Akhisar’ın en eski esnafı, her zaman takım elbise ve kravatlı olan Halil Mandacı’ya, Ticaret ve Sanayi Odası tarafından  onur ödülü  verildi. Mandacı’nın onur ödülünü belediye başkanı Salih Hızlı verdi. 

Eşi, Nedret hanımı, oğlu Burhan’ı torunu  Seyhan’ı, kardeşi  Celil’i kaybederek, hepsini kalbine gömen, Akhisar’ın Yeni Çarşı 5 sokak, no 32 de 61 yıldır aynı iş yerinde  perakende bakkaliye ve toptancılığını yapan  Halil Mandacı müşterisine, çay, makarna, pirinç çekip verdikten sonra oturup yaptığımız  sohbette hayatının anlattı. Halil Mandacı  Yunanistan’ın İskeçe  ilinin İlhanlı beldesinde 1927 yılında doğduğunu, 18 yaşında  1945 yılında  bakkallığa başladığını anlatarak söze başladı. “Babamlar, dedemlerle birlikte , çitçilik ve hayvancılıkta yapıyorduk. Ben hep ticaret yapmak istiyordum. 18 yaşında rahmetli babam Hasan’ın desteği ile  İlhanlı’lı da bakkal dükkanı  açtım. 10 yıl orada bakkallık yaptıktan sonra, diğer hemşerilerimiz ile birlikte Türkiye’ye geldik.  Aile olarak Akhisar’ın Zeytinliova  beldesine yerleştik. Zeytinliova’da da  bakkal dükkanı açtım. Ailemle birlikte  tütüncülükte yaptık. 2 yıl orada kaldıktan sonra ilçemiz Akhisar’a gelerek şimdi bulunduğumuz dükkanda aynı mesleği devam ettim.  61 yıl oldu. Yine her gün  buraya gelerek  oğlum Orhan Mandacı ile müşterilerimize hizmet ediyoruz.”  Bir iç çeken  91’lik  delikanlı  Halil Mandacı, “En verimli çağda, 45 yaşında önce oğlum  Burhan’ı, sonra 20 yaşında torunum Seyhan’ı, geçtiğimiz yılda bu güne kadarki hayatımda en büyük desteğim eşim Nedret’imi kaybettim. Arkadan  kardeşim Celil Mandacı’da 75   yaşında  hayata veda etti. Bir tek kardeşim Cemil Mandacı kaldı,Çanakkale’de yaşıyor. 4 torunum vardı.  Birini kaybettik, 3’ü hayat mücadelesini sürdürüyorlar. Torunumun da çocukları var” dedi.

Akhisar’da esnaflık yaparken, sosyal  faaliyetler içersinde de bulunduğunu, Arkadaşları ile birlikte Akhisar için bazı girişimler de de bulunduklarını anlatan  Halil Mandacı, “ Adımı taşıyan bir okul var.” Rahmetli Cumhurbaşkanı  Süleyman Demirel’in Çankaya köşkünde  elinden aldığı, üzerinde Cumhurbaşkanlığı Forsu bulunan, Halil Mandacı yazılı plaketi gösterirken duygulanan Halil Mandacı, “Devlet büyükleri ile Ankara’da zaman zaman  arkadaşlarımla bir araya gelerek ilçemizin sorunlarını dile getirdik. Şimdi benim en büyük destekçim oğlum, 65 yaşına gelen Orhan Mandacı’da, özellikle  sosyal etkiliklerin, ve sivil toplum örgütlerinde görev yaptı. Akhisar’ımızda yapılan  bir çok  etkinlikte ve törenlerde, arkadaşları ile  önemli girişimlerde bulundular.” Dedi.

Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası tarafından en eski tek ticaret adamı olarak onur ödülü belediye başkanı Salih Hızlı’nın elinden  aldıktan sonra, çok mutlu olduğu söyleyen  Halil  Mandacı, “Kaybettiklerimden sonra acılarımı içime gömdüm. Hayatın devam ettiği bilinci ile işyerimdeki çalışmam benim tekrar hayata dönmemde önemli yeri oldu.” Gençlere de önerilerde bulunan Halil Mandacı, “Çok çalışarak, dürüstlükten ayrımdan, yaşadıklarını unutmadan, geleceğe bakarak, karamsarlığa kapılmadan işlerine dört elle sarılarak, bize bu  cennet vatanımız Türkiye’mizi bırakan Mustafa Kemal Atatürk’ün ideallerine sarılarak yeni kuşaklarla çok daha çağdaş bir ülkemiz olacağına yürekten inanıyorum.” Dedi.  (Haldun Akyüz)