Avrupa Birliği Erasmus+ programı kapsamında KA219 Okullar arası Stratejik Ortaklık Projesi olan “BİYOÇEŞİTLİLİK, GELECEK NESİLLER İÇİN SON ŞANS” adlı projenin 5 günlük İtalya toplantısı sona erdi. 

Ortak ülkeler; Türkiye, Romanya, Polonya, İspanya katılımıyla ve İtalya ev sahipliğinde düzenlenen proje toplantısına Fen Lisesi  öğrencilerinden Helin GİRİCİ, Zehra AKKUYU, Didem Nur UZUN, Ayşe ÇITAK;  Coğrafya öğretmeni Halil AŞIK, İngilizce öğretmeni Ayşe İPEK ve okul Müdürü Coşkun DURMUŞ katıldı.

8 Şubat Pazartesi Günü, İtalyan öğrenci ve öğretmenlerinin içten karşılamaları sonrasında yaptıkları okul ve İtalyan eğitim sistemi sunularının ardından, her ortak ülke sırasıyla kendi okul, şehir ve ülke sunumlarını yaptılar. İlk gün farklı ülke ve kültürlerden gelen öğretmen ve öğrenciler ev sahibi İtalyan öğretmen ve öğrencilerin güler yüzlü sıcak karşılamaları ile kısa sürede tanışıp kaynaştılar. Daha sonra yapılan Aversa şehir turu ile kültürel paylaşımlar ve diyalog daha da zenginleşti.

9 Şubat Salı Günü düzenlenen Pompei inceleme gezisi ile Vezüv yanardağı patlaması ardında kalan Pompei şehrinin biyoçeşitliliği incelendi ve tarihsel değeriyle tüm öğrenci ve öğretmenlere zengin tecrübeler kattı.

10 Şubat Çarşamba Günü, tüm ortak ülke öğretmen ve öğrencileri “HAYATIN DEVAMLILIĞININ FARKINDALIĞI İÇİN BİYOÇEŞİTLİLİĞİ KORUMA” konulu seminere katıldılar ve hazırlamış oldukları “DOĞAL KAYNAKLARIN AŞIRI TÜKETİMİ” konulu sunumlarını yaptılar. Daha sonra “ORMAN’dan ŞEHİR’e” adlı fotoğraf sergisi gezildi ve her ülke öğrencileri kendi şehirlerinden getirdikleri fotoğraflar üzerine yorumlar yaparak , önceden orman olan alanların şehirlere nasıl dönüştüğünden, doğanın tahribatının hayvan ve bitki türlerinin biyoçeşitliliğine olumsuz etkilerinden bahsettiler.

11 Şubat Perşembe Günü “AVRUPA DENİZLERİNDE BİYOÇEŞİTLİLİK” konulu CLIL tekniği kullanılarak yapılan derse katılım sağlandı ve tüm ortak ülkeler seçtikleri bir denizin biyoçeşitliliği ile ilgili hazırladıkları sunularını sundular. Ayrıca, “AVRUPA’DA EKOLOJİK TÜR ÇEŞİTLİLİĞİ” ile ilgili workshopa katılan öğrenciler yine kendi ülkelerinin ekolojik tür çeşitliliği sunumlarıyla konuya katkıda bulundular. Öğleden sonra yapılan Napoli şehir gezisi ile dostluklar pekiştirildi, kültürel paylaşımlarda bulunuldu. 

12 Şubat Cuma Günü yapılan koordinatörler toplantısında, İtalya’da gerçekleşen proje programıyla ilgili görüşüldü, kararlar alındı. Bir sonraki İspanya proje toplantısının tarihi ve programı belirlendi. Öğleden sonra düzenlenen müzik dinletisinde ortak ülke öğrencileri kendi ülkelerinden şarkılar seslendirerek farklı tınılarla aynı duygularda buluştular. Okul öğrencilerimizden  Helin GİRİCİ kemanıyla tüm katılımcıları notalara hayran bırakırken, Zehra AKKUYU da güzel sesiyle eşlik ederek herkesi büyüledi.  Müzik programından sonra yapılan törende İtalya E. Fermi Fen Lisesi müdüresi tüm katılımcı öğretmen ve öğrencilere katılım belgelerini takdim etti.

Öğrencilerimiz bu İtalya toplantısı süresince, sunumlarını başarılı bir şekilde sundular; ortak ülkelerden gelen öğretmen ve öğrencilerle , evlerinde misafir olarak kaldıkları öğrenci ve ailelerle harika iletişimde bulundular; Türk kültürünü tanıttılar; müzik dinletisinde Türk müziğinden örnekler sundular ve müthiş tecrübelerle geri döndüler. Okulumuzu ve ülkemizi bu denli güzel temsil ettikleri için öğrencilerimiz Helin GİRİCİ, Zehra AKKUYU, Didem Nur UZUN ve Ayşe ÇITAK’a içten teşekkür ediyoruz ve onlarla gurur duyuyoruz. 

Ayrıca, proje çalışmaları süresince yardımlarını esirgemeyen tüm öğretmenlerimize ve her türlü desteği bizden esirgemeyen okul müdürümüz Coşkun DURMUŞ’a sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. 

Son olarak öğrencilerimizi evlerinde misafir eden ebeveynlere, sıcak davranışlarıyla bizleri evimizde hissettiren İtalyan Erasmus+ ekibindeki tüm İtalyan öğretmenlere ve Aversa E. Fermi Fen Lisesi müdüresi  Adriana MINCIONE ‘e sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.