Okulların açılmasıyla birlikte, kurs kayıtları da hızlanan Halk Eğitim Kursları hakkında,  bilgi almak amacıyla görüştüğümüz Sayın Erdem’le söyleşimizi gerçekleştirdik. Akhisar Halk Eğitim Müdürü Süleyman Erdem, halkımızın en çok merak konuları bizlerle paylaşarak, “Hayat Boyu Öğrenme “ birimi olarak daha çok kişiye hizmet etmek istediklerini belirtti.

Tüm sorularımıza içtenlikle cevap veren Süleyman Erdem’in anlattıklarını bölümler halinde haftalık periyotlar da sizlerle paylaşacağız. Bu hafta Akhisar merkez ve mahallelerde en çok sorulan konularla ilgili açıklamalarını sizlerle paylaşıyoruz.

 Süleyman Hocam, Halk Eğitim Merkezleri Ne İş Yaparlar, Halk Eğitim Kapsamında Hangi Çalışmalar Yapılmaktadır? 

Öncelikle biz  Akhisar Halk Eğitim müdürlüğü olarak öncelikle, çeşitli kurslar, sergiler, seminerler, projeler, kursiyerlerimizle kültür turları yapmaktayız ve bunlara halkımızın teveccühü yüksek düzeyde ..

Bu sene Halk Eğitimde, Yarım Kalmış eğitimlerini tamamlamak isteyen vatandaşlarımız ve ilk ve yea ortaokuldan sonra eğitimlerine açıktan okuyarak bitirmek isteyenler için Açık Lise ve Açık Ortaokul bünyemizde hizmet verdiğinden, aynı zamanda onunla ilgili çalışmalarımızı da devam ettiriyoruz. Yine Milli Eğitim Bakanlığımızın yönergesiyle, bildiğiniz üzere, her düzeyden Sosyo Ekonomik koşuldaki öğrencimizin ücretsiz olarak üniversite giriş sınavlarına hazırlanmaları için açılan Yetiştirme Kursları da müdürlüğümüzün bünyesinde açılmaya başlandı. Buradan Akhisar’da bu kurslara kaydolmak isteyen tüm öğrencilerimizi de kurumumuzda eğitimden faydalanmaları için beklemekte olduğumuzu belirtmek isterim. Özellikle yetiştirici kurslarla, öğrencilerimiz, anne babalarımız maddi bir külfet altına girmeden, birkaç bin lira tutan eğitim masrafından da kurtularak, alanında uzman olan hocalarımızdan ücretsiz olarak, ders görme imkânına kavuşmuş oldular. Bunun bakanlığımıza bağlı kurumlarda hafta sonu ve akşamları olmasının da tüm aileler için büyük bir hizmet olduğunu düşünmekteyim. Zaten bizler,  halka hizmete etmek için buradayız. Böylece Halka Hizmetin Hakk’a Hizmet olduğu bilinciyle, Akhisar’lılara faydalı olmaya çalışmaktayız. Hem geçen sene ve önümüzdeki yıl da halk eğitim merkezi olarak Hayat Boyu Öğrenmenin tüm imkânlarından istifade etmek isteyen, Akhisar’lılar için eğitimleri kursları, seminerleri, sergileri,  eğitimin niteliğini artırarak, bu bağlamda çıtayı da yükselterek, sunuyoruz. Çocuklarımıza, ailelerine yeni kapılar açıyoruz. 

