Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ilçemizdeki hububat hasatlarının kaldırılmasıyla, hasat yapılan tarlalarda arta kalan anızların yakılmaması konusunda uyarıda bulundu.

Yapılan açıklamada, Çiftçilerimizin;daha iyi tohum yatağı hazırlayabilmek, yabancı ot ve tohumları ile haşereleri yok etmek, ekim ve dikim işlemleri ile toprak işlemeyi daha rahat yapabilmek için anızları ateşe verdikleri görülmektedir. 

 İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürüğütarafından yapılan açıklamada “ Çiftçilerimiz tarafından yukarıda saydığımız yararları olduğu düşünülen anız yakılmasının aslında doğal flora ile çevre ve hava kirliliğine verdiği zararların yaşadığımız dünyaya geri dönüşü olmayacak tahribatlar yaptığı aşikârdır. Halbuki toprağın en önemli kısmını bitki artıklarının çürümesi ile meydana gelen organik maddeler teşkil etmektedir.” denildi. 

Yakılan anızlardan çıkan ateş; rüzgârın etkisi ile ormanlık alanlara ulaşarak yangınlara sebep olabilmekte, komşu tarlalardaki henüz hasat edilmemiş ürünlere, meyve ve bahçelere zarar vermekte, ürünün biçilmesi sırasında yere düşen ürün tanelerini yakmakta dolayısı ile bu ekosistemde yer alan hayvanların bu besinlerden mahrum kalmalarına yol açmaktadır.

Anız Yangınları; anızlık alanlarda yuvalanan binlerce canlının ve özellikle toprağın işlendiği 20-30 cm lik üst bölümünde bulunan tüm organik maddelerin yok olmasına neden olmaktadır.

Ayrıca yakılan anız ateşi sonucu ahşap telefon direkleri yanmakta, çıkan duman hava kirliliğini artırmakta, yol kenarında yakılan anızlar da karayollarında görüş mesafesini kısaltmakta, kazalara sebep olmakta, kısacası ülkemiz için telafisi mümkün olmayan maddi ve manevi kayıplara neden olmaktadır.

İlçemizde de geçmiş yıllarda hububat (buğday, arpa, mısır ve vs.) tarımı yapılan tarlaların hasattan sonra yakıldığı görülmüştür. Anızların yakılmasının; toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısının değişmesine neden olduğu, doğal dengeyi bozduğu, çevreyi kirlettiği, can ve mal kayıplarına neden olduğu gerekçesiyle Manisa Valiliğimizin 2017/1 sayılı tebliği ile 2017 yılı içerisinde anız yakılması yasaklanmıştır. 

Yasağa uymayanlara 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 6381 sayılı Orman Kanunu gereğince yasal işlem yapılacaktır.

 İlgili tebliğ gereğince; halkımızın ve çiftçilerimizin anız yakılmaması konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri, anız yangını çıkmaması konusunda gerekli tedbirlerin alınması, ormana bitişik hububat alanlarında hasattan sonra ürün sahiplerince 5-10 metre genişliğinden arındırılmış alan oluşturulması, orman içi ve yakınında ot ve çalılıkların yakılmaması, kırsal alanlarda çalışan biçer-döver ve araçlarda mutlaka yangın söndürücülerin bulundurulması, anız yangınlarının ve sebebiyet verenlerin görüldüğünde derhal yetkili makamlara bildirilmesini halkımızdan rica ederiz.