Akhisar Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen ilçe Temsilcisi Rıza Bahar; Şubat Dönemi Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirmeler ile Otuzbin Öğretmen Ataması ile ilgili olarak basın açıklaması yaptı.

Bahar, 06/05/2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin özür durumuna bağlı yer değiştirmeler başlıklı 35, 36, 37 ve 38. maddelerinde eş durumu, öğrenim durumu ve sağlık durumu özrüne bağlı yer değiştirmelerin ne şekilde yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

Yönetmeliğin eş durumu özrü başlıklı 37. maddesinin birinci fıkrasında ise, “Eş durumu özründen yer değiştirmelere ilişkin duyuru Personel Genel Müdürlüğünce her yıl en geç 15 Aralık ve 15 Temmuz tarihine kadar Bakanlık internet sayfasında yapılır. Duyuruda; kimlerin başvuruda bulunabileceği, başvuru tarihi, başvuru yeri, şekli ile diğer hususlara yer verilir. Başvuru tarihi duyuru tarihinden en geç on gün sonra başlatılır. Başvuru süresi beş iş gününden az on iş gününden fazla olamaz. Eş durumu özrüne bağlı yer değiştirmeler, ocak ve ağustos aylarında yapılır” hükmüne yer verilmiştir. Ocak ayının sonuna geldiğimiz şu günlerde, Bakanlık bu yönde henüz bir girişimde bulunmamıştır.

Rıza Bahar, Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı’na Genel Merkezimiz aracılığı ile bir yazı göndererek, özür durumuna bağlı yer değiştirmelerin yarıyıl tatilinde sonuçlanabilmesi için, Şubat 2012’de yapılan ilk atamaları da kapsayacak şekilde özür durumuna bağlı yer değiştirme kılavuzunun bir an önce yayınlanmasını istedik. Dedi.

Bahar, Ayrıca, nitelikli eğitimin temel unsuru öğretmenlerdir, “Eğitime yapılan yatırım, ülkemizin geleceğine yapılan yatırımdır. Dolayısıyla eğitimde öğretmenden tasarruf olmaz. Hükümetten, Her alanda olduğu gibi, öğretmen ataması konusunda da bonkör davranmasını bekliyoruz, 1990’lı yıllardan beri Türkiye’de öğretmen eğitiminde ve istihdamında karşılaşılan sorunların başında planlama politikalarındaki istikrarsızlığın yer aldığını belirten Bahar, “Bu dönemde hizmet öncesi öğretmen eğitimi alanında kararlı bir tutum sergilenemediği gibi, öğretmen atama ve hizmet koşullarında da kararlı bir tutum sergilenememiştir. Bu bağlamda hem mezunların değerlendirilmesi, hemde eğitimde OECD standartlarını yakalayabilmemiz için 285 bin öğretmene ihtiyaç vardır. Bu standartları yakalamamız lazım. Bunun için yetişmiş ama ataması yapılmamış öğretmenlerimiz var. Bu öğretmenlerimizden mutlaka istifade etmeliyiz. Yetişen bu öğretmenlerimiz şu an bir trajedi yaşıyor." ifadelerini kullandı.

Rıza Bahar, Eğitim-Bir-Sen olarak Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirmeler ile öğretmen atamalarının Şubat ayında mutlaka yapılmasını istiyoruz" dedi.

Basın Açıklamasında, yönetim kurulu üyeleri Süleyman Erdem, Coşkun Durmuş, Ahmet Taşçı ile Mehmet Şahin, Umut Paşalı, Cevdet Çağrı Yağan ve sendika üyelei hazır bulundular.