Tek başına bir anlamı olan veya görev üstlenen ses ve seslerin oluşturduğu topluluklara kelime denmektedir.  Kelimeler sayesinde hayatımızı anlamlı kılarak, diğer insanlarla iletişim halinde bulunmamızı sağlar.  Çoğunlukla kelimelerin anlamları bulunmaktadır, bir nesneyi, hareketi varlığı ve eylemi karşılarlar.
 

Kelimenin Türkçe sözlüğündeki karşılığı Sözcüktür. Osmanlıca Türkçe sözlükteki karşılığı ise manası bulanan küçük söz ve cümleyi oluşturan unsurlardan birisi olarak geçmektedir.  Tüm dünya dillerini oluşturan kelimeler, içeriği ve yapısıyla farklı ve özeldir.  Ancak bir noktaya değinmeliyiz ki kelimelerin gücü her dilde kanıtlanmış bir olgudur. İnsan ağzından çıkan her söz, her kelime bir duyguyu karşılayarak karşıdaki kişiye hislerini aktarmasını sağlar.  Bu yüzden günlük hayatta kullandığımız kelimeler çoğunlukla bizi yansıtmaktadır.  Temiz ve kusursuz bir kelime dağarcığına sahip kişiler, kendini ifade etmekte zorlanmazlar. 

Dönüşümsel dilbilgisi alanına giren kelimelerin  ve dilin zihinsel süreçleri etkilediği de kanıtlanmış durumda. Araştırmalardan yola çıkarak diyebiliriz ki, günlük hayatta kullandığımız kelimeler hayatımızı etkilediği gibi bir şekilde bize geri döner. Algının bir ispatı olan kelimeler çevremizi, duygularımızı, varlıkları ve eylemleri sınıflandırıp adlandırmamıza yardımcı olur.

Bu sebeple kullandığımız kelimelerin anlamlarına vakıf olmak, kendimizi ifade etme gücümüzü otomatikman arttıracaktır.  Ekseriyetle her kelimenin bir manası veya karşılığı bulunmaktadır. Ancak bir eylemi, hareketi ve nesneyi karşılamayan kelimeler de bulunmaktadır.  Bunlar gibi, için, fakat, ama, vb. kelimelerin tek başına bir karşılığı bulunmadığı gibi ancak diğer kelimelerle bir araya geldiğinde mana kazanmaktadır. 

Türkçemizde yer alan kelimelerin anlamlarını Kelime Bulucu veya Osmanlıca Sözlük , Osmanlıca Türkçe Sözlük uygulamalardan kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Kelime dağarcığınızı https://www.onedirki.com/ sitemizden genişletebilir, kendinizi geliştirebilirsiniz…