Engin Akyüz'ün moderatörlüğünde başlayan programda Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Yılmaz yaptıkları, yapacakları ve yaklaşan seçimlerle ilgili tüm soruları cevaplandırdı.
 
-Engin Akyüz, 8 Nisanda Akhisar’ın en büyük sivil toplum kuruluşu olan Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanını seçiyor. Geçtiğimiz haftalarda diğer başkan adaylarımızı davet ederek; görüşlerini, vizyonlarını, projelerini sorduk. Artık son haftaya girdik, bugünü de mevcut ATSO Başkanı Sayın Abdurrahman Yılmaz’a ayırdık.
 
-Engin Akyüz, Programımıza hoş geldiniz diyorum, bir de sizi sizden dinleyelim izleyicilerimize kendinizi tanıtır mısınız?
 
-Abdurrahman Yılmaz, 1969 Akhisar doğumluyum. Celal Bayar Üniversitesi İşletme mezunuyum. Üniversitede araştırma görevlisi olarak göreve başladım. 2004 yılında doktoradan sonra istifa ettim. Sonrasında ticarete atıldım. Şuan itibariyle gıda sektörü, sağlık sektörü, cafe sektörü ve pastane sektöründe franchising noktasında hizmet veriyoruz. Korkuteli’nde alabalık çiftliğimiz var, yavru üretiyoruz ve aynı zamanda porsiyonluk balık üretiyoruz. Şu anda da ticaretimize dört koldan devam ediyoruz.
 
-Engin Akyüz, Sivil toplum örgütlerinin en büyüğü Ticaret Odaları, Borsalar, TOBB. Fakat içeriye adımını attığınızda para, kayıt belgesi alırken para alan bir kurum olarak düşünülüyor. Biz tabi diğer başkan adaylarına da sorduk bu soruyu, onlar da ticaret odasının görevlerini anlattılar ama, bir de sizin ağzınızdan dinleyelim. Ticaret ve Sanayi Odalarının yasal anlamda, kanuni anlamda görevleri nelerdir diye sizlere soralım?
 
-Abdurrahman Yılmaz, Ticaret ve Sanayi Odaları, Borsalar, Sivil Toplum Kuruluşlarının her birinin kuruluş amacı kanunda mevzuatta çok açık. Aslında bu sorunuza cevap vermeden önce ilk başkan olduğumda ben de bir anket yaptırdım üyelerimize “Ticaret ve Sanayi Odası sizler için ne ifade ediyor?” diye inanın az önce buyurduğunuz manada herkes kağıt alıyoruz para, aidat ödüyoruz para diyor. Doğru bu işin bir tarafı belki ama asıl amaç kanun ve mevzuatlarla özetlenmiş olarak ben de şunları ekleyeyim;
 
Ticaret ve Sanayi Odaları’nın bulundukları bölgede, bulundukları ilde ve bulundukları ilçede en önemli görevlerinden birisi ticareti aktive etmek, ticari perspektifleri üyelerine sunmak.  Yine oradaki ticareti aktive ederek önderlik ederek sivil toplum örgütü olması hasediyle üyelerinin kişisel olarak ya da şirketler olarak çözemedikleri problemleri ticaret ve sanayi odalarının bu birlikteliği ile şahsı manevisiyle çözmek. Yine bu gelişim noktasında ve olgunlaşma anlamında gerek teknolojik gelişim gerekse hukuki anlamda tekamül aklınıza ne gelebilirse. Bunlarla ilgili olarak üyelerin sıkıntılarını ve dertlerini global manadaki mesela bu vergi olabilir ,muhasebe sitemi olabilir farklı farklı konularda zaman zaman yapılan kanun ve mevzuatlardaki işletmecilerimize uymayan noktaları bir bütün halinde toplayarak gerekli mercilere siyasi otoriteye bu manadaki istek ve arzuları bildirmektir. Yani üyeleriyle TOBB veya bu manayla ilgili olan  bütün kurumlar ve kuruluşlar arasında arasında bir köprü vazifesi görmektedir.O ticareti aktive edebilme noktasında farklı perspektifleri üyelerine aktarmaktır.
 
