Akhisarpress.com/RÖPORTAJ: YGS sınavına sayılı günler kala öğrencilerin yapmaları ve yapmamaları gerekenler ile ilgili Hedef Dershanesi Rehber öğretmeni Ziya Çolak ile Akhisarpress.com olarak röportaj gerçekleştirdik.

Uzun zamandan beri YGS sınavına hazırlanan öğrencilerin çalışmalarının karşılığını almalarına sayılı günler kaldığını vurgulayan Akhisar Hedef Dershanesi Rehber öğretmeni Ziya Çolak, gelecek planlaması yapan öğrencilerin önlerindeki ilk aşama olan YGS’de başarı elde etmelerinin önemli olduğunu belirtti.

Mustafa ÖZDEMİR: Öncelikle bize vakit ayırıp, öğrencileri yönlendirmek adına yaptığımız röportajımızı kabul ettiğiniz için Akhisarpress.com olarak teşekkür ederiz. İlk olarak YGS ile ilgili özet açıklama yapabilir misiniz?

Ziya Çolak: Öncelikle bende dershanemiz ve kendi adıma bu röportajı gerçekleştirdiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum . YGS, 9. ve 10. sınıf müfredatından soruların sorulduğu, bilginin yanı sıra öğrencilerin yorum gücünün, dikkatinin, okuduğunu anlama kabiliyetinin, analiz ve sentez yeteneğinin sınandığı bir sınavdır. Bu nedenle öğrencilerimizin, iyi bir sonuç elde edebilmeleri bu aşamada psikolojik ve biyolojik açıdan hazır olmalarına bağlıdır.

Mustafa ÖZDEMİR: Öğrencilerin sınavda başarılı olmalarının en önemli yolu nedir?

Ziya Çolak: Öğrencilerin sınavda başarılı olmalarının en önemli yolu, sınav gününü normalleştirmeleridir. Sınav gününü ne kadar normal bir gün haline dönüştürebilirlerse, o kadar başarılı olacaklardır. Bu yüzden, sınava en geç bir hafta kala, sınav gününün yaşanması gerekir. Örneğin uyku saatlerinin sabitlenmesi önerilen uyku saatleri 23.00-06.00 arasıdır. Uyku düzeni, öğrencilerin kendilerini sistemleştirmelerinin en önemli başlangıç noktasıdır. Çünkü yıl içerisinde öğrencilerimiz gecenin geç saatlerine kadar ders çalışmakta uyku düzenini kaybetmektedirler. Bu nedenle buradan başlanması önemlidir. Öğrenci, son bir haftada en fazla 7 saat, en az 6 saat uyumalıdır. Ayrıca insanın yaratıcılığının hat safhaya çıktığı zamanı, uyandıktan 3 saat sonrasıdır. Bu yüzden sınav saatinden 3 saat önce öğrencilerin uyanmaları önemlidir.

Mustafa ÖZDEMİR: Özellikle öğrenciler sınav öncesi nasıl beslenmeliler?


Ziya Çolak: Son bir haftada kahvaltı saatleri ve kahvaltıda yenilenler önemlidir. Özellikle sınav sabahı yapılacak kahvaltının, son bir haftada yapılması çok önemlidir. Yine sınava bir kaç gün kala, yağlı yiyeceklerden ve kırmızı etten kaçınılması doğal gıdalarla beslenmesi önemlidir.

Mustafa ÖZDEMİR: Bazı öğrenciler sınav tarihine kadar çalışıyor. Bu sizce doğru mu?


Ziya Çolak: Sınava bir hafta kala, öğrencilerin konu çalışmalarını en aza indirmeleri gerekir. Konu çalışması yeni konu öğrenmekten daha çok hatırlama amaçlı, kısa zaman dilimlerinde yapılmalıdır. Konu yerine deneme sınavlarına ve soru çözümüne ağırlık verilmelidir. Sabah sınav saatinde (10.00) bir deneme sınavı çözülmeli, öğleden sonraları sınav değerlendirmesi yapılmalı, akşamları ise son yılların YGS sorularını her yılı bir deneme sınavı şeklinde sınavı şeklinde çözülmelidir.


Mustafa ÖZDEMİR: Sınava bir gün kala ne yapılmalı?

