Akhisarlı olan, Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal, çiftçinin çok durumda olduğunu, özellikle kuraklık nedeni ile Sulama Kooperatiflerini enerji öremelerinde büyük zorluklar çektiğini, bu yüzden yönetim kurulunun olağanüstü toplanarak kamu oyuna ve ilgililere sorunlarını aktarıp bir an önce çözülmesi gerektiğini belirterek, yönetim kurulu aldığı kararları açıkladı.

Genel Başkan Halis Uysal’ın imzasını taşıyan “Kamu Oyuna ve ilgililere” üst başlığı ile, “Tarımsal Elektrik Borçlarına Dair Basın Açıklaması” şöyle;
“Ülkemizde 2013 yılı sonundan itibaren hiç yağmur yağmamış, birçok bölgede tohumlar ikinci kez ekilmiştir. Tüm verilerin 2014 yılı itibariyle kurak geçeceği tahmin edilmektedir. Haliyle daha çok sulamaya ihtiyaç duyulacaktır. Tarımsal ürünlerde döviz ve faizlerinde artması neticesinde çiftçiler zor durumda ve çıkacak faturalarını aylık ödeyecek durumda değildirler. Tarımsal Sulama Abonelerinin en büyük masraf girdisi elektrik tüketimleridir. Elektrik Dağıtım Şirketlerinin özelleştirilmesi nedeniyle faturalar her ay gelmektedir. Oysa gerek desteklemeler gerekse ürünlerin pazarlanması yıl sonuna doğru yapılmaktadır.

1. Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin ve Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin hissedarı olduğu elektrik dağıtım Şirketlerinin Tarımsal Sulama ve Köy İçme Suyu abonelerinin 31.12.2013 tarihi itibariyle tüketmiş oldukları elektrik enerjisinden kaynaklanan her türlü alacaklarının ve faizlerini yargıya intikal edip etmediğine bakılmaksızın, TEDAŞ ve görev bölgeleri dâhilinde Elektrik Dağıtım Şirketleri ile karşılıklı sulh sözleşmesi imzalanarak kapalı olan elektriklerin ivedilikle açılması gerekmektedir.

a-Anaparanın 1/60’i, alacak icra takibine veya davaya konu edilmiş ise icra takiplerinin kaldırılarak 60 aya kadar faizsiz ve gecikme zamsız taksitlendirilmelidir.

b-Birikmiş gecikme faizi ve gecikme zammının tamamının tahsilinden vazgeçilmelidir.

c- Taksitlendirme sürecinde faiz veya gecikme zammı uygulanmamalıdır.

d-Sulama Kooperatiflerimizin en büyük girdisi olan elektrik maliyetlerinin düşürülmesi için kendi enerjimizi üretmek konusunda merkez birliğimizce sürdürülen yatırım çalışmalarının desteklenmesi ve bu konuda yapacağımız yatırımların teşvik edilmesi

2. 2014 yılı itibariye Özel Dağıtım Şirketleri tarafından bölgelerinde çiftçilere çıkartmış ve çıkartacak oldukları elektrik tüketim faturalarının Eylül-Ekim-Kasım-Aralık aylarında tahsil edilebilmesinin sağlanması için çıkan fatura miktarı kadar kısmın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca Dağıtım Şirketlerine kesilen faturaların Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığınca ötelenmesi.

3.Özel Dağıtım Şirketlerinin kesmiş oldukları ( tahakkuk etmiş) fatura miktarından KDV miktarı kadar kısmının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca çiftçiye geri ödenmesi yada KDV’nin kaldırılması ve kaçak enerji bedellerinin de tarımsal elektrik faturalarına eklenmemesi gerekmektedir.” deniyor.