“Bitkisel çaylar, çok uzun yıllardır hem tedavide hem günlük hayatta sıklıkla kullanılıyor. Bazıları bahsedildiği gibi muhteşem etkilere sahip; fakat burada özellikle dikkat etmemiz gereken hiçbir tıbbi çayın zayıflatıcı, %100 tedavi edici ve sınırsız kullanılabilir olmadığıdır. Aynı zamanda mevcut kronik hastalıklarınız, biyokimyasal bulgularınız ve kullandığınız ilaçlar içeceğiniz bitkisel çay türü ve miktarında belirleyicidir. Bu nedenle her çay her birey tarafından kullanılmamalıdır. 

Dikkat edeceğimiz bir diğer nokta, tıbbi çayların demlenme şeklidir. Öncelikle bitkisel çayların hiçbiri kaynatılmaz, kaynatılmış ve sonrasında 1-2 dakika bekletilmiş (ortalama sıcaklığı 70-80 derece olan) suya tıbbi bitki katılarak ağzı kapalı bir biçimde birkaç dakika beklenir. Demlenme süresi her tıbbi bitki için farklıdır; fakat ortalama 2-3 dakika olarak düşünülebilir.

Gelelim beslenme programımızda bize çok yararlı etkileri olan önemli tıbbi çaylara:

•    Rezene Çayı: Hazımsızlık, şişkinlik, mide sancısı, gaz gibi yakınmalarda çok etkilidir. Özellikle adet dönemindeki kadınlarda, emziklilerde, yoğun bir öğün tüketmiş bireylerde kullanımı çok uygundur. 
•    Beyaz Çay: Beyaz çay, kafein oranı çok düşük ve toplandıktan sonra hiçbir soldurma, kurutma, kıvırma işlemine maruz kalmadığı için antioksidan kapasitesi çok yüksek bir çaydır. İçeriğindeki kateşinler LDL kolesterolü düşürme ve HDL kolesterolü yükseltme özelliğine sahiptir. 
•    Mate Çayı: Karaciğer koruyucudur, lipit profilini olumlu etkiler. Ödem atıcı ve metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır.
•    Biberiye Çayı: Toksin ve ödem atılmasına yardımcı olur, özellikle sinirsel ağrılarda ve migrende çok rahatlatıcıdır. 
•    Hibiskus Çayı: İçeriğindeki yüksek C vitamini ile bağışıklık sistemini destekler. Kan basıncını düşürücü etkisi mevcuttur. Bağırsak hareketini artırarak, nişasta ve karbonhidrat emilimini yavaşlatarak, ödem atıcı özellikleri ile kilo kaybına yardımcı olmaktadır. 
•    Yeşil Çay: Güçlü bir antioksidandır, metabolizmayı hızlandırmaktadır. LDL kolesterolün düşürülmesi ve HDL kolesterolün yükseltilmeye yardımcı olur. Antikanser özelliği mevcuttur.
•    Moringa Çayı: Moringa yaprakları, yüksek antioksidan ve C vitamini içermektedir. Sindirim sisteminin ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkindir. İştah yönetiminde etkilidir, metabolizmayı hafif artırıcı etkisi ile kilo kaybında yardımcıdır.