CHP ilçe başkanı Av. İsmail Fikirli, görülen manzaranın korkunç ve iğrenç oluşunu durumu hakkında parti lokalinde basın açıklaması yaparak kamuoyuna duyurdu. CHP ilçe başkanı Av. İsmail Fikirli, önce yönetim kurulu üyeleriyle, basın mensupları ve partili üyelerin önünde olağanüstü yönetim kurulu toplantısını yaptı.

CHP ilçe başkanı Av. İsmail Fikirli'nin yaptığı basın açıklamasının tam metni;

                                               Değerli Basın Emekçileri,

Bugün sizlerle birlikte Akhisar halkımızdan birçok kişinin bizlere yapmış oldukları şikayet üzerine, İlçe Merkezimizde bulunan TOKİ konutları bölgesindeki Katı Atık Toplama Bölgesine gittik. Birlikte incelemeler yaptık. Gördüğümüz manzara korkunç ve iğrençti. Havada yoğun pis bir koku, kış mevsiminde olmamıza rağmen şu ana kadar pek görmediğimiz cinsten bir sinek sürüsü.

Oradan numune aldık. Partimize geldik. Konunun Akhisar halkının sağlığı açısından önemi büyüktü. Bu nedenle olayı değerlendirmek üzere basına açık bir Yönetim Kurulu toplantısı yapma gereği duyduk.

Yönetim Kurulumuzca alınan kararlar şöyledir.

1-Konu İlçe ve Büyükşehir Belediye Meclisleri gündemine ilk toplantıda taşınacak.

2-Mülki İdare Amirleri ve bağlı Müdürlüklere durum iletilecek.

3-Bu hususta Cumhuriyet Başsavcılığına Suç duyurusunda bulunulacak.

4-İlçemizde bulunan STK, Oda, Dernek, Sendikalara durumun vahameti anlatılacak.

5-Siz Basın mensuplarına yapılacak bir basın açıklaması ile Akhisar halkı durumdan haberdar edilecek ve sorun halkımızın katkısı da sağlanarak çözülecektir.

Değerli Basın Mensupları, bugün şahit olduğumuz olay İlçemiz TOKİ Bölgesinde yaşam alanına 800 metre uzaklıkta bulunan Katı Atık Toplama Bölgesinin bir şirkete ihale edildiği ve bu şirketin burada kabul ettiği, çöp tabir ettiğimiz evsel atıkların dışında, yaklaşık bir aydır her gün ortalama 20 kamyonla, İzmir, Düzce, Yalova, Sakarya ve Kocaeli Dilovası gibi sanayi bölgelerinden vasıf ve içeriğini bilemediğimiz ağır metaller içermesi kuvvetle muhtemel atıkları kabul ettiklerini ve getirilen bu atıkların binlerce tonluk bir kapasiteye ulaştığını hep birlikte gördük.   

Bu, Katı Atık Toplama Alanı Akhisar Belediye Meclisinin Şubat 2016  ayındaki toplantısında alınan kararla yasa gereği, alanın rehabilite amaçlı 25 yıllığına  Büyükşehir Belediyesine devredilmiştir. Manisa Büyükşehir Belediyesi bu alanı Manisa Geri Dönüşüm isimli firmaya vermiştir. 27.02.2018 günü Organize Sanayi Kavşağında saat 11.00 sıralarında Heltaş Nakliyata ait 35 HD 8091 ve 35 HD 9949 plakalı atık taşıyan tırlar trafik kazası yapmış ve taşıdıkları tehlikeli maddeler çevreye saçılmıştır. Bu maddeler Akhisar Belediyesince temizlenmiştir.

Akhisar hepimizin, bizler Akhisarspor’umuzun her gol atışında her partiden, her kesimden binlerce hemşerimiz tek ses halinde çığlık atıp sevinçle birbirine sarılıyorsak, Akhisar’ımıza yönelik tehdit, tehlike ve kötü bir durumda özellikle geleceğimizi etkileyecek bir durumda tek vücut olmamız gerekmektedir.

Bu hususta gördüğümüz kadarı ile Büyükşehir yasasının getirmiş olduğu yetki kargaşası nedeni ile Akhisar’ımızın sahipsiz kalmış olmasıdır. Ayrıca Kamu hizmetlerinin görülmesi özelleştirme adı altında maalesef azgın vahşi kapitalist, daha çok kardan başka bir şey düşünmeyen bir sisteme teslim edilmiştir.

Gelinen noktada bizler, tarihi, kültürü, ürün çeşitliliği, insan kalitesi, sportif başarıları, turizm potansiyeli ile küçük dokunuşlarla Bölgenin Eskişehir’i yapacağımız Akhisar’ımızı, Türkiye’ nin gübreliği ve kimyasal atık deposu yapılmasına izin vermeyeceğiz.

TOKİ konutlarından başlamak üzere tüm şehir merkezinde, Yenidoğan’da, Kızlaralanı’nda, Pınarçık’ta Sarıçalı’da Moralılar’da doğan bebelerimiz, parklarda oynayan çocuklarımız, spor yapan, yürüyüş yapan gençlerimiz, kadınlarımızdan yaşlılarımıza kadar tüm insanlarımızın sağlığı tehlike altındadır.

Keza bu alana yakın tarım arazilerinde üretilen gıda ürünlerinin olumsuz etkilenmesi kaçınılmaz olacaktır. Bölgedeki zeytin işletmeleri, Tariş Zeytinyağı Fabrikası göz önünde bulundurulmalıdır. Yaz aylarında çevreye yayılacak koku ve sinek popülasyonu, çevre kirliliği ve tüm canlıların sağlığı açısından etkisini artıracaktır.

Bizler, bu maddelerin ne olduğu hususunda, ölçme değerlendirme yapacak, Devletin teknokrat ve bürokrasisine güvenmiyoruz, inanmıyoruz. Böyle bir karar da bizim için önemli değildir. Çünkü bu kurumlar kendi bilim adamı sorumluluğu ile görevlerini yapmış olsalardı, ne su sızdıran Gördes Barajı ne çökmeler nedeniyle bir türlü açılamayan Sabuncubeli tüneli ne de sonucu hezimet olan Karadeniz Bölgesindeki HES’ ler olmayacaktı. Bu nedenle, bizlerin hedefi, ortadaki pislik yığınının eski deyimle bir necasetin tez elden  ortadan kaldırılmasıdır.

Bu çabamız siyasi bir refleks ve şov değildir. Bu soruna Akhisar’ımızın Mülki Amirinden, Belediyesine, STK’lardan Oda ve Sendikalarına, Basından tüm Akhisar halkına kadar herkesin sahip çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Sahipsiz Akhisar’a hep birlikte sahip çıkalım. Akhisar hepimizindir, Akhisar Geleceğimizindir.