CBÜ Akhisar Meslek Yüksekokulu konferans salonunda düzenlenen konferansta Akhisar 8 Mart Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Ayşen Uçar; “Sevgili konuklar 8 Mart’a giden süreçte 8 Mart Kadın Dayanışma Derneği olarak
 “ Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Perspektifinde Medya Dili “ konulu seminerimize hepiniz hoş geldiniz.

8 Mart Kadın Dayanışma Derneği kentimizdeki kadın sorun ve taleplerinin mücadele örgütüdür. Derneğimiz, bireysel olarak kadın sorunlarını yaşayan sorunun parçası olan kadınlarımız tarafından, çözümünde tarafı olmak için kurulmuştur. Kadına dair her alanda proje üretip mücadele etmektedir. Derneğimizin kuruluş aşamasında bugünkü konumuz olan “ Medya Dili” ni kadının cinsiyet eşitliği temelinde lehine yönlendirme konusunda, ısrarlı ve tutarlı adımlar atılmıştır. Kentimiz özelinde yerel medyamızında katkısıyla cinsiyetci  medya dilinden olabildiğince uzaklaşılmıştır. Bu konuda derneğimizin basın açıklamalarında, broşür ve afişlerinde, eylem ve etkinliklerinde, yerelde düzenlenen toplantı panel vb. de kullandığı dil en önemli belirleyici unsur olmuştur. 

Medya deyince aklımıza ilk önce gazeteler gelir. Oysaki televizyonlardan radyo kanallarına, internetten kitaplara hatta yol kenarlarındaki bilbord ve otobüs duraklarındaki reklam panolarına kadar hem yazılı hem görsel olarak geniş bir ürün yelpazesine sahiptir.

Medyanın kadına yönelik şiddet noktasındaki rollerini ve şiddet terimleri ve görsellerinin en aza indirilmesi ve farkındalık amacıyla konferansımız düzenlenmiştir.

Medya metinlerinin içine sinsice gizlenmiş ataerkil kodlarının deşifre edilmesi için bugün ihtiyaç duyulan kadın odaklı bir gazetecilik ve medya anlayışının geliştirilmesine katkıda bulunmak için buradayız.

Tekrar hoş geldiniz diyerek konuşmasını yapmak üzere Sayın  yardımcı Doç. Doktor  Gülten UÇAN ‘ ı kürsüye davet ediyorum.” Dedi.

Yrd.Doç.Dr. Gülten Uçan, Kadın Erkek eşitsizliğinin, tarımın başlaması saban kullanma ile başladığını, 300 yıldır  kadınların  eşitlik için mücadele verdiklerini, Dünya’da Türkiye’de ve Manisa’da her 4 kadından birinin şiddet  gördüğünü, Çocuklar Duymasın dizisinden ve sevdiği kadını tokat atan Türk filmlerinden örnekler göstererek, “Kadınlarımız bilinçlenerek, haklarını aramak için, sadece kadınla erkeğin doğurganlık farklılığını bilmeleri gerekir. Eşitlik mücadelesinde kadın ve erkeğin toplumlarda yaşanan ayrıcalığın, toplum kuralları tabulaşarak oluştuğu bir gerçektir. Kadınlar olarak değişimin öncüsü olmalıyız.” Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına şiddet konusunda medyanın çok önemli görevi olduğunu belirten Uçan, “Ne yazık ki yazılı ve görsel medyamızda hiçte unutulmayacak derecede kadınları aşağılayan haberler çıkıyor. Adeta yapılanlar şiddet pornosudur. Bayan yoktur, kadın vardır. Haberler okuyoruz; “Bayan takımı başarılı oldu.” Bayanlar bir araya geldi” gibi yazılı basında satırlar ve başlıklar görüyoruz. Şiddete uğramış bir kadının resminin basılması ona yapılan ikinci bir manevi şiddettir. Şiddeti yapanın hareketi kesinse onun resmi konsun. Basında çıkan bize göre yanlış yazılmış ve görüntüler, defalarca yapılınca toplumumuzda adeta kanıksanıyor. Hepimiz değişimin öncüsü olmalıyız.” Diye sözlerini bitirdi.

Akhisar Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç.Dr. Ahmet Çetin, Gülten Uçan’a  okulun anısını, Akhisar  8 Mart Kadın Dayanışma Derneği başkanı Ayşe Uçar’a çiçek verip teşekkür etti.