2013 yılında olumsuz iklim şartları dolayısıyla düşük gerçekleşen üzüm rekoltesi, Serbest Ekonomik model içerisinde uygulanan (DIR) Dahili İşletme Rejimi ile Mersin Serbest Bölgesinde, bazı ihracatçılarımızın yapmış olduğu uygulamalar neticesinde marka ve ekonomik değeri düşürülmek istenmektedir. Üreticilerimizin, sivil toplum örgütlerimizin ve basınımızın konuyu gündeme taşımalarıyla birlikte, özellikle Manisa Milletvekillerimizin yoğun gayretleri ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı’nın girişimleri neticesinde Serbest Bölgede usulsüz işlerin yapılmasının önüne geçilmiştir. 2013 hasat sezonu başında 5700TL’ye kadar çıkan kuru üzüm fiyatları serbest bölgedeki bu uygulamadan dolayı 4200 TL’ye kadar düşmüştür. Ayrıca dolar kurları yükselmesine rağmen çiftçisini ve ülke ekonomisini düşünmeden Alivre satış yapan bazı ihracatçılarımız bu sürece katkı vermişlerdir.

Yazın kavurucu sıcağında, kışın kuru ayazında üretimini gerçekleştiren çiftçilerimiz alın terinin karşılığını alamamaktadır. 2014 üretim sezonu öncesi, üretimde gene havaların yağışlı ve sıcak gitmesinden dolayı riziko altında olduğu tarafımızdan gözlenmektedir. Ayrıca geçen yıl dolu ve don olaylarına maruz kalan çubuklardaki gözlerinde bu sene de mahsul vermeyeceği aşikârdır. Şuan da çubuklarda su irtibatı kesilmediği için bağlardaki çubuklarda su iletişimi devam etmektedir. Bu yüzden birçok asmalarda yapraklar dökülmemiştir.

Bundan sonra, gözlerde erken uyanma, don ve dolu gibi afetlerde maruz kaldığımız takdirde, 2014 üretim sezonu da 2013 ‘den daha iyi olacağı düşünülemez. 2014 yılında üreticilerin doğal afet karşısında mağdur olmamaları için bağlarını hem de diğer tarımsal ürünlerini ve hayvanlarını Tarsim Tarım Sigortası yaptırmalıdırlar.

Üreticilerimiz 2005 yılından beri Ziraat Odalarımızın uygulamış olduğu ;

ÜRÜNÜNE SAHİP ÇIK

TEŞKİLATINA SAHİP ÇIK

ÜLKENE SAHİP ÇIK

Kampanyasına bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sahip çıkmalarını ve piyasaya dengeli mal arz etmelerini istemekteyiz. Bu kampanya sayesinde üzüm fiyatları kilosu 90 Cent’den 3 $ seviyelerine yükselmiştir. Bu yüzden aziz üreticilerimize bir defa daha teşekkür ediyoruz. Gene bu piyasaları yukarıya çekmek için siz değerli üreticilerimizin katkıları gerekmektedir. Çünkü bildiğiniz gibi 2013 satış sezonuna SIFIR STOKLA girilmiştir.

2013 üretiminin düşük gerçekleşmesi sebebi ile sezon başındaki oluşan 5700 TL’lik fiyatı daha da yukarılara çekmek gene siz aziz üreticilerimizin elindedir. 2014 sezonu üretiminin meçhul olduğu bu dönemde üreticilerimiz ellerindeki mala iyi sahip çıkmaları ve piyasaya dengeli mal arz etmeleri gerekmektedir.

İhracat yüklemelerinin, yoğunluk kazandığı bu aylarda bu oluşumu gerçekleştirmek mümkündür. Sezon başından beri bazı ihracatçıların ve işletmelerin depoları, boş olmasına rağmen aldıkları ürünleri işletmelerinin önüne yığarak ellerinde ürün varmış gibi, çiftçinin maneviyatını ve psikolojisini bozacak, tutum sergiledikleri içinde olduklarınıaşikarca tarafımızdan gözlemlenmektedir.

Yarın bu tutum içerisinde bulunan ihracatçılarımız, üzümü artık Ahmet, Mehmet’ten değil de Hans’dan ve John’dan da alamayacaklarını iyi bilsinler. Üretici elindeki toprağı kaybettiği zaman, uluslararası firmalar bu topraklarda kendi ülkesinin işsizlerini ve teknolojik yeniliklerini birlikte istihdam edip direk ihracat yolunu açacaklardır. Bugün bu uluslararası firmalara çalışan ihracatçılarımız da o gün kendileri de piyasadan çekilmek mecburiyetinde kalacaktır. Yaşamaları için, bu üreticiyi yaşatmak mecburiyetindedirler.

TAŞIMA SU İLE DEĞİRMEN DÖNMEZ !!!

HEDEFLERİ BAĞCIYI DÖVMEK DEĞİL, ÜZÜMÜ SATMAK OLMALIDIR !!!

Ülke ekonomisi açısı bakımından; Alivre satış yapan ve yanlış uygulamalarla haksız rekabete yol açan bazı ihracatçılar ise üreticilere yapmış olduğu zarar kadar,hem meslektaşlarına hem de ülke ekonomisine zarara yol açmaktadırlar. Özellikle Serbest Bölgelerde, İran veya vs. gibi ülkelerin üzümlerini, Türk üzümü ile karıştırıp ihraç etmeleri Türk üzümünün Uluslararası piyasada markave ekonomik değerini kaybetmesine sebep vermektedirler. ( Üzümümüz Dünya üzüm ihracatında %50’lik paya sahip iken) Ayrıca, Alivre satışlar neticesinde, dürüst ihracatçılarımızın mağdur olduğu gibi, ülke ekonomisi de döviz kaybına ve Dış ticaret açığının büyümesine sebebiyet vermektedir. Mersin Serbest Bölgede denetimi gerçekleştiren Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı ve bu işlemin gerçekleşmesi için Sayın Milletvekillerimize ve basınımıza katkı ve gayretlerinden dolayı huzurunuzda teşekkür ediyoruz. Sayın Bakanımızdan serbest bölgedeki denetim neticesinde yakalanan firmalar varsa bunları hem kamuoyuna deklare etmesini hem de rekabet kurumuna bildirerek, dürüst ihracatçılarımızın mağduriyetinin önlenmesi ve ülke ekonomisinde dış ticaret açığının büyümesinin önlenmesi için, sebep olan kuruluş veya kişileri açıklamasını saygılarımızla arz ediyoruz.

Aklın yolu birdir; gelin hep beraber bu ülkede stok müessesi veya müdahale kurumunu oluşturalım.