatında son senelerde çok ciddi adımlar attığını söyledi. Renklidağ, "Eskiden bizim firmalarımız, zeytin ve zeytinyağını dökme gönderirdi ancak son rakamları incelediğimizde Türkiye, yüzde 90 oranında yemeklik zeytini küçük ambalajda göndermeye başladı. Zeytinyağında da yüzde 80’ini küçük ambalajda göndermeye başladı. Akhisar çok önemli, özellikle yemeklik zeytinde üretici bölgedir. Bu tür festivallerin yapılması çok önemli. İhracatçılar Birliği olarak bir tanıtım grubumuz var. Çok yakında kamu spotu ile beraber ciddi bir reklam kampanyası başlatacağız. Bu ve bunun gibi festivallerin tüketime yönelmesi, Türk halkının sağlıklı beslenmesi için bol miktarda zeytin ve zeytinyağı tüketmesi gerektiğini anlatmamız gerekiyor. Akhisar’da yapılan bu etkinlikten dolayı arkadaşlarımı kutluyorum.” diye konuştu.

Akhisar’da dört çeşit zeytin üretildiğinin altını çizen Oda Meclis Başkanı Ürgüp de yılda 100 bin tonun üzerinde rekoltesi ile organize sanayi ve yeni Zeytin İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile dünya pazarlarında zeytiniyle Akhisar'ın boy gösterdiğini söyledi. Akhisar’ın diğer bölgelerden farklı bir özelliği olduğunu dile getiren Ürgüp, "Domat dediğimiz yeşil, tirilye siyah, uslu ve Edremit zeytini, dört çeşit Akhisar’da üretilmektedir ve Akhisar’a ait yerel markalarla dünya pazarlarına yaklaşık 126 milyon dolar civarında ihracatı olan bir ürün olma yolunda. Bu hasat şenliğini tertipleyerek, hem Akhisar’ı Türkiye’ye tanıtmaya hem de sektörel anlamda dünya pazarlarına açılmasını sağlamaya çalışıyoruz." dedi. Heyet daha sonra bir zeytinyağı fabrikasını ziyaret ederek incelemede bulundu.