-Engin Akyüz, 6 ay önce seçimlerin ertelenmesi en çok Abdurrahman Yılmaz’a yaradı çünkü; o dönemde bugünkü kadar hazırlanmamıştı böyle bir algı var. Bu doğru mu? Sizi ya da grubunuzu 6 ay sonrasında daha iyi hazırlattırdı mı?
 
-Abdurrahman Yılmaz, Çok samimice ve içtenliğimle bütün sorularınıza cevap vereyim. Sizin iradenizin dışında olan sizin iradenizin haricinde gelişen bir olayla ilgili yapılabilecek her türlü yorum, söylenebilecek her türlü şey ya yanlıştır, ya eksiktir. Çünkü benim irademin haricinde gelişen bir olay Bakanlar Kurulu bir karar alıyor ve diyor ki ben TOBB seçimini şimdilik 6 ay öteledim. Kaldı ki son ana kadar uzatılacak diye bekledik. Şimdi siz meseleye bütün hukukiyetiyle bütün perspektifiyle bakmazsanız söylediğiniz yaptığınız her türlü yorum ya yanlış olur ya eksik olur. Yani böyle biraz sonra tabi açacaksanız bu anlamda muhalefetse çok ucuz bir muhalefet, adı muhalefet. Her salise ve her saniye hesap verilebilirlik noktasında alnınız ak, yönetim kurulu meclisim adına konuşuyorum. Yaptığınız her işi istişareyle birlikte yaparsanız seçim denilen olgu ister 4 senede gelir ister 8 senede ister 4 günde bir gelsin hiç problem değil.
 
-Engin Akyüz, Ticaret Odasının 10 grubu var vs  gibi böyle kısaca böyle bir seçim sistemini sizden de dinleyelim. Herkes bir daha algılasın çünkü seçime çok az kaldı.
 
-Abdurrahman Yılmaz, Ticaret Odası seçimleri aslında çok farklı seçimler komplike gibi gözükür fakat çok basit seçimler.10 meslek grubu var.1. grupta kooperatifler, ilaççılar.2. grupta gıdacılar, gıda üreticileri, 3. Grupta zeytinciler vs. Ne kadar çok farklı grup olursa üye sayısına göre de tabi mecliste temsil oranı kanunen belirlenmiş mevzuatlar. Sizin 1500 tane üyeniz varsa 27 meclis üyeniz 10.000 tane üyeniz varsa 55 tane meclis üyesi gibi. Bu seferde 10 komite değil 20 komite. Dolayısıyla o komiteler her biri kendi içinde 3 kişi, bazı sayılarına göre 2 kişi olabiliyor. 5. grubumuz 2 kişi ama 3. Grubumuz 3 kişiden oluşuyor. Her bir grup kendi adına seçime giriyor. 2. Grupta nace kodlarıyla belirlenmiş üye sadece 2. Grubun listesine oy verebiliyor. Dolayısıyla bu liste kazandıktan sonra ortaya bir meclis çıkıyor. Her listeler kazanır çıktıktan sonra bu meclis yönetim kurulunu seçiyor. Yönetim Kurulu da içinde başkanı seçiyor. Bundan sonra farklı seçimler var. Disiplin Kurulu ,alt komitesi gibi…
-Engin Akyüz, Ailenizin ismini tanıyoruz. Yılmaz Ailesinin ismini biz bu güne kadar çok derneklerde odalarda sivil toplum örgütlerinde partilerde çok görmedik. Fakat 5 yıl  önce Abdurrahman Yılmaz ismini Ticaret Odası seçimlerinde gördük. Adaylık sürecine nasıl karar verdiniz?
 
-Abdurrahman Yılmaz, Dediler ki biz senin bu bilgi birikimini Ticaret Odasına aktarılmasını istiyoruz. Bu işlerde klişeleşmiş sözler var ben istemiyorum falan.. Dedim ki olabilir Akhisar’da yatırımlarımız var bizi Akhisar’a biraz daha fazla bağlar, bilgi birikimlerimizi kullanabiliriz. Buraya enjekte adına girdik ama sadece bununla kalmadık ticaret odasına başkan olduktan sonra farklı farklı yerlerde görevlendirmeler oldu. Bunlara da az sonra değineceğiz.
 
