İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personellerince zeytin üretiminin yapıldığı bölgelerde zeytin bahçelerinde  yapılan incelemeler neticesinde bölgemizde son yıllarda  epidemi göstermekte olan Zeytin Halkalı Leke Hastalığı ve Dal Kanseri Hastalıklarına karşı mücadele dönemine girildi.

Üreticilerimizin de bahçelerinde gözlemledikleri yaprak dökümüne neden olan Zeytin Halkalı Leke Hastalığına ve bitkinin gövde ve dallarında siğil şeklinde gözlemlenen Dal Kanserine karşı üreticilerimizin vakit geçirmeden mücadeleye başlamaları gerekiyor. Daha fazla bilgi edinmek isteyen çiftçilerimizin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne müracaat etmeleri önemle duyurudu.

Halkalı Leke Hastalığını meydana getiren etmen fungus (mantar)tur, yere düşen kurumuş yapraklarda veya ağaç üstünde kalan hastalıklı yapraklarda kışı geçirir. Bulaşmalar, mantar sporları sayesinde olur. 9 Co altında kalan ve 30 Co üzerine çıkan sıcaklıklarda hastalık gelişemez.

İlk belirtileri, ilkbaharda yaprakların üst yüzeylerinde görülen siyahımsı-gri renkte yuvarlak noktalar şeklinde lekelerdir. Bu noktaların bulunduğu yerde renk açılır, daha sonra bunun çevresinde normal yaprak renginde bir halka oluşur. Bunu dıştan ikinci bir açık renkli halka çevirir. Sonra tekrar koyu renkli bir halka oluşur. Bu görünüm nedeniyle hastalığa ‘’halkalı leke’ adı verilir. Bir yaprakta çapları 8-10 mm olan 2-30 adet leke bulunabilir.

Dalkanseri Hastalığa neden olan etmen bir bakteridir. Bakterinin optimum gelişme sıcaklığı 25-26ºC, maksimum sıcaklığı 34-35ºC’ dir. Minimum sıcaklık isteği ise 12ºC’ dir. Termal ölüm noktası 43-46ºC’ dir. Bakteri, krem yeşil renkteki canlı ur ve siğillerde bulunur. Ur ve siğiller, bir taraftan yeni bulaşmalara neden olurken, diğer taraftan da fazla ışık ve ısının tesiri ile koyu kahverengi çatlamış ve tepesi çökük bir görünüm alır. Böyle ur ve siğillerde, hastalığa neden olan bakteri ölür ve enfeksiyon yapamaz.