Özel Doğuş Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Bülent İPEK, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü nedeniyle bilgi verdi.

Özel Doğuş Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent İPEK, günümüzde olan doğumların yüzde 10’nunda prematüre gerçekleştiğini ve gebeliğin 37. haftasını tamamlamadan önce doğan bebeklerin prematüre olarak kabul edildiğini belirterek, “Prematüreliğin belirlenmesi, gebelik yaşının belirlenmesiyle mümkündür. Gebelik yaşının tayininde güvenilir son adet tarihi, erken gebelik ultrasonografisi gibi bilgiler kullanılmakla beraber çeşitli fiziki muayene bulguları ve nörolojik değerlendirme sonucu elde edilen gebelik yaşı değerlendirmeleri de kullanılmaktadır.”dedi.

Prematüre bebeklerde sık rastlanan sorunlar hakkında da bilgi veren Uzm. Dr. Bülent İPEK, “Prematüre doğan bebeklerde solunum sisteminin yanı sıra kardiyovasküler sistem, merkezi sinir sistemi, böbrek sorunları, göz sorunları, bağırsak sistemi problemi ve immünolojik sorunlarla karşılaşılabilir. Solumun sisteminde, solunumun 20 saniyeden uzun süreli duraklaması ya da kalp atımının yavaşlaması veya morarmanın eşlik ettiği solunum durması olarak karşımıza çıkmaktadır.”ifadelerini kullandı.

Son yıllarda ülkemizde Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitelerinin yaygınlaşmasının prematüre bebeklerin hayatta kalma imkânlarını arttırdığına dikkati çeken Uzm. Dr. Bülent İPEK, erken doğan bebeklerin mutlaka Yenidoğan Ünitesi’nde kontrol altına alınması gerektiğini belirterek, “Erken doğan bebekler Yenidoğan hekiminin ellerindeyse kazanır. Aileler, erken doğan bebeklerinin bakılabileceği merkezlerde doğum yapmalıdırlar.”dedi.

Uzm. Dr. Bülent İPEK ayrıca; “Prematüre Bebeklerin hayata tutunabilmeleri için uzman sağlık personellerinden profesyonel destek almaları gerekiyor. 23 yılı aşkın deneyimimizle; 3. Basamak Yeni Doğan yoğun Bakım Ünitemiz ve uzman kadromuzla Akhisar ve bölge halkının hizmetindeyiz.” ifadelerini kullandı.