-Engin Akyüz, Neden size oy versin ticaret odası üyeleri?
 
-Abdurrahman Yılmaz, Ticaret ve Sanayi Odaları bulundukları yörelerde o yörenin üyelerine ve yörenin odalarına değer katmalı ve değer üretmeli. Yani Ticaret ve Sanayi Odalarına değer katmalı başkana ve yönetime değer katmamalı. Değer katma yada katmama noktasında, şöyle ki insanda nefis denen bir husus var bu koltuklarda temsil yeteneğine sahip değilseniz, bu koltuklar size değer katar, fakat bu koltukta size verilen bir çok değeri eğer siz kullandıysanız ve kullanmaya devam ederseniz Ticaret Odası size değer katar bu olmamalı. Eğer siz değer katarsanız sizi üyeleriniz seçer. Sizin grubunuzdaki üyeler sizi seçiyor. Eğer şöyle bir mülahazanız varsa: Bakın burası çok ciddi önem arz eder Engin beycim. ’’Ben başkanlık için buradayım, başka hiçbir görevi istemem. ’’derseniz bu siyasi partilerde de böyledir. Diğer sivil toplum kuruluşlarında da böyledir. Hatta ifade edilir. Ben eğer bu yapının bir ferdiysem bulaşık yıkamaya da razıyım derler eskiler. Neden? Yani bu bir kurumsa en altından en üstüne kadar olan görevler noktasında bir görev tevdi edilirse çalışırım. Bu bir metottur. Daha doğru bir aidiyet hissidir. Şimdi Abdurrahman istifa eder mi? Hayır istifa etmem. Benim Allah bana emretmemiş ki illa anamdan başkan olarak doğmamışım ki. Ben bu işe niçin girmişim? Acaba üyelerime bu noktada kendi grubumdaki üyelerime öncelikli o. Ondan sonra eğer farklı bir görev  meclis tarafından tevdi edilirse yönetim kurulu üyelerime veya yönetim kurulu başkanı olarak görev yapacaksam ben başkansam evet ben buradayım başkan değilsem ben yokum. Böyle bir şey Abdurrahman olarak kabul etmem. Evet en az bana bir dönem bana teveccüh gösterir kendi grubumdaki üyeler beni seçerse çok doğal olarak ben tabi ki istifa etmeden mecliste bir üye olarak meclis üyesi olarak görevimin tabiki başındayım. Görevimi o şekilde ifade ederim. Ama bunun yanında diğer gruptaki arkadaşlar kazandı çoğunluk Abdurrahman kardeşini tekrar bir başkan olarak görmek istediyse oda nihayetinde milletin vekilleridir o meclistekiler. Vekillerde bu manada bize bir görev tevdi ederlerse onu da seve seve yaparız diye düşünüyorum. Umarım sorunun cevabı kendiliğinden oluşmuştur. Ben isim vermiyorum.
 
-Engin Akyüz, Ben söylüyorum Erol bey de Mehmet Ali bey inde doğru yaptığını kabul etmiyoruz.
 
-Abdurrahman Yılmaz, Onun takdiri kendilerinin tabi ki. Farklı münazaralar olabilir. İlla bu benim dediğim doğrudur diyemem ama ben olsaydım böyle yapardım noktasındayım.
 
-Engin Akyüz, Biz zaten sizin de ifade buyurduğunuz gibi Abdurrahman YILMAZ’ın fikrini sunduk.
 
-Abdurrahman Yılmaz, Yani evet. Dolayısıyla yanlış yada doğru noktasında halkımızın tercihidir. Oda zaten şimdi 8 Nisan da sandık vardır halk onun zaten notunu verecektir. İyi mi yaptı kötü mü yaptı diye.
 
-Engin Akyüz, Evet.  Ali Galip Öztürk demiş ki: Çok güzel mesaj yazmış kısa öz.İyi yayınlar seçim Akhisar için hayırlı olsun inşallah tüm adaylara başarılar dilerim demiş.
 
-Abdurrahman Yılmaz, Teşekkür ediyoruz. Aynen bütün duamız o yönde.
 
