İnsanların yaptığı sporla bağlantılı olarak giydikleri ayakkabılara spor ayakkabı denir. (futbol, voleybol, basketbol, hentbol, tenis, golf gibi). Son zamanlarda gençlerin ve her yaş grubundaki kişilerin tercih ettiği ayakkabı çeşididir. Gerek rahat olması gerekse estetik olarak güzel görünmesi açısından her kesimden genç ve yaşlı kişiler tarafından kullanılmaktadır. Değişik renk ve modelleri bulunmaktadır. Erkek, bayan ve çocuk modelleri mevcuttur.

Spor Ayakkabılar Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?

En büyük özelliği görünüşten ziyade rahat olmalarıdır. Ayağı terletmeyen özellikte üretilmiş olanları tercih etmemiz gerekir. Sentetik olanları tercih etmek ayak sağlığı açısından doğru değildir. Lifli kumaşlar tercih edilmelidir. Deri ve yarı deri modelleri de mevcuttur.

Taban kalınlıkları yeterli oranda olmalıdır. Çok düz olan modeller ayak tabanımızı yoracağı için tercih edilmemelidir. Topuk dolgu maddesi kullanılmış olanlar doğru seçimdir. Yürürken topuktan ayakuçlarına kadar baskı hissedeceğimizden dolayı, tabanları yeterli kalınlıkta olmalıdır. Yağışlı havada kaymamaları için tabanı düz olanı değil de dişli olanlarını tercih etmemiz gerekir.

Topuk kısmı biraz yüksek olmalı ve ayağı kavramalıdır. Dil kısmı genelde büyük olur ve kumaşın içi süngerle kaplıdır. Böylelikle ayak bileğimiz yürüyüş sırasında acımaz ve sürtünmeler karşı dayanıklı olur. Bağcıklı ya da fermuarlı olan modelleri mevcuttur. Kullanmanızdaki kolaylığa göre seçim yapabilirsiniz.

Dış görüntüsünde çeşitli desenler, armalar kullanılarak görselliğe önem verilmiştir. Fakat siz ayak yapınıza uygun olan modelleri ve kullanılacak mevsime uygun olanları tercih etmelisiniz.

Spor Ayakkabı Alırken Başka Nelere Dikkat Etmelisiniz?

*İlk öncelikli dikkat edilmesi gereken konu ayak numarasıdır. Spor ayakkabılarında ayak numaraları diğer ayakkabılara göre farklılık gösterebilir. Buçuklu olan modelleri de vardır. Ne dar ne de geniş olması gerekmektedir. Vücudumuzdaki ağırlığı ayaklara verdiğimiz için, bacak kaslarımızın ve eklemlerimizin bundan zarar görmemesi için ayakkabımız ayağımızı oturmalı ama sıkmamalıdır. Burun kısmı biraz geniş olmalı, parmaklarımız rahat hareket etmelidir.

*Ayaktaki yükü dengeli dağıtabilmek için topuk kısmı kalın ve yumuşak olmalıdır. Tabanı ayağın ön arka ve yan bölümlerini desteklemelidir. Ayakkabı ayağı sarmalı ve burkulmalara karşı korumalıdır.

*Ayakla ilgili sorunu olanlar, doktor tavsiyesine göre seçim yapmaları gerekir. (Düztabanlık, topuk dikeni olanlar, ayağında nasır bulunan kişiler, başparmak çıkıntısı olanlar)

Ayağımızın özelliklerine göre spor ayakkabı seçiminde bulunmamız en doğrusudur. Spor ayakkabısı söz konusu olduğunda https://www.lescon.com.tr/erkek-spor-ayakkabi/ sayfası mükemmel seçenekleri sunar.