Biz kurslarımızda özellikle geleneksel el sanatlarına da yer veriyoruz ki, bildiğiniz üzere, toplumlar kendi kültürlerine ve kültür varlıklarına, ne kadar sahip çıkarlarsa o kadar ayakta kalırlar ve milletler arası kulvarda da varlıklarını devam ettirirler.”Bu vesileyle Türkiye Devletinin halkın eğitim ve öğretimine katkı sağlayan eli olan, Halk Eğitim, her zaman Akhisar  halkının yanında onların refahı, huzuru, bilgi edinmesi, öğrenmesi, kimi zaman öğretici duruma gelmesi için çalışmalarını sürdürmektedir.. Bizlerde  Akhisar’ın bağrından yetişen bir evlatları olarak bugün halk eğitim kurumundaysak, demek ki burada en iyi ve en uygulanabilir hizmeti onlara ulaştırmamız gerekli. Böylece halkımız ihtiyaç duydukları alanda ilim tahsil edebilmeli. Burada bir kişi dahi açtığımız kurslardan dolayı, örneğin  bu Cenaze Yıkama Kursu olur, Dikiş Nakış Kursu olur, Hasta Kabul Kursu olur, Kurban Kesimi Kursu olur,  Ahşap Hediyelik Eşya Yapımı kursu olur, herhangi bir sanatı öğrenip işe koyulabilirlerse, kurumumuz ve Akhisar adına seviniriz.

Süleyman  hocam, peki bu kurslardan bize bahsedebilir misiniz ne anlatılıyor kaç saat eğitim veriliyor? Akhisarlılar bunu merak ediyorlar, kurumunuzun web sitesinde, online sisteme geçtiniz oradan da başvuru oluyor. Ancak biliyorsunuz her kesimin internet bağlantısı yok özellikle merkeze uzak mahallelerde oturan, tarım’ la uğraşan vatandaşlarımız ancak köy kahvehanelerine, camilerine ulaşan gazetelerle sizin hizmetinizden haberdar olabilirler. Bu bağlamda bizleri aydınlatır mısınız?

Öncelikle Halk Eğitim Müdürlüğüne, gün içersinde açılan telefonların yarısında, bu konuyla ilgili olarak görüşüyor. Bu konuda bende faaliyetlerimizi yaygınlaştırma ve Akhisar halkımızı aydınlatma adına bunları paylaşmak isterim.

Bugün isterseniz size sadece bazı kurslardan bahisle yetineyim, diğer haftalarda devamını getireyim. Halk eğitimde, Bilgisayar kullanımı kursumuz var.  Bu Branşın Eğitim Süresi 160 saat’tir. Programa katılan kursiyerler, bilgisayarda yazı yazmaktan başlayıp grafik çizimi, programlama, sunum ve internet işlemlerini öğrenmekte ve bilgisayar temel becerisi kazanarak istihdam edilebilirliklerini artırmaktadır. Bu kursa gelenler, Bilgisayar kullanma, işletim sistemleri temeller, işletim sistemleri gelişmiş özellikler, kelime işlemci programı, elektronik tablolama, sunu hazırlama, internet ve e-posta yönetimi konularında eğitim görürler. Kursa devamlılık gösterip  modül bitimlerindeki sınavları geçtiklerinde ise istihdam alanları şu şekilde olmaktadır. Bilgisayar teknik servisi, web tasarımı, ağ kurulum ve yönetimi, veri tabanı programları kullanımı ve yönetimi gibi hizmetler veren; web ortamında etkileşimli programlar hazırlayan şirketler ve bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kurum ve kuruluşlar da çalışma yapmaları  beklenmektedir.

Yine Halk Eğitim Merkezimizde, Hasta kabul kursumuz vardır.  Bu Branşın Eğitim Süresi 280 saat’tir. Bu kursa katılanlar, Sağlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda, hasta giriş-çıkış işlemlerini, hastanın tedavi ve poliklinik hizmetleri sürecindeki dokümantasyon işlemlerini evrak ve bilgisayar ortamında kayıt altına alarak  arşivleyebilme bilgi ve becerisinin kazandırıldığı eğitim programa dâhil olup öğrenme imkânına kavuşurlar. Kurs ‘ta ki derslerinin bitiminde, Bilgisayar kullanma, doküman hazırlama, sosyal hayatta iletişim, iş hayatında iletişim, randevu ve konuk kabulü, problem çözme, hasta hizmetleri, tedavi hizmetleri, tıbbi arşivlemenin eğitimini görerek ayrılacaklardır. Yine kursumuzun İstihdam Alanlarına baktığımızda,  Bu branşta eğitim alanlar, hastanelerde, sağlık ocaklarında, polikliniklerde, tıbbi laboratuarlarda, tıp merkezleri vb. kurum ve kuruluşların hasta kabul birimlerinde istihdam imkânı bulabilirler.

