30 Yıl önce Akhisar’da Sigara Fabrikası adı altında yapılan ancak bir türlü kullanılamayan Akhisar Sigara Fabrikası alanı bugün imzalanan protokol ile Celal Bayar Üniversitesine tahsis edildi.

1 Milyon Metrekarenin üzerinde olan Akhisar Sigara fabrikasının 220 metrekarelik alanın tahsis edildiği toplantıya Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Mehmet Pakdemirli, Ak Parti Manisa Milletvekilleri Recai Berber, Uğur Aydemir, Akhisar Kaymakamı Kamil Köten, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı ve çok sayıda oda başkan ve temsilcileri katıldı.

Geçtiğimiz yıl Akhisar’a üniversite yaptırmak için kurulan Üniversite Yapma ve Yaşatma Derneği tarafından yapılan çalışmalar sonucu Akhisar’a Celal Bayar Üniversitesi Ziraat Fakültesi kurulacak..

Akhisar Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşma yapan, Bayar Üniversitesi Rektörü Mehmet Pakdemirli, , “Bildiğiniz gibi YÖK fakülte müracaatlarında 100 bin nüfus istiyor, Akhisar bütün şartları sağlıyor. Akhisar büyük bir ilçe olarak üniversitenin ciddiyetini tam olarak kavradığının kanaatindeyim. Üniversitemize de destek olacağına eminim. Ziraat Ve Doğa Bilimleri Fakültesi müracaatı YÖK tarafından değerlendiriliyor. Bu fakülte sıradan bir fakülte olmayacak. Teknolojiye yönelik daha farklı bir model olacak. Bilindiği gibi Akhisar’da kapanmak üzere olan ancak her yıl 20-30 öğrenci kabul eden bir Tütün Eksperliği Meslek Yüksek Okulu da var. Türkiye’de tek olan bu yüksekokulun kapatılmasından yana değiliz, biz kurulacak fakülte içinde bir bölüm olarak faaliyet göstermesinden yanayız. Ve çalışmalarımızı da bu yönde planlıyoruz. Akhisar’da mevcut okullarımızın arsa ve binaları üniversitemizin tapulu malı, öbür tarafta bina yapmak kaydıyla bu mülkleri devredebiliriz” dedi.

Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı ise, “Akhisar Üniversitesi ilçemizin gündemini meşgul eden konulardan bir tanesiydi. Bu kapsamda Akhisarlılar olarak bir dernek kurduk. Biliyorsunuz Akhisar’da bir Meslek Yüksek Okulu ile Tütün Eksperliği Meslek Yüksek Okulu var. Burada 500 öğrenci öğrenim görüyor. Okulların bulunduğu alan artık Akhisar’ın potansiyelini karşılamayan bir alan ve genişleme imkanı olmayan bir alandı. Bu kapsamda milletvekillerimizin de desteğiyle Akhisar sigara Fabrikasının 220 dönümlük alanının Celal Bayar Üniversitesi’ne tahsisi gerçekleştirildi. Bu yeni alana üniversiteyi taşıma gibi bir proje var. Şu anda YÖK’te onay bekleyen Ziraat Ve Doğa Bilimleri Fakültesi de bu alan içine inşa edilecek. Bunun da 10 milyon gibi bir rakam maliyeti var. Bu maliyeti de Akhisarlı sivil toplum örgütleriyle el ele vererek karşılayacağız. İlk adım da Esnaf ve Kredi Kefalet Kooperatifinden geldi. 200 bin lira bağışta bulundu. Umarım bu duyarlılığı diğer odalarımız da gösterir.” Dedi. Üniversite için her kesin taşın altına elini koyması gerektiğini dile getiren Akhisar Kaymakamı Kamil Köten’de, “Bu çalışmanın, bu noktaya gelmesinde katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Akhisar 160 bin nüfusu olan, ancak göçlerden dolayı 400 bin nüfusa ulaşan bir ilçe. Türkiye’deki İl’lerin 40 tanesinden daha büyük. Bildiğiniz gibi CBÜ Ziraat Ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin hayata geçebilmesi için 10 milyon liraya yakın bir paraya ihtiyaç olacak. Akhisar’da büyük işadamlarımız ve büyük sivil toplum örgütlerimiz var. Bugün ilçemizdeki okulların birçoğunu bu işadamlarımız yapmıştır. Ben inanıyorum ki her Akhisarlı 100’er lira bağış yapsa bu para birkaç ay içinde toplanır. Akhisarlılar da buzu mahcup etmeyecektir. Bu paranın geri dönüşümü de bir yıl içinde kendini amorti edecektir.” Açıklamasını yaptı. Toplantıya katılan Manisa Milletvekili Uğur Aydemir’de konuşmasında hayallerinin gerçekleştiğini dile getirdi. Aydemir, “Sayın Pakdemirli rektör adayıyken kendisinden bir fakülte sözü almıştık. Bugün o sözünü hocam yerine getirdi. O sözün yerine getirilebilmesi için fakülteye alan bulmamız lazımdı. Bizde o günden beri çalıştık, fakültemize bir yer bulmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Akhisar’ın hayalini gerçekleştirdik. Şimdi de fakülte sayılarını arttırabilmenin hayalini ve Akhisar Üniversitesi’nin hayalini kuruyoruz. Bu hayalimizi de kurduğumuz dernekle gerçekleştirmek istiyoruz. Derneği kurarak kurumsal olarak hareket etmeye başladık. Akhisarlılar her şeyin en büyüğünü düşünürler, eminim ki Akhisarlılar elinden gelenin çok fazlasını yapacaktır ve Akhisar Üniversitesi de en kısa sürede faaliyete geçecektir.” Dedi.

AK Parti Milletvekili Recai Berber ise, sigara fabrikası arazisinin CBܒye tahsisi için yıllardır uğraş verdiklerinin altını çizdi. Berber, “90 bin metrekare kapalı alanı ve bin 200 dönüm arazisi olan Akhisar Sigara Fabrikasını yıllardır bir türlü değerlendiremedik. Bunun birçok nedeni var. Şimdi amacımız buranın Akhisar’ın lehine nasıl değerlendirileceği oldu. Daha önce 30 dönümünün tahsisini yaptıramamışken, şimdi 220 dönümü üniversitemize tahsis etmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.