Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Tarım Sigortaları semineri düzenlendi.

Akhisar Belediyesi Meclis toplantı salonunda düzenlenen seminere Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Akif Şenyürek, Tarım Sigortaları Havuzu Manisa Bölge Müdürü Fahri Yıldırım, Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Ziraat Yüksek Mühendisi Halil Belliler, ziraat mühendisleri, tarım danışmanları, tarımsal kalkınma kooperatifi yöneticileri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan İlçe Müdürü Mehmet Akif Şenyürek “tarım sigortalarının önemine dikkat çekmek için üreticileri bilinçlendirmeye yönelik eğitim ve yayım faaliyetlerine önem verdiklerini söyledi. Şenyürek tarım sigortalarında hasar ödemelerinin devletin güvencesi altında olduğunu belirterek çiftçinin ödeyeceği primin % 50 si devlet tarafından ödenmekte, bazı risklerde prim desteği % 60 ları geçmektedir. Tarım sigortaları bitkisel ve hayvansal üretimde sürdürülebilirliğin teminatıdır. Temennimiz iklimsel değişikliklerin yaşandığı günümüzde çiftçilerimizin ürünlerini ve hayvanlarını tarım sigortası yaptırmak suretiyle teminat altına almaları ve her geçen yıl sigortalanan alan ve hayvan sayısının artmasıdır.” dedi.

Ziraat Mühendisi Halil Belliler 2090 sayılı Tabi Afetler Kanunu uygulamalarına değinerek “tabi afetlerden zarar görenlere 2090 sayılı Kanun kapsamında yardım yapılabilmesi için çiftçinin maddi zararının haneye giren tüm gelirin % 40 ını geçmesi ve zarar gören ürünün tarım sigortaları yaptırılmış olması şartının arandığını söyledi.

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Manisa Bölge Müdürü Fahri Yıldırım yaptığı sunumda tarım sigortalarının gelişim sürecini istatistiksel olarak açıkladı. TARSİM Manisa Bölge Müdürlüğü olarak Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Çanakkale, Balıkesir, Uşak olmak üzere yedi ile hizmet verdiklerini belirten Fahri Yıldırım Manisa bölgesinde tarım sigortaları kapsamında; 2013 yılında düzenlenen 146.043 sigorta poliçesi ile 2 milyar 525 milyon 683 bin 385 liralık tarımsal değerin sigortalandığını, 1 milyon 761 bin 994 dekar alan ile 156 bin 25 hayvanın sigorta teminatı altına alındığını, hasar gören ürünler ve hayvanlar için 123 milyon 655 bin 421 lira hasar ödemesi yapıldığını açıkladı. Manisa il ve ilçeleri arasında ise tarım sigortaları değeri açısından Akhisar’ın üçüncü sırada yer aldığını söyleyen Fahri Yıldırım Akhisar’lı çiftçiler tarafından 2013 yılında yapılan 4 milyon 659 bin 247 liralık sigorta primi ödemesi karşılığında 98 milyon 680 bin 679 liralık tarımsal değerin sigortalandığını, 56 bin 907 dekar alan ve 383 baş hayvanın sigorta yaptırıldığını, hasar gören çiftçilere 2 milyon 735 bin 700 liranın hasar tazminatı olarak ödendiğini belirtti.

Akhisar için önemli bir ürün olan zeytinin sigorta işlemlerinin 1 Mart’tan itibaren başlayacağını söyleyen Fahri Yıldırım daha sonra sigorta başvuru şartları, hangi ürünler hangi risklere karşı sigortalanabilir, bitkisel ürünlerde sigorta yaptırma dönemleri, hasar başvurularının nasıl yapılacağı, hasarların nasıl değerlendirildiği gibi çiftçiler tarafından merak edilen bir çok hususa değindikten sonra katılımcıların sorularını cevapladı.