Bakanlık Hayvan Kayıt Sistemine (Türkvet’e) kayıtlı, en az 12 aylık yaşı tamamlamış erkek sığırlarını (manda dahil) Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik kapsamında Bakanlıktan şartlı onay/onay belgesi almış veya geçiş süresinden yararlanan kesimhanelerde kestiren ve kesim bilgilerini KES veri tabanına kaydettiren üreticilere, belirlenen dönemlerde hayvan başına destekleme ödemesi yapılır.

(2) Müracaat şartları, yeri, şekli ve zamanı;

a) Yıllık altı baş ve üzeri sayıda, destekleme şartlarını taşıyan erkek sığır kesimi yaptıranların, kırmızı et üretici birliklerinin bulunduğu yerlerde bu birliğe üye olmaları zorunludur. Yıl içinde daha az sayıda kesim yaptıran üreticiler ise birliğe üye olmasa da desteklemeden yararlandırılır.

b) Kesimi yapılan besilik erkek sığırlar 2/12/2011 tarihli ve 28130 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliğine göre Türkvet’e kayıtlı olmalıdır.

c) 6/3/2013 tarihli ve 28579 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hayvan Hastalıklarında Tazminat Yönetmeliği hükümlerine göre mecburi kesime sevk edilmiş erkek sığırlar ile kesim sonrası muayenesinde karkasın imhasına karar verilen erkek sığırlar için destekleme ödemesi yapılmaz.


ç) Üreticiler, Kırmızı Et Üretici Birliğinin olduğu yerlerde birliğe, Kırmızı Et Üretici Birliğinin olmadığı yerlerde ise il/ilçe müdürlüklerine yazılı olarak müracaat eder.

d) Yılı içinde yapılan kesimlerin son başvuru tarihi 31/1/2015’tir.

Manisa İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Doğan Ensivri, Üreticimizin desteklenmesi anlamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın tarımsal destek ödemeleri kapsamında 2014 yılı uygulama esaslarının belirlendiğini söyledi. Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Ensivri; "Üreticimizin desteklenmesi anlamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın tarımsal destek ödemeleri kapsamında 2014 yılı uygulama esaslarının belli olduğunu belirterek üreticilerin evraklarının toplanmaya başladığını bildirdi. Uygulama esaslarında besi desteklemesinde kesime giden hayvanın en az 12 ay (1 yaş) şartının getirildiğine de dikkat çeken Ensivri, destek fiyatlarının açıklanmasını beklediklerini ifade etti.