Akhisarpress.com - Hayvan nakilleriyle uğraşan nakliyecilerin, sürücülerin, nakliyeye eşlik eden hayvan bakıcılarının faaliyetlerini devam edebilmeleri için yaptıkları işlerle ilgili olarak yetki ve yeterlilik belgesi almaları zorunlu hale getirildi. Bu çerçevede yetki ve yeterlilik belgesi almak isteyenlerin başvuru dilekçeleri ve istenilen evraklar ile 30 Ağustos 2013 tarihine kadar Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor.

Hayvan nakillerindeki yeni uygulama kriterleri hakkında açıklama yapan Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Akif Şenyürek şunları söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Hakkındaki Yönetmeliğe göre ayrılış yeri ile varış yeri arasında en fazla 65 kilometrelik bir mesafeye kadar hayvan nakli yapan kişiler hariç olmak üzere nakliyecilerin, sürücülerin, nakliyeye eşlik eden hayvan bakıcılarının faaliyetlerini devam edebilmeleri için yaptıkları işlerle ilgili olarak yetki ve yeterlilik belgesi almaları zorunlu hale getirilmiştir.

Yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler evcil tek tırnaklılar, sığır cinsi hayvanlar, koyun ve keçi türü hayvanlar ile domuz türlerine ait evcil hayvanların taşındığı bir karayolu aracını kullanamayacak ya da burada bakıcı olarak görev alamayacak.

İl müdürlüğü tarafından verilecek eğitim ve yapılacak sınav sonucunda nakliyecilere yetki belgesi ile sürücülere ve bakıcılara yeterlilik belgesi verilecektir. 31 Aralık 2013 tarihine kadar belge almayanlar hayvan nakli yapamayacaklardır. Belgesiz olarak nakil yapanlara ise idari para cezası uygulanacaktır.

İl Müdürlüğüne başvuruda bulunmak isteyen nakliye aracı sahipleri ile sürücü ve bakıcılar için ilçe müdürlüğümüzde dilekçe örnekleri mevcuttur. 65 km üstü nakil yapacaklardan sekiz saatten az süren yolculuklar için TİP1 ve sekiz saatten çok süren yolculuklar için TİP2 olmak üzere iki farklı belge verilecek. Bu belgeleri almak üzere başvuruda bulunacak ilgililerden istenilen evraklar ise şunlar:

NAKLİYECİLER İÇİN TİP 1 BELGE ALABİLMEK İÇİN İSTENİLEN EVRAKLAR ( 65 km üstü ve 8 saatten az süren yolculuklar ) : Nakil aracı ruhsat fotokopisi, ikametgah belgesi, sürücü belgesi fotokopisi, nüfus cüzdan fotokopisi, Ulaştırma Bakanlığınca verilmiş taşımacılık yetki belgesi

NAKLİYECİLER İÇİN TİP 2 BELGE ALABİLMEK İÇİN İSTENİLEN EVRAKLAR (65 km üstü ve 8 saatten çok süren yolculuklar için): İkametgah belgesi, sürücü belgesi fotokopisi, nüfus cüzdan fotokopisi, Ulaştırma Bakanlığınca verilmiş taşımacılık yetki belgesi, sürücü ve bakıcı yeterlilik belgesi, nakil aracının onay belgesi, acil eylem planı

SÜRÜCÜ VE BAKICI YETERLİLİK BELGESİ İÇİN İSTENİLEN EVRAKLAR :Nakil aracı ruhsat fotokopisi, ikametgah belgesi, sürücü belgesi fotokopisi, nüfus cüzdan fotokopisi, Ulaştırma Bakanlığınca verilmiş sürücü mesleki yetki belgesi