Son yapılan araştırmalara göre Türkiye’de her beş kişiden birinin obez olduğu  ortaya çıkmıştır. Dünya Sağlık Örgütüne göre obezite ; sağlığı bozacak ölçüde yağ dokularında anormal veya aşırı miktarda yağ birikmesidir.

Obezite vücutta bir çok organı ve sistemi etkileyen, kalp damar hastalıkları, tip 2 diyabet, insülin direnci, metabolik sendrom, safra hastalıkları, polikistik over sendromu, tansiyon, karaciğer yağlanması, kanser, solunum rahatsızlıkları, obstrüktif uyku apnesi, ostoeartrit, deri hastalıkları gibi bir çok rahatsızlığa sebep olan ve zemin oluşturan ciddi boyuttaki sağlık sorunudur.

Obezite derecesini saptarken boy uzunluğu ve kilo dikkate alınıyor gibi gözükse de tek başına hiçbiri tam olarak kişinin sağlıklı olup olmadığını göstermemektedir. Bu dereceyi saptarken kişinin yağ,kas,su ağırlıklarını ve bu ağırlıkların vücudun tam olarak nerede toplandığının bilinmesi gerekir. Bu yüzden sadece boy uzunluğu ve vücut ağırlığı yeterli kriter olarak görülmemeli kişinin bel ölçüsü ve kalça ölçüsünün hatta bu ikisinin birbirine oranının sonucu da değerlendirilmelidir.

BEL ÇEVRESİNİ NASIL ÖLÇERİZ ?

Antropometrik ölçüm dediğimiz bel çevresini ölçme yöntemi en alt kaburga ile iliac kemiğinin orta noktasına denk gelen yani göbek deliğinizin iki parmak üstünden itibaren( yani belinizin en dar kısmına denk gelir) esnemeyen bir mezura yardımıyla çok sıkmadan ölçülmesidir.

Bel çevresi sonucu kadınlarda 80cm’in üstü risk ve 88 cm’in üstü yüksek risk oluştururken erkeklerde 94 cm’in üstü risk ve 102 cm’in üstü yüksek risk oluşturmaktadır.

Bel çevresi /kalça çevresi  oranının bulunması için kalça ölçümü yapılması gereklidir. Bunun içinde kalçanın en geniş kısmından ölçüm yapılır. Bel çevresi /Kalça çevresi oranı kadınlarda 0,85 ve  üstü ve erkeklerde 1,00 ve üstü risk taşımaktadır.

Yeni bir yöntem olarak bulunan bel çevresi /boy uzunluğu oranının 0,5 eşit ve üzeri çıkıyorsa  risk taşımaktadır.Kısacası bel çevreniz boy uzunluğunuzun yarısına eşit veya fazlaysa riskli grupta yer almaktasınız.

Eğer ölçüm sonuçlarınıza göre risk taşıyan kısımda bulunuyorsanız kendiniz için bir çok hastalığa davetiye çıkartıyor ve ilerde yaşayabileceğiniz ciddi sağlık sorunlarının habercisi demektir. Bu yüzden mutlaka bir beslenme uzmanına danışarak önlem almalı ve yağ dağılımımızı kontrol altına almanız gerekmektedir.

    KADIN    ERKEK
    RİSK    YÜKSEK RİSK    RİSK    YÜKSEK RİSK
BEL(cm)    ≥80    ≥88    ≥94    ≥102
BEL/KALÇA(cm)    0,85 ve üstü risk    1,00 ve üstü risk
BEL/BOY(cm)    0,50 ve üstü risk    0,50 ve üstü risk

Detaylı Bilgi ve Randevu için 0236 404 0 404.