2019 yılında katlanarak büyümenin devamı bekleniyor.

Ramazan ayının yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle, daha fazla sayıda tüketici günlük alışverişlerinden toptan alışverişe, teknolojiden gıdaya ihtiyaçlarını internet üzerinden karşılamayı tercih etti. Ramazan alışverişleri için çarşı pazarı dolduran tüketiciler, bunun yanı sıra e-ticarete de ivme kazandırdı.

Geçtiğimiz senelere oranla bu sene önemli artışlar yaşayan e-ticarette firmalar tüketicinin ihtiyaçlarını karşılamak için yarışırken, şirketler ramazana özel hazırlanan koliler, hayata geçirilen kampanyalar, indirimler ve promosyonlarla tüketiciye çok sayıda seçenek sundu.

Tüketicilerin büyük çoğunluğu bu sene internetten alışverişe yönelirken, istenilen saatte kapıya teslim gibi hizmetler sunan şirketler tüketici gözünde bir adım öne çıktı.

Kendi alışverişlerinin yanı sıra, çalışanlarını sevindirmek isteyen şirketler kumanya siparişlerini yine çoğunlukla internet üzerinden vermeyi tercih etti.

İhtiyaç sahiplerine yardımcı olmak isteyen tüketiciler özellikle her bütçeye uygun şekilde hazırlanan ramazan kolilerine yoğun ilgi gösterirken, hayata geçirilen kampanyalar kapsamında Kızılay'a ramazan kolisi bağışı da online alışverişte ilgi gören ürünler arasında yer aldı.

"Geçen sene ramazan ayındaki satışlara baktığımızda, bu dönemde yiyecek ürünlerinin satışında ortalama yüzde 51 artış yaşandığını söyleyebiliriz. İçecek ürünlerinde ise bu dönemde yüzde 186 artış yaşandı. Süpermarket gıda kategorisinde ise bu dönemde ramazan kolileri, zeytinyağı, çay ve kahve en fazla satılan ürünler olarak öne çıkıyor.

Ramazan alışverişlerinde her şehirden ve farklı kullanıcı segmentlerinden talep alıyoruz. Kesin çizgilerle ayırmak doğru olmamakla birlikte, ortalama 25 yaş ve üstü alıcıların online ramazan alışverişine daha çok eğilim gösterdiğini söyleyebiliriz. Özel fiyatlı ramazan paketleri-kolileri ve ramazana özgü gıda ürünleri, bu dönemde en çok tercih edilen segment olarak karşımıza çıkıyor."

"ERKEKLER DAHA FAZLA ALIŞVERİŞ YAPIYOR"

PlatinMarket E-Ticaret Sistemi  Genel Müdürü Fatih Balkan’da Ramazan ayı öncesi ve ay içinde en çok "Tüketim ve Gıda" kategorisinden alışveriş yapıldığına işaret ederek, ardından gelen kategorinin ağız ve diş sağlığı ürünlerinin sayıca üstünlüğüyle "Sağlık ve Güzellik" olduğunu söyledi.

Gıda kategorisinden en çok hazır kahve, ramazan paketleri, reçel, Türk kahvesi, konserve yemek ve hazır tatlı satın alındığını belirten Balkan, en fazla alışverişi erkeklerin yaptığını aktardı.

Balkan, "2017 ve 2018 için yaptığımız 'Ramazan Alışverişi' karşılaştırmasında, alışverişin geçen seneye oranla 2,5 kat arttığını gözlemledik. Ramazan'da en çok alışveriş yapan iller, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Antalya, Gaziantep, Hatay, Konya, Balıkesir, Adana olduğu belirtildi.