TÜİK hayvan sayılarını ve bazı hayvansal üretim verilerini açıkladı.

Büyükbaş hayvan varlığımız 18 milyon 124 binden, 18 milyon 36 bine düştü.

Sığır sayısı 17 milyon 956 binden, 17 milyon 851 bine düştü.

2010 yılından bu yana her yıl büyükbaş hayvan sayısı artmış ve hayvan varlığımızı 11 milyondan 18 milyona kadar yükselmiştir. On yıldan sonra sayının düşmesi hayvancılığın geleceği için önemli bir gösterge olduğu belirtilmektedir.

AKP’nin Tarım Ve Hayvancılık Politikaları İflas Etmiştir

Büyükbaş hayvan sayısındaki bu düşüş AKP’nin tarım ve hayvancılık politikalarının iflasıdır diyen CHP’li Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada, sütten, para kazanamayan yetiştirici süt hayvanlarını kesime gönderiyor.

Etten para kazanamayan besici ahırına yeni hayvan koymuyor. Aynı kısır döngü içerisinde yine başa döneceğiz ve canlı hayvan ithalat kapıları yine sonuna kadar  açılacak.

Fakat ithalatın çözüm olmadığını daha öncede defalarca dile getirdik. Yüksek döviz kuru, daha doğrusu TL’nin değer kaybetmesi ucuza ithalat seçeneğini de ortadan kaldırıyor.

Bu durum gelecek yıllar için büyük risk. Çünkü süt üretimi azalırsa fiyatlar daha da artacak, vatandaş süt içemeyecek, hale gelecek.

Açıklanan Hayvan Sayıları Tutarsız

Hayvan sayılarındaki tutarsızlığı ve bir dönem afaki artışları yeniden gündeme getiren Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu açıklanan rakamların doğru olmadığını geçmişten gelen yanlışlığın devam ettiğini belirtti.

Büyükbaş hayvan sayısının dolayısıyla süt üretim rakamlarının doğru olmadığını daha önce gerekçeleriyle açıkladığını hatırlatan Bakırlıoğlu sözlerine şöyle devam etti.

Bunu sadece ben söylemiyorum. Zootekni alanında çalışmalar yapan değerli bilim insanlarımız istatistiklerdeki tutarsızlığı yayınladıkları makalelere konu etmişler ve bu sayılardaki afaki artışların açıklanmaya muhtaç olduğunu belirtmişlerdi.

Türkiye’de, 2012-2016 yıllarında kültür ırkı, kültür ırkı melezi ve yerli ırk sığır sayılarındaki artış sırasıyla % 3,8, % 0,07 ve % 0,3 olurken, 2017 yılında yerli ırk sığır sayısındaki % 8,1 oranındaki azalışa rağmen toplam sığır sayısında % 13,2’lik artışın makul bir açıklaması yoktur ifadelerine yer verdi.

Yem Fiyatlarındaki Artış Hayvancılığı Bitirdi

Yem fiyatlarında da değinen CHP’li Bakırlıoğlu açıklamasında hayvancılıktaki en önemli maliyet yemdir. Bir yılda yem fiyatları % 70 artmıştır. Buna karşın hayvancılık destekleri sadece % 4 artmıştır.

Artan yem fiyatları yüzünden yetiştiricilik yapılamaz hale gelmiştir. Et, süt ve sür ürünleri fiyatları da artmış ve vatandaş et, süt tüketemez hale gelmiştir.

Ne yetiştirici ve besici kazanıyor, ne de vatandaş ucuza et süt alabiliyor.

Kimsenin Kazanamadığı Bir Sistem Oluştu

AKP yüzünden kimsenin kazanamadığı bir sistem ortaya çıktı.

Hayvancılık destekleri ise yetersiz kalıyor ifadelerine yer verdi.

Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, bu işin tek sorumlusunun AKP’li Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli olduğunu belirtti ve Bakanın döneminde ülkede tarım ve hayvancılık yapılamaz hale geldiğini vurguladı. 

Tarım ve Orman Bakanının “Paramız var ki ithal ediyoruz” dediğini hatırlatan Bakırlıoğlu bu bakış açısının bizi bugünlere getirdiğine vurgu yaparak, tarımı hayvancılığı bitirildiğini, Tarım ve Orman Bakanı bugünden tezi yok istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Bakırlıoğlu; AKP’yi ilk seçimde halk zaten sandıkla gönderecektir diyerek sözlerini tamamladı.