Muayene Eldiveni Nereden Alınır?

Tıbbi amaçlar için üretilen ve aynı zamanda strelizasyon amaçlı olarak halk arasında günlük yaşamda da kullanılan muayene eldiveni farklı ham maddelerden elde edilen bir eldiven türüdür. Doğal kauçuk kullanılarak elde edilen bu eldivenler sağlık kurumlarında çalışan doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık çalışanları tarafından hasta – çalışan temasından korunmak için hayati öneme sahip olduğu için titiz bir şekilde üretilmelidir. Merdiven altı üretimler kullanım esnasında kolayca yırtılabildiği ve kullanıcıyı korumadığı için risk oranı daha fazladır. Bu nedenle kullanıcılar daha çok darbelerde dayanıklı elastiki özelliği üst düzeyde olan sağlıklı kullanım ve çalışma imkanı sağlayan eldiven modellerini tercih etmektedir. Kaliteli ve dayanım ömrü daha uzun olan, kullanım esnasında sağladığı elastiki özellik ile çalışanı yormayan muayene eldiveni küçük, orta ve büyük olmak üzere 3 farklı ölçü de üretim yapılmaktadır.

Muayene Eldiveni Özellikleri

  • Doğal kauçuk kullanılarak üretilen muayene eldivenleri sağlık açısından herhangi bir şekilde risk teşkil etmez.
  • Tek kullanımlık olarak üretilen muayene eldivenleri iki el içinde aynı tasarıma sahip olduğundan iki el içinde uyumludur. Bu sayede hangi eldiven hangi el içindi diye aramak zorunda kalmadan bulabilirsiniz.
  • Kıvrılmış konç uçlarına sahip olan  bu sayede elinizden kaymaz, kullanım sırasında sabit kalarak işlem yapan kimseye kolaylık sağlar.
  • Parmak uçları düz olarak da üretilen muayene eldivenleri kullanım sırasında dayanıklılık sağlar.
  • Pudralı ve pudrasız olarak üretilen muayene eldivenleri mavi, beyaz, kırmızı gibi farklı renklerde üretilmektedir. Kimyasal içermediği için sağlıklı olan muayene eldivenleri tüm çalışma ortamlarında uygun olarak kullanılabilmektedir.
  • Düşük protein içeriğine sahip olduğu için alerjisi olan kişilere karşı herhangi bir risk teşkil etmeyen ve alerji oluşturmayan eldivenler hassasiyet içeren tüm işlerde rahatlıkla kullanılabilir.

Muayene Eldiveni Çeşitleri ve Fiyatları

Muayene eldivenleri leteks, vinil ve nitril olarak üç farklı özellikte üretilmektedir. Lateks muayene eldivenleri günümüzde pudralı ve pudrasız olarak iki farklı çeşitte üretilmektedir. Pudralı lateks eldivenler alerjenlere duyarlılığı bulunan insanlar için çok önemli bir modeldir. Dermatolojik sorunları bulunan kullanıcılar için pudralı lateks eldivenler hayat kurtarıcı özelliklere sahip olmaktadır. Sağlık kuruluşlarında ve eğitim kurumlarında kullanılan muayene eldivenleri bir diğer eldiven modeli ise vinil muayene eldiven modelidir. Lateks eldiven modellerine göre ağırlığı, kalınlığı ve kullanım hassasiyeti değişiklik gösteren vinil muayene eldivenleri pudrasız olarak tek çeşit olarak üretilmektedir. Kesinlikle lateks içermeyen, nonalerjen özelliğe sahip olan vinil eldivenler her iki ele uyumlu olacak şekilde üretilmektedir. Kullanım süresi boyunca terleme yapmayan ve asit, alkali dayanımı  daha yüksek olan vinil eldivenler hassasiyet oranı daha fazla olup daha fazla hissetme özelliğini kullanıcıya sunmaktadır. Muayene eldivenleri türleri arasında yer alan ve steril cerrahi eldiveni olarak kullanılan nitril eldivenler ise enfeksiyonel tedavilerde kullanılmaktadır. Enfeksitonel durumların oluşabileceği yerler olan başta sağlık kurumları olmak üzere, iş yerleri, evler, çalışma alanları, devlet kurumları gibi tüm yaşam alanlarında kullanılan nitril muayene eldiveni bulaşıcı enfeksiyonlara karşı temas etmeme imkanı sağlayarak hayatınızı korumaktadır. Muayene eldiveni modelleri arasında yer alan nitril eldiven diğer eldiven türlerine göre daha fazla koruyucu özelliğe sahip olan ve daha fazla koruyuculuk sağlayarak sizlerin enfeksiyon kalıntılarına temas etmenizi önleyerek sağlığını korumanıza yardımcı olan eldiven türüdür.

