Safra kesesi ağrısı, mide ağrısı ile benzer ve sıklıkla mide ağrısı ile karıştırılır.

Safra kesesi taşı ne gibi şikayetlere yol açar?

Taş safra kesesinin boynuna sıkışıp safra kesesinin boşalmasını engelleyebilir. Bu durumda kasılan safra kesesi içindeki basınç artarak bizim “visseral ağrı” dediğimiz “iç organ ağrısı”'na yol açar. Bu ağrı göbekle göğüs kafesi arasındaki bölümde ve ortada hissedilir. Hastalar sıklıkla “gazları olduğunu” ya da “midelerinin ağrıdığını” söylerler.

Bu ağrı şiddetli olduğunda buna “biliyer kolik” ya da “safra kesesi koliği” deriz. Safra keseindeki gerilme çok artar da kan dolaşımı bozulmaya başlarsa artık safra kesesi duvarında iltihaplanma başlayabilir. Bu durumda ağrı karnın sağ üst kesiminde, sıklıkla da sırta vurur tarzdadır. Nefes alırken batma olabilir ve ağrı artar. Artık “akut kolesistit”'ten söz edebiliriz.

Ameliyat şart mı?

Şikayete yol açan safra kesesi taşları varlığında, hastanın ameliyata mani olacak özel bir durumu yoksa cerrahi girişimle safra kesesi taşlarla birlikte çıkarılmalıdır. Ameliyata engel olacak çok ciddi bir sağlık sorunu varsa, bilgisayarlı tomografi veya ultrasonografi kılavuzluğunda safra kesesine ince bir tüp yerleştirilip safra boşaltılarak (kolesistostomi) geçici de olsa bir iyileşme sağlanabilir.

Şikayete yol açmayan taşlar söz konusu ise ne yapılmalı?

Bu oldukça tartışmalı bir konu. Ancak aslında çok net kriterlerimiz olduğu söylenebilir. Öncelikle gerçekten herhangi bir şikayete yol açmadığından emin olunmalıdır. Bu hastanın öyküsünün derinleştirilmesi ile sağlanır. Çünkü öykü derinleştirildiğinde aslında hastada özellikle yemek sonraları karında gaz hissi olduğu ortaya konulabilir. Hastanın “gaz” dediği şey birçok durumda bizim “iç organ ağrısı” olarak tanımladığımız durumdur.

Ameliyat laparoskopik olursa ne kadar zamanda ayağa kalkarım, kaç günde işime dönerim?
Komplikasyonsuz bir ameliyat sonrası ameliyat akşamı hastalar ayağa kaldırılır, ertesi gün taburcu edilir ve yaklaşık bir hafta içinde işlerine ve günlük yaşamlarına geri dönerler.

Ameliyattan sonra gıda kısıtlamaları olacak mı?

Hayır! Yağlı yememek, yumurta yememek gibi uygulamaların tarihsel anlamı dışında bir yeri yok. Kişi genel sağlık durumuna göre ameliyattan önce nasıl besleniyorsa ameliyattan sonra da öyle beslenmeye devam edecektir.