-Engin Akyüz, Yine Mesut bey saygılar demiş.
 
-Abdurrahman Yılmaz, Antalya’ daki fuara katıldıklarına şirketim de bir tanesi orda olması hasabiyle çok ciddi anlamda orda onlarla farklı farklı faaliyetler yapmıştık.  Yani nedir faaliyetler işte bizim pastanelerimiz var. İşte Akhisar ticaret odamızın açmış olduğu o fuara işte atıyorum ikramlar yaptık kendi mallarımızı ve ürünlerimizi tanıttık. Fakat o zaman şöyle bir durum vardı. O zaman ne bir stant ne bir şey 20 tane arkadaş, 5 tane arkadaş, 3 tane arkadaş zeytinlerini, zeytinyağlarını getirmişler. Kataloglarını getirmişler. Orda efendime söyleyeyim bu manada kendilerini tanıtma noktasında faaliyetler vardı. Bu çok güzel bir hareket, bir başlangıç. Fakat biz ne yaptık, biz şunu yaptık Engin Bey. Bilhassa uluslararası Siyanor EXPO fuarına kendi üyelerimizi gerçek manada küçük küçük stantlar yaparak onlara ayır deskler vererek ve onlara gerçekten yabancı dil desteğinden tutun da daha farklı farklı hizmetler vererek ve işin en ilginci çok cüzi paralarla, burası çok önemli çünkü onun tutalması çok ciddi bir rakamdı, o fuarlara katılmak. Katılım bedeli bile edebilirim. 1 stanttan 5 lira gibi bir para alarak 5.000 TL yani para alarak aşağı yukarı 5 yıldır bu fuarlara katılıyoruz. Bu fuarlara katılırken hiç unutmam söylediğim bir şey vardı. Arkadaşlar eğer buraya katılan arkadaşlarımızdan bir tanesi ihracata başlasın benim için maksat hafsa olmuştur derdim. Ama görünen o ki gerçekten çok ciddi firmalarımız o fuardan dolayı ihracata başladılar ve hala devam ediyorlar. Reklam olmayacaksa isimlerini dahi söyleyebilirim.
 
-Engin Akyüz, İsim vermeyelim, isim vermeden bizde liste üzerinden taktir ediyoruz
 
-Abdurrahman Yılmaz, Aynen, Yine Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizim Akhisar’ımızı tanıtma adına temsil ve ziyaretlerimiz oldu. Devlet başkanlarımızla, efendime söyleyeyim farklı farklı kurum ve kuruluşların başkanları, genel müdürleri  vs. vs. Burada yapmış olduğumuz bir şey vardır Ticaret ve Sanayi odası olarak Akhisar’ımızın bilhassa zeytinini, zeytinyağını ve Akhisar’daki dönüşebilecek , daha doğrusu değer arz edebilecek bir çok olguyu kültürel faaliyetinden tutun da sporuna varıncaya kadar bunları anlatma noktasında bir vazifemiz var.
 
-Engin Akyüz, , Sizde bilirsiniz sloganlar çok güzel 'Akhisar İçin El Ele' gerçekten güzel bir slogan bunu beğenmeyecek yoktur. Fakat Akhisar’da bazı Sivil Toplum Örgütleri ile  bazı liderler çok birliktelik sağlayamadı Abdurrahman Başkan diyenler var ne dersiniz?
 
-Abdurrahman Yılmaz, Yokun ispatı var mı Engin Bey?
 
-Engin Akyüz, Ben size soruyorum böyle diyenler var.
 
