Akhisar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çalışmalarına hız verilen organik tarımın yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi programı hızla devam ediyor. 

Bu kapsamda Akhisar ilçemizdeki bir çok mahalle ziyaret edilerek, Muhtarlar ve üreticiler ile arazide yapılan çalışmalarda organik tarım için uygun alanlar tespit ediliyor. Organik Tarımın insan sağlığı ve çevre sağlığı açısından önemi vurgulanarak ilçemizdeki organik tarım alanlarının hızla arttırılması ve tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması hedefleniyor. 

Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet KILIÇ, teknik personellerden Mehmet Ali AĞAR, Nilgün YAVUZER ve Hüseyin TABAKÇI ile 11.06.2015 tarihinde Başlamış, Kocakağan, Sarılar, Kurtulmuş, Kobaşdere ve Akkocalı Mahallelerini ziyaret ederek buradaki muhtar ve üreticilerle birlikte saha çalışmalarına katıldı. Organik tarımın, Eko-turizm ve ihracat açısından da önemine değinen KILIÇ, “Üreticilerin bir araya gelerek büyük mevkilerde veya mahalle olarak organik tarıma geçmeleri ve mutlaka ürünlerini sertifikalandırmaları gerektiğini belirtti. Organik tarıma geçiş sürecinin her aşamasında İlçe Müdürlüğü olarak gerekli her türlü teknik desteği üreticilere vereceklerini vurguladı. Ayrıca Bakanlığımızın 2015 yılında organik tarıma geçiş yapan üreticilere; meyve ve sebzede organik tarım desteği dekar başına 70 lira, tarla bitkilerinde organik tarım desteği dekar başına 10 lira olacak. Destek tutarı, anaç sığır mandada hayvan başına 150 lira, buzağıda 50 lira, anaç koyun-keçide 10 lira, arılı kovanda 5 lira, alabalıkta 35 kuruş, çipura ve levrekte 45 kuruş olarak belirlendiğini” sözlerine ekledi. 

Organik Tarım Nedir;

Organik (Ekolojik-Biyolojik) Tarım; kimyasal gübre ve pestisit gibi yapay dış girdileri kullanmaksızın, sürdürülebilir verimliliğe dayalı, çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden ,toprak verimliliğini ve gıda güvenliğini esas alan üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve kayıtlı olan sertifikalı bir üretim şeklidir.

Organik tarım yalnızca gıda üretim yöntemi olarak görülmemelidir. Aynı zamanda organik tarım, sürdürülebilir tarım ve kalkınma, eko-turizm, biyolojik çeşitliliğin korunması, erozyon, çölleşme ve iklim değişikliğine neden olan faktörlerin etkisinin azaltılması araçlarının unsurlarından biri olarak da görülmelidir. Bu bağlamda organik tarımın amaçlarını aşağıda olduğu gibi ifade etmek mümkündür.

Tüketiciye kaliteli ve güvenilir ürünler sunmak
İnsan, hayvan ve bitki sağlığını korumak 
Biyoçeşitliliğin ve genetik kaynakların korunmasını sağlamak 
Doğal habitat ve ekosistemlerin korunmasını sağlamak 
Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısını korumak ve geliştirmek 
Çevre üzerine olumsuz etki yapmayacak yeni tarım teknikleri geliştirmek 
Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamak 
Tarımsal üretimde istihdamı geliştirmek ve iş gücünü verimli kullanmak 
Üreticilere yeterli ve güvenilir gelir temin etmek 
Üretici örgütlenmesini ve sözleşmeli tarım uygulamalarını teşvik etmek 
Eko-turizmi, ihracatı ve üreticilerin dünya ile bütünleşmesini teşvik etmek 
Gelecek nesillere, kaynaklardan yeterince yararlanabilecekleri bir dünya bırakmak.

Niçin Organik Tarım Ürünleri Tüketilmelidir.

İyi bir gelecek için sağlıklı ve iyi beslenmek gereklidir. Organik Tarım size sağlıklı, temiz, güvenilir, GDO’ suz ve Hormonsuz ürünler sunar.

Organik Tarım,  hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan işlemlerde Bakanlığımız tarafından yetkilendirilmiş Kontrol ve sertifikasyon Kuruluşu tarafından kayıt altına alınarak izlenmekte ve denetlenmektedir.  Tüketici aldığı ürüne ait sertifika ile ürünün kim, nerde, nasıl, üretildiğini sorgulayabilir. Laboratuvar analizleri ile ürünün sağlıklı olduğu belgelenmektedir.