Perşembe günü Milli Eğitim Komisyonu'nda, sonraki hafta ise Meclis Genel Kurulu'nda ele alınması beklenen kanun teklifi ile 'İlköğretim ve Eğitim Kanunu', 'Milli Eğitim Temel Kanunu' ve 'kesintisiz 8 yıllık temel eğitimi' getirmek için 1997 yılında çıkarılan 4306 sayılı kanunda değişiklik yapılacak. Bu kanunlardaki 'kesintili' ifadeleri çıkarılarak temel eğitim yeniden düzenlenecek. Sistem Meclis'ten geçerse, uygulanmasına Bakanlar Kurulu karar verecek.

 

AK Parti'nin kanun teklifiyle 1997 öncesindeki 'ortaokul' sistemine geri dönülecek. İlköğretimin ilk dört yılı olan 'birinci kademesi' ile ikinci dört yılı olan 'ikinci kademesi' binalarının ayrı olması 'esas' olacak. Kanun değişikliği sonrasında ilk dört yıl ilköğretimin 'birinci kademesi', ikinci dört yıl ise ilköğretimin 'ikincisi kademesi' olacak. İlk dört yılın sonunda öğrenci mevcut ilköğretim okuluna gidebileceği gibi başka bir ilköğretim okulunun 'ikinci kademesine' de devam edebilecek. İkinci kademe 1997 yılı öncesindeki 'ortaokul' işlevi görecek. İlk kademeye sınıf öğretmenleri, ikinci kademeye ise branş öğretmenleri girecek. Milli Eğitim Bakanlığı 'ikinci kademe' müfredatını yeniden düzenleyerek bu kademedeki 'alan' derslerinin ağırlığını artıracak. Böylece öğrenci liseye devam ederken özellikle mesleki eğitimle ilgili 'yönlendirme' derslerini de alacak. 2010 yılı sonunda gerçekleştirilen 18. Milli Eğitim Şûrası'nda da kesintisiz eğitimin kesintili yapılması yönünde karar alınmış, zorunlu temel eğitimin ise önünde bir yıl okulöncesi olmak üzere 4+4+4 şeklinde düzenlenmesi benimsenmişti.

 

Katsayının adı da kalkıyor

 

Öğrenciler 'açık lise'de okuyarak da zorunlu eğitimini tamamlayabilecek. Böylece tüm öğrencilerin lise binalarına gitmesine gerek kalmayacak ve isteyen öğrenciler liseyi 'açık lise'den de bitirebilecek. Kanuna lisenin zorunlu olduğu yazılacak ancak lise eğitiminin ne zamandan itibaren zorunlu olacağına, gerekli sınıf, öğretmen ve müfredat gibi altyapı hazırlandıktan sonra Bakanlar Kurulu karar verecek. Çok büyük altyapı gerektiren okulöncesi eğitim ise zorunlu olmayacak. CHP'li iki milletvekilinin YÖK'ün katsayıyı sıfırlayan düzenlemesine açtığı davadan öğrencilerin olumsuz etkilenmemesi için Yükseköğretim Kanunu'ndaki katsayı da çıkarılacak.