-Abdurrahman Yılmaz, Yokun ispatı yoktur. Örnek ile açıklayacak olursak burada bir toplu iğne var mıdır desem siz bütün bunların hepsini didik didik aramak zorundasınız bunun var veya yok olduğunu bana ispatlamak için. Şimdi bakın burada bir kalem var mı desem ispatı çok mümkün ve hemen ispatı var. Şimdi bu kadar güzellikler biraz sonra organize sanayiye gireceğiz bu kadar kısa zamanda yapılan güzel işler hem ticaret borsamız tarafından hem de diğer sivil toplum kuruluşları ile ilgili olarak hem belediyemiz hem kaymakamlığımız dolayısıyla valiliğimiz bunlarla kol kola girmezseniz siz bu işlerin hiç birisini yapamazsınız. Benim çok klişeleşmiş bir lafım vardır 1+1=2 eder ama iki 1 yan yana gelirse 11 eder  3 tane 1 yan yana gelirse 111 eder. Biz burada belediyemiz mümkün olduğu kadar tabi ki ufak tefek fikir ayrılıkları tabi ki olur, fakat ayrı fikirlerin çarpışmasından güzellikler ve hakikatlar ortaya çıkar. Fikirler çarpışacak şimdi ben olmayan bir şeyin neyini anlatayım? Çok enteresan birşey söyleyeceğim isminide vereyim bir cenazedeydik Allah rahmet eylesin, ben Erol bey ile yan yana sarmaş dolaş orada durmuş bir adamım, daha önceden Alper bey ile aranızda birşey mi var dediler, ufak tefek tabiki olabilir. Çok özür dileyerek birşey söyleyeceğim  bu benim bir tespitimdir 30 tane insanı arka arkaya dizmişler ve ilk sıradakine bir  bebek resmi vermişler bunu çizer misin demiş çizmiş onun çizdiğini arkadakine onun çizdiğe bir arkasındakine derken sonra sıraya kadar gitmiş ve bebek resmi af edersiniz olmuş köpek resmi. Demek istediğim olan bir hadise buradan diğer tarafa gidene kadar afedersiniz oluyor bebek köpek.
 
-Engin Akyüz, Yapılacak olan  seçimlerin Akhisara hayırlı olmasını diliyorum. Adaylara başarılar diliyorum. Benim sorum Abdurrahman beye; ilk icraatı ne olacak Akhisarspor için görüşlerini öğrenmek istiyorum Mustafa Övez göndermiş.
 
-Abdurrahman Yılmaz, Akhisarspor için spor farklı bir  olgu dolayısıyla o memleketin refahına  tarımına tanıtımına o heyecana çok ciddi anlamda sayısız katkı sağlayabilecek bir spor dalı. Tebrik ediyorum ki Akhisarspor yönetimini çok zorluklarla çalıştığını biliyorum Hüseyin bey'in takımı. Ciddi anlamda eleştirilere mağruz. Çünkü bu işin Akhisar camiası var, teknik camia var, fedarasyon camiası var ve Akhisar’da mağlum çok zengin bir kulüp değil dolayısıyla Akhisarspor ile ilgili olarak bütün halk olarak başta şahsım, ekibim ve Ticaret Odası olarak göz nurumuz bunu korumak kollamanın yolu ne ise manevi anlamda yardımcı olacağız. 1. soru buydu diğer soru ise ilk icraatı ne olacak bizim ilk ve son icraatımız yok hedeflerimiz var bu hedefler doğrultusunda o hedeflere varabilme adına biz tüm gayretimizle devam edeceğiz.
 
-Engin Akyüz, Çok mesaj geliyor hepsini okumaya gayret edeceğim başkanımın da sözünü kesmek istemiyorum elimden geleni yapacağım. Şimdi efendim diğer arkadaşlarınız için on grupta aday bile olamamışlar burayı nasıl yönetecekler mealinde bir açıklamanız var. On grupta da adaylarınız var, birde bağımsız adaylar var bu açıklamayı neden yaptınız bağımsız adaylar sizce gerçekten bağımsız mı ne dersiniz?
 
