Pamuk tarımında özellikle son iki yıldır üretim artışı devam ederken, verimde de yeni teknolojilerin yardımıyla eskiye oranla daha iyi sonuçlar alınmaktadır. Ancak pamuk tarımının istenmeyen misafirleri olan zararlılar ve yarattıkları risklere de dikkat edilmelidir.

Pamukta yüzde 40’lara kadar varan kayıplara yol açabilen zararlılar arasında beyazsinek, yaprakbiti, tütün tripsi, kırmızı örümcek ve yaprak pireleri bulunmaktadır.  Çoğunlukla bitki özsuyunu emerek yaprakların kurumasına, renginin solmasına, büyüme ve gelişmenin zayıflamasına, tarakların dökülmesine, koza tutma ve büyüme kapasitesi ile lif kalitesinin düşmesine sebep olan bu zararlıların yanı sıra yeşilkurt zararlısı ile çok dikkatli mücadele etmek gerekmektedir. 

Pamukta zararlılara karşı öncelikle üretimin en başından itibaren gerekli kültürel tedbirleri almak gerekmektedir. Ancak bu etkin ve kalıcı bir mücadele için yeterli değildir. Dayanıklı erkenci pamuk çeşitlerini tercih etmek, zararlıların üreme gücünü arttıran azotu dozunda kullanmak, vejetatif gelişimi arttıran, böylece bitki üzerinde zararlı yayılımı için geniş bir yüzey alanı oluşturan aşırı sulamalardan kaçınmak, bitki sıklığını standartlara uygun olarak oluşturmak, zararlılara kışı geçirmek için konukçu ortam teşkil eden hasat artıklarını ve yabancı otları tarladan uzaklaştırmak zorunludur.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak pamuk alanlarını kontrol altında tutulabilmek ve daha fazla üreticiye ulaşabilmek adına Ziraat Mühendislerinden oluşan Tarımsal İşletme Danışmanları (TİD) ekipleri haftanın her günü saha kontrollerini yapmaktadır. TİD ekipleri, üretici ziyaretlerinin yanı sıra tarla kontrollerini de yaparak pamuk üreticilerini başta yeşilkurt zararlısı olmak üzere diğer zararlılara karşıda uygun ilaçlı mücadele zamanlarını bildirmektedir.