Namazın farzlarından biri olduğu için, namaz kılmak isteyen bir kişi öncelikle bulunduğu yerde kıble yönü tayin etmeye çalışır. Araştırma yapılmaksızın herhangi bir tarafa doğru namaz kılınamaz. Namazın şartlarından birisi olması sebebiyle (kıble yönünün bilinmediği veya tereddüt yaşandığı durumlarda) mutlaka kıble yönü araştırması yapılmalıdır. Çeşitli metotlar ile kıble yönünü tespite çalışmak icap eder. Kişi kıble yönü olduğuna kanaat getirdiği tarafa yönelir ve namazını eda eder. Kıble yönü bulma ile ilgili çalışmadan daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Namazda olan kimse bir özrü olmadan yüzünü ve yönünü kıbleden çevirirse namazı bozulur. Ancak düşman korkusu, yırtıcı veya zehirli hayvan tehlikesi, hastalık sebebi, hareket halindeki aracı durdurma imkânının olmaması gibi sebeplerden dolayı, kıble niyetine bir yön belirler ve oraya yönelerek namaz kılar.

Kıble Nasıl Bulunur
Namaz kılacak kişi kıblenin ne tarafta olduğunu bilmiyor ise öncelikle bilen birinin olup olmadığını arar. Soruşturmadan tahmini yön belirleyip namaz kılarsa döndüğü yönün kıble olduğu sonradan netleşse dahi namazı tekrar kılması gerekir. Çevrede yardımcı olabilecek kimsenin olmaması halinde doğal yöntemlerle yani rüzgar, yıldız, güneş yardımıyla bulmaya çalışılır. Bunun yanı sıra pusulalardan ve takvim yaprakları üzerinde yazan kıble saatine göre kıble yönü bulmak da mümkün olmaktadır.

Pratik şekilde kıble nasıl bulunur sorusunun yanıtı www.kiblebulma.com internet adresinden geçer. Site üzerinden herhangi bir şehir ve sokak adının girilmesiyle anında kıble yönü bilgisi verilmektedir. Google Haritalar alt yapısı kullanılan bu çalışma ile kıble yönü hattınız ve bulunduğunuz konuma ait kıble açısını almanız da mümkündür.