-Abdurrahman Yılmaz,  Bağımsız, doğru bağımlı bağımsız öyle söyleyelim. Engin bey kimse üyelerimizin aklıyla alay etmesin bir işte yani siyasette böyledir derler. Çıkarsın dobra dobra arkadaşlar ekibim bu dersin ve ben bu ekiple birlikte size hizmet etme  noktasında gayretim var. Yok işte ben o arkadaşı seviyordum o arkadaş girmedi de, o arkadaş var diye ben girdim mesela ben Engin abimi çok seviyorum diğer grupta da çok sevdiğim abilerim var onlardan da beni seven var. Şimdi bakın eğer siz satranç gibi görürseniz o hadiseyi bu millet size gerekli olan notu verir hem de o verdikleri not kalıcı olur izi çıkmaz dolayısıyla ben bunu üretmeye talipsem zilletle yaşamaktansa izzetle ölmeyi tercih ederim. Yani bu yenilgidir kardeşim demokrasinin güzelliği budur deyip evet bu halk beni  gömdü derim ama hiç bir zaman için ıvırıp kıvırmam. Çıkarsın dersin ki ben buyum ben bağımsızım kardeşim ama perde arkasında ispat edebilir  mi bunları konuşmaları da dahil. Onlarca defa toplanacaksın arkadaşlar bu bir strateji  sen buradan gir öteki onu zayıflatsın ortadan da ben çıkayım o dönemler geçti önceden Engin Beycim, rahmetli amcam öyle derdi kediler bile 1 hafta sonra gözleri açılır şimdi hastanede görüyorum yeni doğan bebeklerin bile gözleri fıldır fıldır dolayısıyla eski nesil yok bunu yemiyorlar bunlara karnı tok milletin. Onun için şunu söyleyin delikanlı  gibi bağımsızım demeyin insanların aklıyla benim üyelerimin aklıyla alay etmeyin yada demeyin işte bu buralarda ben çıkarsam daha henüz adaylığını bile ikna  noktasında bile listeyi yapamamış arkadaşlar  burayı yönetime  talip olmuşlar . Milletimizin üyelerimizin güzel gönüllerine bunu havale ediyorum. Yüksek anlayışlarına sunuyorum.
 
-Engin Akyüz, Üyelerimizde tabi ki gerekli açıklamayı yapabilir. Ben net bir şey sormak istiyorum sayın başkanım, bu seçim sürecinde bağımsızlarla veya bağımsızlardan başka bir ya da birkaçıyla özel bir görüşme pazarlık demek istemiyorum ama seçime özel bir görüşme yaptınız mı? Siz işin içinde olduğunuz için belki de bazı dedikoduları duymuyorsunuz.
 
-Abdurrahman Yılmaz, Bir insan diğer grupla ne için görüşür biliyor musunuz sizin grubunuz tamamlanmadıysa bu grupla ilgili kulisler yapabilirsiniz ya da yıpratma noktasında onunla gizli görüşme benim kimseyle gizli görüşme yaptığım falan yok ben çok açık ve şeffaf bir adamım dolayısıyla kesinlikle ve kesinlikle ticaret odasının menfaatine üyelerimizin menfaatine altını çizerek söylüyorum legal olan istisnasız herşeyde egomu nefsimi aşarım bu noktada gereken herşeyi yaparım. Yanlış anlaşılır diye çok korkuyorum. Legal olan odamın ve üyelerimin menfaatine olan her türlü faaliyette varım.
 
-Engin Akyüz, Bir eleştiri 2. ve 10. Grupta Abdurrahman Yılmaz  aday 2 grupta  birden aday olmanız hukuki fakat etik değil diyenlere ne dersiniz neden 2 grupta birden seçime girdiniz?
 
-Abdurrahman Yılmaz, Çok net bunun adına korkuyor veya bilmem ne diyenler oldu 10. Grupta hadiseye girmemin tek bir nedeni vardı. Hayatım boyunca nezaketimden ve Akhisar’da  olduğum  süre boyunca zerremin zerresinde edepsizlikte ve terbiyesizlikte bulunmadığım ama karşı taraftan hep sinsice başta hastanemin şikayetleri olmak üzere  sinsice belden aşağıya  arkadan arkaya vuran bir arkadaş orda diye onun karşısına Abdurrahman çıkmalı dedim. Bakın net konuşuyorum bana 50 tane şeyi yüzüme çok beyefendi gibi konuşarak arkamdan da belden aşağıya konuşanlar oldu.
 
-Engin Akyüz, Umarız ki güzel bir seçim olur, Ticaret Odası adına hayırlı bir seçim olur diyoruz. Tüm sorulara içtenlikle cevap verdiğiniz için ve bana istediğiniz herşeyi sorabilirsiniz dediğiniz için açık yürekliliğinize teşekkür ediyorum.