Halk Eğitim Merkezimizde, Aşçı Çırağı kursumuzda mevcuttur.  Bu Branşın Eğitim Süresi ise 272 saat'tir. Kursumuz, Hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak kendisine verilen görevleri yerine getiren, üstlerinin denetiminde çalışan, mesleğe yeni başlamış mutfak elemanın eğitiminin verildiği programdır. İçeriğine baktığımızda, Kişisel bakım, işe hazırlık, sanitasyon, yiyecek-içecek hizmetlerinde HACCP, bulaşık yıkama ve çöp atımı, besin öğeleri ve grupları, sebzeleri pişirmeye hazırlık, sebze garnitürleri, fond ve temel çorbalar, yumurta pişirme, basit tatlılar vb.lerini görmekteyiz.  Yine başarıyla tamamlayan kursiyerlerimizin, İstihdam Alanları olarak, Mesleki yeterliliklerini kazananlar, konaklama ve ulaşım işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde, kurum mutfaklarında, kafeterya ve restoranlarda, yemek fabrikalarında, ulaşım araçlarının yiyecek-içecek ünitelerinde vb. yerlerde çalışabilirler.

Halk Eğitim Merkezimizde İngilizce A1 kursumuzda kursiyerler tarafından ilgi görmektedir. Bu Branşın Eğitim Süresi 120 saat’tir. Bu program kursiyerlere, basit düzeyde ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına İngilizcede bilinen günlük ifadeleri dinleme, okuma, yazma, konuşma ve iletişim kurma bilgi ve becerisini kazandırmayı hedeflemektedir. Kursumuzun içeriğinde Konu Başlıkları olarak, Günlük hayatta iletişim, aile ilişkileri ve çevre, alışkanlıklar ve tercihler, yiyecekler ve içecekler, geleceği planlama, geçmişi anlatma gibi konularda 
dinleme, okuma, konuşma ve yazmayı görmekteyiz. Kursu başarıyla bitirenlerin İstihdam Alanından ziyade, İngilizce dil öğreniminin başlangıç seviyesini içeren program, bu dilin öğrenimi için bir temel niteliği taşımakta olduğu için diğer üst kurlara devam etmelerini tavsiye etmekteyiz.

Akhisar Halk Eğitim Merkezimizde, 3- 6 yaş Çocuk Etkinlikleri Kursu, bu alanda çalışmak isteyenler için güzel bir fırsat olarak nitelendirilebilinir.   Bu Branşın Eğitim Süresi 296 saat'tir. Kursumuzun, Çocuğun gelişim özelliklerine ve yaşına uygun basit etkinlik malzemelerini hazırlayan ve etkinlikleri yapabilen kişilerin yetiştirildiği bir eğitim programı olduğunu söyleyebiliriz. Kursun içeriğinde ise,  Birey gelişimi, psiko-motor gelişim, bilişsel gelişim, dil gelişimi, sosyal gelişim, duygusal gelişim, ahlak gelişimi, süt, oyun, okul, ve ergenlik, oyun etkinlikleri-1, uyumsuz çocuklar, drama çalışmaları, drama uygulamaları, Türkçe dil etkinlikleri, eğitici oyuncaklar, çocukla iletişim 1-2, konuları işlenmektedir. Bu kursumuzu da başarıyla bitirenlerin, İstihdam Alanlarına baktığımızda,  Programdan sertifika almaya hak kazananlar, öğretmen ya da öğretmen yardımcısının gözetimi ve denetiminde erken çocukluk eğitim kurumlarında çalışabileceklerini söyleyebiliriz. 