Ziya Çolak: Sınava bir gün kala yapılması gereken en önemli şey, sınav binasının ve salonunun görülmesidir. Daha önce görülmüş olsa ya da bilinen bir yer olsa da öğrencilerin, sınava girecekleri salonlarını önceden görmeleri, kaygıyı azaltıcı bir etken olacaktır.Sınav salonunda abartıldığı gibi deneme sınavının çözülmesi, sıranın değiştirilmesi gerekmez. Ancak öğrencinin sırasında birkaç dakika oturması, sınıfının rengini, ışığı alma açısını, öğretmen kürsüsünün ve çöp kutusunun yerini öğrenmesi, kısaca sınıfa adapte olması kaygınını azaltmasında önemli bir etkendir. Yine oturduğu yer ile sınava gireceği yer arasındaki mesafeyi iyi ayarlaması da çok önemlidir.
Sınav akşamı, psikolojik ve biyolojik açıdan yapılması gerekenleri de belirtelim: Sınav akşamı öğrencinin ılık bir duş alması ve uyumadan önce klasik müzik dinlemesi,onu rahatlatacaktır. Uyumadan önce hissettiklerini yazması da onu rahatlatacaktır.Sınav akşamı, sınavda götürülmesi gereken belgelerin hazırlanması gerekir. Sınav Giriş Belgesi ve Kimlik olmadan öğrenci sınava giremez. Bu yüzden bu iki belgenin, sınav akşamı hazırlanması önemlidir.
Sınavda öğrencilerin rahat giysiler tercih etmeleri, rahat hareket etmeleri açısından önemlidir. Ayrıca parfüm, kolonya, krem gibi koku yayıcıların da aşırı kullanılmaması önemlidir.

Evden çıkarken öğrencilerin, en geç Saat: 09.30"da, en erken 09.15"te sınav binasının bahçesinde olmaya çalışmaları da dikkat edilmesi gereken bir diğer husustur. Çünkü erken giderse strese girer, geç giderse de telaşlanır.
Saat: 09.30"da öğrenciler salonlarına alınacaktır, 09.45"te sınav kitapçıları dağıtılacaktır, 10.00"da ise sınav başlayacaktır.

Mustafa ÖZDEMİR: Sınav başlamadan öğrenciler heyecanlarını nasıl yenmeli?


Ziya Çolak: Sınav zilinin çalınmasıyla birlikte, öğrencilerin heyecanlanması çok normaldir. Bu yüzden heyecanlanan öğrencilerin, kendilerini suçlamamaları ve sakin davranmaya çalışmaları gerekir. İlk 20 dakikaya kadar da heyecanın yatışmaması doğaldır. Bir süreden sonra, suyun yüzeyine çıkan bir nesne gibi, öğrencinin de bilgileri yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlayacaktır.
Sınav sırasında öğrencilerin, olup bitenlere karşı kayıtsız kalmaları çok önemlidir. Gözetmenlerin birbirleriyle konuşmalarına, birileriyle tartışmalarına, yüksek sesle soru soranlara, başkalarının ses çıkarmalarına öğrencilerin kayıtsız kalmaya çalışmaları gerekir. Ancak aşırı rahatsız edici durumlarda, öğrencilerin gözetmeni uyarma hakları vardır.

Mustafa ÖZDEMİR: Sınav teknikleri ile ilgili neler söylemek istersiniz?


Ziya Çolak: Sınav sırasında test tekniklerinin kullanılmaya çalışılması, dikkat edilmesi gereken en önemli husustur. Örneğin zaman alıcı ve psikolojik gerilimi yüksek soru tipleri karşısında öğrencilerin soğukkanlı davranmaları çok önemlidir. Sınav tekniğinde, her 10 sorudan biri çok kolay, biri de çok zordur. Bu iki soru tipleri de tuzak olarak kullanılır. Öğrencilerin, çok kolay sorularla karşılaştıklarında sınav çok basit edasına kapılıp, sınavı hafife almamaları gerekir. Unutulmamalıdır ki, müsabakayı kaybetmenin en önemli nedenlerinden biri, rakibi hafife almaktır. Bu yüzden bu soru tipleri karşısında öğrencilerin soğukkanlılıklarını yitirmemeleri gerekir. Yine zor bir soru ile karşılaştıklarında, sınav çok zor, baştan kaybettim düşüncesine kapılmamaları da çok önemlidir. Bu sorularla karşılaşıldığında, sorunun bırakılıp diğer sorulara geçilmesi gerekir. Öğrenciler, bu vesileyle, çok önemli olan bir tekniği (Turlama Tekniği) kullanabilirler. Turlama Tekniği, karşılaşılan zor ve zaman alıcı soruların bir sonraki tura bırakılmasıdır.
Kodlamayı en sona bırakmak, büyük bir hatadır. En doğru kodlama şekli ise sayfa sayfa yapılan kodlamadır.

Mustafa ÖZDEMİR: Sınav bitiminde öğrenciler ne yapmalı?


Ziya Çolak: Sınav bitiminde, öğrencilerin salondan çıkarkenki düşünceleri ve duyguları, onların sağlıkları açısından çok önemlidir. Bunun için sınav nasıl geçerse geçsin, salondan çıkarken öğrencilerin, sınavımın iyi geçmesi için elimden geleni yaptım, kendimle gurur duyuyorum gibi olumlu iç konuşma yapmaları onların hayatlarını önemli ölçüde olumlu yönde etkileyecektir.

Mustafa ÖZDEMİR: Sınav sonuçları ne zaman açıklanıyor?


Ziya Çolak: Muhtemelen YGS sonuçları 2 hafta içinde açıklanacaktır. Ancak öğrencilerin, sınav sonuçlarını beklemeden, YGS den bir iki gün sonra LYS ye çalışmaya başlamaları gerekir. Sınava girecek bütün öğrencilerime başarılar dilerim.