Yazılı olarak yaptığı basın açıklamasında Bakırlıoğlu, “Manisa Büyükşehir Belediyesi aldığı UKOME kararıyla 65 yaş üzeri vatandaşların toplu taşımadan ücretsiz yararlanma hakkını sınırlandırması yüzünden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile karşı karşıya gelmiş ve Bakanlık dolmuşçu esnafına hak ediş ödemelerini durdurmuştu.

Bakanlıkla, Manisa Büyükşehir Belediyesi arasında yaşanan bu sorundan dolayı Manisa’da toplu taşıma esnafına ödenmesi gereken 2020 yılı Ocak, Şubat ve Mart ayına ait hakedişler hala ödenmemiştir.

Belediyenin aldığı bu kararın cezası maalesef Manisa’daki 807 dolmuş ve halk otobüsü esnafına kesilmiştir. Her ne kadar Belediye bu yanlıştan dönse de dolmuşçu esnafı parasını alamamıştır.

Esnafın sorununa dikkat çekmek için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a soru önergesi verdim.

Bilindiği üzere “Ücretsiz Veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği” hükümlerine göre 65 yaş üzeri vatandaşlarımız, şehit yakını ve gazilerimiz ile engelli vatandaşlarımız  demiryolları ve denizyollarının şehiriçi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanmakta ve bu hizmetin bedeli Bakanlık tarafından belediyeler aracılığı ile aylık 1000 TL olarak toplu taşımacılık hizmeti veren esnafa ödenmekteydi.

Bazı Belediyeler suistimaller olduğu gerekçesiyle bu hakkı sınırlandırmaya çalıştılar. Cumhuriyet Halk Partisi olarak 65 yaş üzeri, şehit yakını ve gazilerimi ile engelli vatandaşlarımızın sınırsız şekilde toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmalarını savunuyoruz. Fakat bu hizmetin yükünün esnafın sırtına yüklenmesi de doğru değildir.

Bu hizmet karşılığında aylık olarak ödenen 1000 TL’nin yeterli olmadığı her yıl düzenli olarak artırılması gerektiği bir kez daha belirtmeliyim. 

Ülkemizde görülen Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında gerek yolcu azlığı, gerekse araçlara sınırlı sayıda yolcu alınması yüzünden toplu taşımacılık hizmeti veren esnafın işleri büyük ölçüde düşmüştür.

Sayın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, Manisa’lı esnafın bu feryadına kulak vermeli ve ocak, şubat ve mart aylarına ait alacaklarının Ramazan Bayramı öncesinde ödenmesi, zaten zor günler geçiren dolmuş ve halk otobüsü esnafını oldukça rahatlatacaktır. Esnaf sayın bakandan bir bayram müjdesi beklemektedir” dedi.