Muayene Eldiveni Üretim Standartları

Muayene eldiveni farklı özelliklere sahip olarak üretilen ve çok sayıda çeşidi bulunan bir eldiven türü olsa da üretim standartlarına uygun olarak üretilmediğinde ise  koruyucu özelliği olmayan bir eldiven türüdür. Bu nedenle tedarik aşamasında üretim standartları olarak belirlenmiş olan ulusal ve uluslararası standartlar olan EN 374 – 1, EN 374 – 2 standartlarına ve TSE standartlarına uygun olarak üretilen, ISO 9001 ve ISO 14001 standartlarına uygun üretim zincirlerinden geçirilen muayene eldivenleri tercih edilmelidir. Bu standartlara göre üretilen eldivenler uzun süreli kullanım özelliklerinin yanı sıra dayanıklı, elastik özelliği yeterli düzeyde olan tüm medikal işlemlerde koruma sağlayarak sizlere kolaylık sağlayan eldiven türleridir.

Ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak üretilen muayene eldivenlerinin kullanım sırasında kullanıcılara sağladıkları avantajlar şunlardır.

  • Alerji oluşmasına neden olmadığı için cilt sağlığınızı korumanıza yardımcı olur ve işlem sırasında cildinize bulaşma olmasını önleyerek sizleri korur.
  • Non – steril olarak üretilen ve pudralı, pudrasız olarak sizlere sunulan muayene eldiveni iki el içinde uyumlu olarak üretildiğinden iki eliniz içinde kullanılabilir durumdadır.
  • Dermatit, dermatis, kızarıklık, kaşıntı oluşturmayan ve kullanım sırasında sağlıklı kullanım sağlayan muayene eldiveni uzun süreli cerrahi operasyonlarda veya hasta taşınması gibi uzun süreli işlemlerde sizlere kolaylık sağlar ve enfekte olmanızı önler.
  • ISEGA gıdaya dokunma sertifikasına sahip olan ve gıdasal ürünlerin üretilmesinde, dağıtılmasında kullanılmasında herhangi bir sakıncası olmayan muayene eldivenleri sağlıklı olup kişisel hijyeniniz yanında sağlığınızı da korumanıza yardımcı olur. Gıda Bakanlığı tarafından onaylanmış bir sertifika olan ISEGA sertifikasına sahip olmayan muayene eldivenleri insan sağlığı açısından da risk barındırmaktadır.
  • Elastik özelliği çok fazla olan ve yumuşak yapısı ile kavrama kolaylığı sağlayan muayene eldivenleri günümüzde pütürlü parmak uçlarına sahip ve pütürsüz olarak üretilmektedir. Kavrama kolaylığı ve pütürlü parmak uçları sayesinde her türlü medikal cihazın kolaylıkla tutulmasını sağlayan eldivenler ile çalışıldığında çıplak elle çalışıyor hissine kapılabilirsiniz.
  • Potansiyel enfekte olabileceğiniz durumlarda kullanabileceğiniz muayene eldivenleri sizleri tüm enfeksiyonlardan koruduğu gibi oluşabilecek tüm bulaşmalardan da koruyacaktır.
  • Tek kullanımlık olarak üretilen ve belirli kullanım süreleri boyunca sorunsuz bir şekilde kullanılabilen muayene eldiveni bu süreler sonunda verimliliğini yitirmeye başlayacağı için izin verilen kullanım süreleri boyunda tek kullanımlı olarak kullanılmalıdır.
  • Geçirgenliği olmadığı için herhangi bir sıvı geçirmeyen ve hava geçirgenliği sıfır olduğu içinde herhangi bir şekilde enfeksiyon etkeninin geçmesine izin vermeyen muayene eldiveni terleme yapmadığı içinde kullanım süresi boyunca sorunsuz bir şekilde kullanılır.
  • Gıda sektörlerinde de kullanılan ve Gıda Bakanlığı tarafından verilen ISEGA sertifikalarına sahip olan eldivenler ile üretim yapılabilir. Üretim sırasında üretilen yiyecek ve içeriklerde herhangi bir kalıntı bırakmayan eldivenler geçirgenlik özellikleri olmadıkları içinde yiyeceklerin ve içeceklerin analizlerinde iz bırakmamaktadır.

Neden Eldiven Kullanılmalı?

Sağlık kuruluşlarında çalışanlar, eğitim kuruluşlarının laboratuvarlarında çalışanlar ve enfeksiyon bulaşma riski bulunan sektörlerde hizmet verenler için hayati öneme sahip olan  hem hastanın korunması hem de çalışanın korunması ve temas oluşmaması için kullanılan bir seperatör ve ayraçtır. Hasta ve doktor arasında bir koruma aracı olan muayene eldiveni koruyucu bir ekipman olarak düşünülmeli ve kullanılmalıdır. Te kullanımlık olarak üretilen muayene eldivenler bulaşıcı ve salgın hastalık durumlarında da çıplak elle temas etmekten sizi koruyacak ve enfeksiyon etkenine karşı korunma önlemi olacaktır. Günümüzde salgın hastalıkların eksik olmadığını düşündüğümüzde profesyonel olarak enfeksiyon ve salgın etkenlerinden korunmak için kullanılması gereken ve aynı zamanda hayati öneme sahip olan muayene eldiveni basit gibi görünse de aslında çok önemli bir tedbirdir. Sağlık kuruluşlarında ve enfeksiyon etkenlerinin incelendiği laboratuvarlarda koruyucu bir tedbir olan eldivenler hayatın her noktasında insanı koruyan bir tedbir olarak kullanılmaktadır.