2015 Yılı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın pestisit ve denetim talimatı ve programı kapsamında asma yapraklarından, Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personeli tarafından özellikle yoğun bir şekilde yetiştiriciliği yapılan Beyoba, Sazoba ve Akselendi mahallelerinden numune alındı.

Bağlardan ilaçlama yapılmamış ve ilaç kalıntısı olmayan yaprakların toplanması ve ticaretinin yapılması gerekmektedir. Sultaniye üzümünün kalitesi nedeniyle yaprağının da taze ve salamuralık olarak iç ve dış piyasada tercih edilmektedir. İç piyasada da güvenli gıda temini tüm tüketicilerin en doğal hakkıdır.

Bağlarda yaprak toplandığı dönemde özellikle külleme, bağ uyuzu ve mildiyöye karşı kontakt veya sistemik fungusitler sıkça kullanmaktadır. Bu ise gıda olarak tüketilen asma yapraklarında bazen kalıntı sorunu yaşanmasına neden olmaktadır. Asma yaprakları, etken maddelerin önerilen bekleme sürelerinin sonunda hasat edilmelidir. Bağlarda kullanılan fungusitlerde, üzüm için önerilen uygulama ve hasat arasında geçmesi gereken sürenin, asma yaprağı için geçerli olmadığı belirlenmiştir. Sonuçta, salamuralık asma yaprağı üretilen bağlarda sistemik fungusit kullanılmaması, kontakt etkili fungusit kullanırken ise dikkat edilmesi gerekmektedir.

Özellikle Pazar yerlerinde, nereden nasıl toplandığı belli olmayan asma yapraklarının kesinlikle alınmaması gerekmektedir.