Halk eğitimde Akhisar’lılarımızın müzik becerilerinin gelişmesine yardımcı olacak birçok kursumuzda mevcuttur. Bunlardan biride  Gitar Eğitimi (klasik gitar)dır.   Bu Branşın Eğitim Süresi 232 saat'tir.Batı müziğinde klasik gitarı temel düzeyde, genel müzik teori ve tekniklerine uygun olarak çalabilme bilgi ve becerisinin kazandırıldığı programdır. İçeriğine baktığımızda, Müziğin temel öğeleri, gitar çalmada oturuş ve tutuş tekniği, klasik gitarda I. pozisyon ve ses çalışmaları, klasik gitarda iki partili teknikler, klasik gitarda do majör ve la minör diziler, klasik gitarda sol majör ve mi minör diziler, klasik gitarda fa majör ve re minör diziler, klasik gitarda re majör ve si minör dizilerini , kursiyerlerin öğreneceklerini söyleyebiliriz. Peki bu kursu başarıyla bitiren kursiyerlerin istihdamları derseniz,  Bu programda eğitim alanların, müzik alanında kendilerini geliştirmelerinin yanı sıra, müzik sektöründe yeterlilikleri oranında çalışma imkânı bulabileceklerini söyleyebiliriz.

Halk Eğitim Müdürlüğümüzün, değerli hocası da olan Orhan Patoğlu’nun çabalarıyla yoğrulmuş bir diğer kursumuzda  , Keçe aksesuarları yapımı kursudur. Burada bir parantez açmak isterim…. Bu meslek unutulmaya yüz tutmuşken bizimde Halk Eğitim Merkezimizde hocamız olan yakın zamanda Hakk’ın Rahmetine kavuşmuş Orhan Patoğlu’nu, anmamız gerekli diye düşünmekteyim. Mevlana nasıl ölümünü sevgiliye kavuşmak olarak tanımladıysa nasıl ki düğün günü olarak gördüyse, rahmetli keçe üstadı Orhan amcamızda doğum gününde vefat ederek, sevdiğinin, Rabbinin, yanına   göç eylemiştir. Ama Halk eğitimin kurslarında yetiştirdiği nice Orhan’lar,  vardır. Onun izinden gidip bu mesleği unutturmayacak, kültürümüze, tarihimize, adetlerimize sahip çıkacak, nice keçe ustalarımız da bu mesleği devam ettireceklerdir.  Keçe aksesuarları yapımı kursunun Eğitim Süresi 320 saat’tir. Burada, Tekniğe ve modele uygun kumaşı sertleştirme, kalıp hazırlama, renklendirme, ütüleme, toplama, dallama ve buketleyerek fantezi yaka çiçeği yapabilme bilgi ve becerisine sahip kişiler yetiştirilir. Kurs içeriğine baktığımızda, Geleneksel Türk süsleme sanatları, renk, tasarı ilkeleri, desen tasarımları, işlemeye hazırlık, basit nakış temel iğne teknikleri, keçe ev aksesuarları, keçe giyim aksesuarları, el sanatları ürünlerinin bakımı ve korunmasını, konular halinde işleyeceklerini belirtmek isterim. Kurusu başarıyla bitirenlerin, İstihdam Alanlarına baktığımızda ise, Bu branşta eğitim alanların; küçük veya büyük ölçekli işletmelerde, yapma çiçek üretimi yapan atölyelerde, ev aksesuarı yapan atölyelerde, kendi işyerinde veya evinde vb. yerlerde çalışabileceklerini söyleyebiliriz.

Akhisar Halk Eğitim Müdürlüğü, evrensel bir Dil  olan, engelleri ortadan kaldıran  İşaret dili kursuna’da büyük önem vermektedir. Kursiyerlerimiz bu kursa geldiğinde, uygulama zenginliğide bulabiliyorlar. Çünkü kursumuzda duyabilen vatandaşlarımızın yanı sıra işitme engeli olan vatandaşlarımızda ilgi göstermektedir. Bu Branşın Eğitim Süresi 120 saat'tir.

