27 Mayıs ile 2 Haziran tarihleri arasında Akhisar’da kutlanacak olan 554. Çağlak Festivali tanıtım programı Akhisar Belediyesi Encümen salonunda Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı’nın katılımı ile gerçekleşti. Akhisar Belediye Başkanı Hızlı, Belediye Başkan Yardımcıları Latif Çakmak, Ömer İşçi, Festival Komitesi üyeleri Kefayettin Öz, Ruşen Üren, İbrahim Topaloğlu, Mustafa Özdemir, Yusuf Girgin ve Haluk Özkan ile birlikte Akhisarlı yerel basın mensupları katıldı.

27 Mayıs Pazartesi günü başlayacak olan yapılacak resmi açılışın ardından Akhisar Belediyesi Hüsnü Kahraman Kültür Parkı Gölet Konser alanında Sertap Eren konseri ile başlayacak. 1 Haziran Cumartesi günü Kolpa grubunun konseri ve son gün TRT Anadolu’dan da canlı yayınlanacak güreş müsabakaları ile son bulacak.

Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı Çağlak festivalini önemsediklerini işaret ederek şunları kaydetti; “Çağlak Festivalinin Akhisar için önemini hep birlikte biliyoruz. 554 yıldır bir şehrin derin bir hikayesini anlatıyor. Bu festival içerisindeki ritüeller şehrin yaşanmışlıklarını ve tarihi değerlerini bugüne ve bundan sonrasına aktarılması anlamına geliyor. 554 yıldır bu festivali kutlamak, bir şehir için çok önemli bir göstergedir. Bu kentteki bu şehirdeki kent kültürünü ve tarihi birikimi göstermektedir. Tabiki Akhisar’ın tarihi 554 yıl ile sınırlı değil, önceki tarihlerin de bugüne aktarılmasıdır. Biz hep birlikte bu birikimi bizden sonraki nesillere doğru bilgilerle aktarmaya çalışıyoruz.

Çağlak Festivalinin hikayesini biliyoruz, Şeyh İsa bundan 554 yıl önce medrese tahsilini yaptıktan sonra Çağlak mevkiinde Akhisarlı’lar tarafından beklenerek karşılanıyor. Hikayenin sıcaklığı bu şehrin aynı zamanda bir münevverini karşılaması ve ilme verdiği önemi de göstermektedir. Gerçekten Çağlak festivali içerisinde bunu bir tohum gibi kabul edersek Çağlak Festivali çok önemli veriler saklamaktadır. Bizler de festivalimize tutunarak yaşamımıza devam ediyoruz. Bu kentin geçmişine sadakatine ve birikimlerini yarınlara taşımaya çalışıyoruz. Çağlak Festivali’nin bizim için çok büyük anlamı var, bu anlamın çocuklarımız için de olmasını istiyoruz. Bu sebeple Çağlak festivalini elimizden geldiği kadar geniş bir platformda ve istişare ederek kutlamaya çalışıyoruz. Her düşüncenin her görüşün Çağlak Festivaline katkı sağlamasını istiyoruz. Çünkü Çağlak Festivali gerçekten bizim bütün farklılıklarımız ile ve güzelliklerimiz ile yaşadığımız bir şehrin çok önemli bir kurumsal yapısıdır ve bunu kurumsal yapıyla da dönüştürmeye çalışıyoruz.

Çağlak Festivalinin Uluslararası boyutu da var, bunu da söylemek lazım. Biliyorsunuz Bosna’da Ayvaz Dede’nin Akhisarlı oluşu ve kardeş bir festivalimiz var Bosna’da, oraya da köprüler kurduk. İnşallah bu köprüleri çoğaltmaya çalışıyoruz. Bunu daha kalıcı hale getirmeye çalışıyoruz ve festivalimizin daha da kurumsallaşarak daha da zenginleşerek devam etmesini istiyoruz. Bu sebeple üzerine titrediğimiz bir festival, hassasiyetle işlerimizi sürdürmeye çalışıyoruz, söylediğimiz her cümlenin her kelimenin çok önemli olduğunu ve tarihe geçeceğini düşündüğümüz için festivalimize ilişkin tüm detayları en ince ayrıntısına kadar çalışıyoruz. Festival boyunca elimizde bir çok hazır konu var, bunların hangi emekten geçtiğinin farkındayız. Bütün emeği geçen arkadaşlara ben Ahisar adına çok teşekkür etmek istiyorum. Hakikaten sonuçta önümüze geldiği zaman alt alta sıralanmış şeyler gibi görünüyor ama bunlar çok ciddi emekler sonrası bu noktaya gelebiliyor” dedi.