Alhat, “Şifa kaynağı zeytin ve zeytinyağı tüketimini artırırsak sağlıklı nesiller yetiştirebiliriz. Bunun için de desteklemelerin artarak devam etmesi gerekiyor. Bu olursa büyük bir başarıya hep birlikte imza atarız” dedi. 

Bloomberg HT'de İş Dünyası Programında Hande Berktan'nınkonuğu olan Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, hem ağaç sayısı hem de verimli üretimiyle Türkiye'nin yeni nesil zeytin üreticilerine ev sahipliği yaptıklarını belirtti. Teknolojiyi yakından takip eden üreticilerin Ziraat Odası , Akhisar Tarım ve Orman Müdürlüğü ile beraber çalışarak en kaliteli zeytini ürettiklerine dikkat çekerek “Artık zeytine prim verilmesinin zamanı geldi” dedi. 

2005-2006 sezonundan bugüne verilen desteklerle üreticinin ağaç sayısını artırdığını, bunun da rekolteye olumlu etkisi olduğunu söyleyen Alhat, “Artık konuşulması gereken konu ise rekolte değil, tüketimin nasıl artırılacağı olmalıdır. Bu konuda yeni bir yol haritasına ihtiyaç var. İç piyasa ve ihracatta yol haritamızı yenilememiz lazım. İç tüketimi artırmak için marşa basılması lazım. Zeytine prim verilirse üreticimiz rahat bir nefes alırsa üretim daha da artacak. Buna bağlı olarak da tüketimi de artırmak için özel çalışma yürütülmesi geretiyor” diye konuştu. 

KDV İNDİRİMİ BEKLENİYOR
Benzer durumun zeytinyağı için de geçerli olduğunu söyleyen Alhat, tüketimi arttırmak için KDV’de yüzde 7’lik bir indirim istediklerini dile getirdi. Alhat, bu indirimin doğrudan fiyatlara yansımasıyla sofralarda yer alacak zeytinyağının da tüketiminin1.8 kilogram bandından 5 kilogramlara kadar yükseleceğini söyledi. 

TÜKETİMDE SONUNCUYUZ
Bu yükselme ile sağlıklı nesillerin gelişimine de katkıda bulunacaklarını dile getiren Alhat “Türkiye’deki ağaç varlığı dünyada ilk 5’lerde. Tüketimde ise zeytin üreten ülkeler arasında en sonuncuyuz. Çiftçiye destek olalım,  üretimi arttıralım ama diğer taraftan da  tüketiciyi bilinçlendirmek zorundayız. Ülkenin sağlığı için bunu yapmalıyız. Bitkisel yağ yerine zeytinyağı kullanırsak sağlık giderlerinde büyük bir düşüş yaşanacaktır. 20 yılda ülkey sağlığınnü büyük bir değişime sürükleyebiliriz. Sadece yağ tüketimimizi 2 kilogramdan 5 kilograma çıkarırsak bu Türkiye’yi değiştirecek” ifadelerini kullandı.

"İMZAMIZI HERKES GÖRECEK"
Dünya’da zeytinyağı fiyatlarının düşme eğiliminde olduğunu ancak ülkedeki döviz kuru nedeniyle düşüşün Türkiye’de hissedilmediğini ifade eden Alhat, “Türkiye'de zeytinyağı  ihracatında Akhisar olarak çok yol kat ettik. Yatırımcımız bilinçli ve sağlıklı çalışmalar yapıyor. Biz de gereken tüm desteği veriyoruz. Sağlıklı iş yapıyoruz. Tüketimi hedeflenen rakamlara çıkarabilirsek, torunlarımıza bu işin altında imzamız olduğunu gösterebileceğiz” dedi.

EGELİ BAKAN TÜRKİYE İÇİN ŞANSTIR
Bozulmuş orman alanlarının zeytinliklere dönüştürülmesinin hem ülke ekonomisine hem de sektöre katkısının önemli olduğunu ifade eden Alhat, “Ormanlar nasıl bu ülkenin ciğeri ise zeytinlikler de sağlık kaynağıdır. Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin İzmirli ve Manisalı olması bu açıdan çok önemli. Çünkü kendisi Ege topraklarını, Ege'nin ürünlerini, çiftçilerini çok iyi biliyor. Bizler uzun süredir Egeli bir bakan istiyorduk. Çünkü  Ege Bölgesi ürün çeşidi bakımından çok zengin. Bekir Pakdemirli'nin bakışıyla Türkiye’nin tarıma bakışının değişeceğine inanıyorum, Özellikle Ege'de bozulmuş orman alanlarının zeytinliklere dönüştürülmesi açısından önemli çalışmalar yapacağına inanıyoruz” diye konuştu.