Bilinçli internet kullanımı bir kullanıcıyı çeşitli siber saldırılardan koruyabilir.

Herkes tarafından ortak olarak kullanılan internet üzerinde gizlilik ve güvenlik arayan bir Microsoft çalışanının keşfettiği Sanal Özel Ağ teknolojisi günümüzde hem şirketler hem de bireyler tarafından sıkça kullanılıyor. Bilinçli internet kullanımı için VPN akıllı bir seçim midir? Bu sorunun cevabı VPN sağlayıcısına göre değişmektedir. Piyasada birçok ücretli ve ücretsiz VPN hizmeti bulunmaktadır. Erişim engellerini aşmak için VPN programları ile tanışmış olan bireysel kullanıcının iyi bir VPN seçebilmesi için bazı noktalara dikkat etmesi gerekmektedir.

Güvenilir bir VPN programı günlük kaydı tutmaz, DNS sızıntısına engel olur, müşteri hizmeti sunar ve genellikle ücretli olur. Ücretsiz olan VPN programlarını kullanırken şüphe duyulması gereken bir nokta vardır: Müşteri kullanıcı mı yoksa ürünün ta kendisi mi? Bir gelir kaynağına sahip olmayan VPN programları kullanıcılarının veri ve bilgilerini üçüncü partilere satıp kazanç sağlıyor olabilir. Bu sebepten dolayı, ücretsiz VPN programlarının kullanımından kaçınılmalıdır.

Güvenilir VPN programları internet üzerinde gizlilik ve güvenlik sağlar. IP adresini gizleyen ve internet trafiğini uçtan uca şifreleyen VPN programları, erişime engelli web sitelere erişim sağlamanın yanında güvenli bir internet deneyimi sunar.

Dijital Ayak İzleri

Bilinçli internet kullanımı için arkada bırakılan dijital ayak izlerine dikkat edilmelidir. Dijital ayak izi, bir internet kullanıcısının internet kullanımını sırasında kasıtlı ya da kasıtsız olarak arkasında bıraktığı bilgilerdir. Dijital ayak izleri ikiye ayrılır: Aktif ve pasif ayak izleri. Aktif dijital ayak izleri internet kullanıcısının bilinçli olarak paylaştığı bilgilerdir. Sosyal medyada paylaşılan her bir gönderi birer aktif dijital ayak izi iken, IP adresi bir pasif dijital ayak izidir.

Dijital ayak izlerini kontrol altına almak için sosyal medya platformlarında paylaşılan veri ve bilgilere dikkat edilmeli ve siber alemde oluşan sanal kimliğe özen gösterilmelidir. İnternetten hiçbir verinin silinmediği unutulmamalı, paylaşılan bir gönderinin bir anda milyarlarca insana ulaşabileceği unutulmamalıdır.

Sosyal medya platformlarının Gizlilik ve Güvenlik ayarları gözden geçirilmeli, doğum tarihi, kredi kartı bilgileri gibi hassas bilgiler herkese açık bir şekilde paylaşılmamalıdır.

Akıllı telefonlarda kullanılan sosyal medya platformlarına verilen uygulama izinleri gözden geçirilmeli ve işlevi ile uyuşmayan erişimler isteyen uygulamalar cihazdan silinmelidir.

İnternetteki her link tıklanmamalı ve güvenilir olmayan web sitelerden herhangi bir yazılım indirilmemelidir.  Özellikle e-posta kullanımında bilinmeyen bir adresten gelen e-posta içeriklerine karşı dikkatli olunmalı ve teyit edilmeden hiçbir link açılmamalı ya da dosya eki indirilmemelidir.

Bilinçli internet kullanımı bireysel olarak önlemler almayı gerektirir. İnternete bağlanmak için kullanılan akıllı telefon ya da bilgisayarlarda antivirüs programları kullanılmalıdır. Antivirüs programları ilk piyasaya sürüldüğünde sadece virüslere karşı koruma sağlıyordu çünkü dönemin siber saldırıları virüslerden oluşuyordu. Günümüzde ise antivirüs programları birçok kötü amaçlı yazılıma karşı koruma sağlar. Truva atları, solucanlar, virüsler, fidye yazılımları, adware (reklam yazılımları) ve benzeri gibi kötü amaçlı yazılımlardan cihazlarınızı korumak için antivirüs programlarını kullanmak çok önemlidir. Antivirüs programlarının lisanslı olmasına dikkat edilmeli ve internet üzerinden ücretsiz olarak indirilen antivirüs programlarına çok da güvenilmemelidir.

Bilinçli internet kullanımı özellikle yeni nesile öğretilmelidir. Siber alemde gerçekleştirilen her aktivitenin siber alemde kaldığı konusunda çocuklar bilinçlendirilmeli ve paylaşımlarına dikkat etmeleri gerektiği aktarılmalıdır.