İşitme engellilerin kendi aralarında iletişim kurmalarını sağlayan el hareketleri ve yüz mimiklerinden oluşan Türk İşaret Dili (TİD)’nin temel düzeyde öğretildiği bir eğitim programıdır. Eğitim, Akhisar Halk Eğitim Müdürlüğü binasında ve Okullar Hayat Olsun kapsamında, örgün okullarımızda da , hem engelli hem de engelsiz bireylere yönelik olarak verilmektedir. Kurs içeriğine baktığımızda, İşaret dili ve çevre, okul ve eğitim işaretleri, gıda ve giyim işaretleri, Türk İşaret Dili (TİD) bilgisi kavramları, işaret dili karşılıklı konuşma pratiği, konu başlıklarını görebiliriz. Bu branşın eğitimlerinde, işitme engelli kursiyerlerimizin hayata katılmaları ve kendilerini ifade etmeleri amaçlanmakta, işitme engeli olmayanlarında evrensel bir dil olan işaret dilini öğrenerek kişisel gelişimlerine katkıda bulunmaları amaçlanmaktadır.

Halk Eğitim Müdürlüğümüzde Arapça A1 kursumuzda oldukça dikkat çekmektedir. Bu Branşın Eğitim Süresi 120 saat'tir. Modülleri incelediğimizde, Bu programın kursiyere; basit düzeyde ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına Arapçada bilinen günlük ifadeleri dinleme, okuma, yazma, konuşma ve iletişim kurma bilgi ve becerisini kazandırmayı hedeflemekte olduğunu görürüz. Programın Konu Başlıkları ise, Günlük hayatta iletişim, geleceği planlama, geçmişi anlatma gibi konularda dinleme, okuma, konuşma ve yazmadır. Bu kursu başarıyla tamamlayanların, Arapça dil öğreniminin başlangıç seviyesini oluşturan program, güncel Arapçanın öğrenimi için bir temel niteliği taşımakta olduğunun bilinciyle, bir üst kura katılmalarını tavsiye etmekteyiz.


Halk Eğitim Müdürlüğümüzde Arapça A2 kursumuzunsa Eğitim Süresi 160 saat'tir.Bu program kursiyere; günlük hayat, yaşanan deneyimler, ilgili konularda günlük ifadeleri Arapçada dinleme, okuma, yazma, konuşma ve iletişim kurma bilgi ve becerisini kazandırmayı hedeflemektedir. Programa katılacak kursiyerlerde, Arapça Seviye A-1 programından sertifika alma şartı aranmaktadır. Kursun modüllerini incelediğimizde ilgili konularda dinleme, okuma, konuşma ve yazma eğitimlerini görmekteyiz. Kursu başarıyla bitirenlerin, İstihdam Alanları: Arapçada gündelik konuşma dilinde temel ihtiyaçlarını gidermeye imkân sağlayan programı tamamlayan kursiyerler, edindikleri birikimi iş hayatında avantaja dönüştürebilirler.

Biliyorsunuz Kuran’ı okurken anlayabilmek için 2 şey yapmalısınız. Birincisi, Kuran’da geçen kelimelerin manasını bilmelisiniz. İkincisi, Arapçanın gramer yapısına vakıf olmalısınız.
Akhisar Halk Eğitim Merkezindeki Arapça kurslarıyla, öğretmenlerimizin hazırlamış olduğu ders içerikleri ile hem Kuran’da geçen kelimeleri, hem de Arapçanın gramer yapısını öğrenebiliyorsunuz. 
 Kuran’ın “Kerim” oluşunu derse başladıklarında kursiyerlerimizde gönülden hissettiler.  Az bir gayretle ne kadar fazla ikrama ulaştıklarını, dersler ilerledikçe bizede aktardılar. Bizde Akhisar Halk Eğitim Merkezi olarak  kainatın tüm sırlarının içinde olduğu Kuran-ı Kerim-i Anlama Sevdalısı tüm kursiyerlerimize açık olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. 


Söyleşimizin kalan bölümünü gelecek haftalarda yayınlayacağımızı bildirmek isteriz.