CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan Meclis’te düzenlediği basın toplantısında bonzai satanların yakalanmasına ilişkin haritalar gösterdi. Aynı zamanda hekim olan Kaplan, AMATEM’le yaptığı görüşmelerde yoğunluk nedeniyle ailelere 6 ay, 1 yıldan önce randevu verilemediğini belirtti.

Kaplan, “Bu sentetik uyuşturucu, bonzai ağacına veya kekik, adaçayı gibi bitkilerin yaprağına, fare zehiri, sentetik kimyasallar, hatta yer yer floresan tozu enjekte edilerek yapılır. Ana maddesi nedir, hangisi yasak, henüz sağlıklı bilgi yok. Bakanlar Kurulu 2010’da uyuşturucu madde olduğuna karar verdi" dedi.

Sol'da yer alan habere göre Kaplan'ın aktardığına göre AMATEM’den uzman arkadaşı, "Bu esrar gibi morfin gibi değil. Onları 2 ayda tedavi ediyorum, ama ben bonzaiyi tedavi edemiyorum, içinde ne olduğunu bilmiyorum" dedi.

İNTERNETTE BONZAİ SERBEST 
2013’te neredeyse tüm illerde yakalanmaya başlanan "bonzai"nin haritalardan Türkiye'de ne kadar yaygın olduğı görülüyor. 2011’de 44 kilogram bonzai yakalanırken, 2012’de 289 kilograma, 2013’te 350 kilograma çıkıyor. Kaplan kullanım yaşının ne kadar düştüğüne de dikkat çekerken, bonzai kullanımının
10 yaşına kadar düştüğünü üzülerek belirtti. Bonzai sentetik olduğu için merdiven altında rahatlıkla yapılıyor. 1 liraya, 2 liraya, 3 liraya alınabiliyor, internette rahatlıkla 24 saat satılıyor.

BİR KERE DE BAĞIMLILIK YAPIYOR 
Hekim olarak bonzainin zararlarından bahseden Kaplan, "Bu siyasi bir mesele değil, parti meselesi değil. Tedbirler artırılmazsa hepimizin çocuklarını etkileyecektir. Hekim olarak etkilerini iyi biliyorum. Doz alındığında başlangıçta bir denge kaybı oluyor. Sonra yer-mekanla ilgili bilinç kaybı, belli süre sonra halüsinasyon görmeler başlıyor. Bu sırada yanındakine şiddet uygulayabilir, öldürebilir. Doz belli noktaya geldiğinde tıpkı şofben zehirlenmesi gibi nefesi kesiliyor, takati kalmıyor, cebinden telefonu çıkarıp acil servisi veya bir yakınını arayacak gücü bulamıyor. 2015, 2016’da çok ciddi bir tehlike var. Bu yaygınlıkla Türkiye’de gelecek 2-3 yılda toplum ölümler meydan gelir; böbrek yetmezliği ve kalp rahatsızlıkları patlama gösterir. Bir kereden çok şey oluyor. Bir kere kullanıldığında bile bağımlılık yapıyor, hatta bir dozda ölenler var" " diyerek tehlikenin büyüklüğüne dikkat çekti.


Kaynak: Birgün