Akhisar’da et ve et ürünleri satışı yapan, perakende iş yerleri ile üretim parçalama tesisi sahiplerine ve çalışanlarına Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği ile ilgili bilgilendirme semineri verildi.

Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen seminer Akhisar Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirildi.

Akhisar Esnaf Odası başkanı Hasan Ali Men; “Elimizde 1 Ocak 2013’ten itibaren değişen bir et yasası var. Etlerin üretiminden, sofralarımıza gelene kadar yapılması gereken bir takım kurallar belirlendi. Halkımızın en temel besin değerlerinden bir tanesi ekmek, bir tanesi de ettir. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz bizden bu konu ile ilgili bir toplantı talep etti. Bu konuda esnaflarımızı detaylı olarak bilgilendirmek için bu semineri gerçekleştirdik.” diye konuştu.

Toplantının amacının 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu kapsamında bilgi vermek olduğunu vurgulayan Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü M. Akif Şenyürek; “Hizmet verdiğimiz kesimlerin eğitimi, bilgilendirilmesi, 2011 yılında çıkan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu var. Daha sonra ardı ardına yönetmelikle çıkmaya başladı. Biz bu değişikliklerden sizleri haberdar etmek istiyoruz. Gıda konusu insan sağlığını ilgilendiriyor. Üretimden tüketicinin sofrasına gelinceye kadar ki süreçte herkesin birçok sorumluluğu var. Bu sorumlulukları yerine getirmeyenlere bu kanun bir takım yaptırımlar uyguluyor. Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğinde yapılan son değişiklikler 5 Mart’ta yürürlüğe girecek.” diye konuştu.

Daha sonra katılımcılara Kontrol Görevlisi Ayşe Yalçın tarafından Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğinde yapılan son değişikliklerle ilgili sunum gerçekleştirdi.

Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği Seminerinden NotlarTebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde farklı hayvan türlerine ait etlerin karıştırılarak elde edilmesinde aşağıdaki kurallar geçerlidir:

a) Büyükbaş ve küçükbaş hayvan etleri birbirleriyle karıştırılabilir.

b) Kanatlı hayvan türlerinden elde edilen etler birbirleriyle karıştırılabilir.

c) (a) ve (b) bentlerinde belirtilen durumlar dışında farklı hayvan türlerine ait etler birbirleriyle karıştırılamaz. Ancak sadece üretim teknolojisi gereği kanatlı eti ürünlerine kırmızı et veya yağı karıştırılabilir.

Perakende işletmede son tüketiciye satış aşamasında kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı eti karışımları üretimlerini takiben doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilerek günlük olarak satışa sunulacaktır.Tebliğ kapsamında yer alan çiğ kırmızı et, çiğ kanatlı eti, kıyma, hindi kıyması, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı eti karışımlarını üreten ve/veya satan işyerlerinde farklı hayvan türlerine ait etler birbirinden ve diğer gıdalardan ayrı olarak üretilir ve ayrı olarak satışa sunulacaktır.

Çiğ kırmızı et, kıyma ve hazırlanmış kırmızı et karışımlarının üretiminde kemik, kıkırdak ve sakatat katılamaz. Sakatat sadece sakatat olarak piyasaya sunulacaktır.

Döner üretiminde hayvansal kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünleri kullanılamaz. Ancak baharat kaynaklı nişasta ve bitkisel protein miktarının toplamda %1’i aşmaması gerekmektedir.

Çiğ olarak üretilecek hazırlanmış kanatlı eti karışımlarında kanatlı kıyma olarak sadece çiğ hindi kıyma kullanılır ve dondurulmuş olarak piyasaya sunulacaktır.

Fermente sucuğa, ısıl işlem görmüş sucuğa ve pastırmaya et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünleri katılamaz. Ancak baharat kaynaklı nişasta ve bitkisel protein miktarının toplamı kütlece %1’i aşamaz.Döner ve kanatlı eti döneri üretiminde hayvansal kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünleri kullanılamaz. Ancak baharat kaynaklı nişasta ve bitkisel protein miktarının toplamda %1’i aşmaması gerekmektedir.

Köftede ve kanatlı köftede hayvansal kaynaklı olmayan proteinler, nişasta, soya ve soya ürünleri kullanılamaz. Ancak baharat, ekmek ve galeta unu kaynaklı nişasta ve bitkisel protein miktarının toplamda %5’i aşmaması gerekmektedir.Perakende işletmede sadece son tüketiciye satış amacıyla asgari teknik ve hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak et ürünleri üretilebilir.

Kanatlı etleri ve kırmızı etlerin karışımından çiğ et, kıyma ve hazırlade belirtildiği üzere sadece kendi içlerinde karıştırılabilecektir. Örneğin tavuk-hindi karışımı ya da dana-koyun karışımı gibi.

Kanatlı eti ürünlerine tat ve yapı gibi özellikler kazandırmak amacıyla kırmızı et ve/veya yağı ilave edilebilecektir. Burada üretilen ürün yine kanatlı eti ürünü olarak adlandırılacak ve ilave edilen kırmızı et ve/veya yağı diğer gıda bileşenleri gibi değerlendirilecektir.

Tebliğ kapsamına giren hiçbir hazırlanmış et karışımı ya da et ürününe mekanik olarak ayrılmış etler (MAE) katılamayacaktır. MAE sadece ihraç amaçlı ürünlerde veya hayvan yemi üretiminde kullanılmak üzere üretilebilecektir.Tebliğde geçen ‘Hazırlanmış et karışımı’ ifadesi sadece çiğ ürünleri ifade eder, piştikten sonra ise ‘et ürünü’ olarak değerlendirilir. (Örneğin; pişmemiş köfte, pişmemiş döner, soslanmış etler, marine ürünler, pişmemiş nuget, pişmemiş şinitzel, pişmemiş burger gibi ürünler hazırlanmış et karışımı olarak değerlendirilirken, pişmiş köfte, pişmiş döner, pişmiş nuget, pişmiş şinitzel, pişmiş burger gibi ürünler et ürünü olarak değerlendirilir.) Hazırlanmış et karışımı; çiğ ete, diğer gıda bileşenleri ve/veya lezzet vericilerin ilave edilmesiyle elde edilir. Tebliğ kapsamında ‘kanatlı kıyma’ olarak sadece ‘hindi kıyma’ üretilebilir ve hindi kıyma sadece dondurulmuş olarak piyasaya sunulacaktır.

Çiğ halde ‘tavuk kıyma’ üretilemez ve piyasaya arz edilemez. Ayrıca ‘tavuk kıyma’ çiğ olarak hazırlanmış et karışımlarının (pişmemiş tavuk köfte, pişmemiş kanatlı köfte, pişmemiş tavuk karışık döner gibi) üretiminde kullanılamaz.

Çiğ olarak üretilecek hazırlanmış kanatlı eti karışımlarında (köfte, döner ve benzeri) kıyma olarak sadece hindi kıyma kullanılır ve hindi kıymanın kullanıldığı ürünler sadece dondurulmuş olarak piyasaya arz edilir. Örneğin kanatlı etinden üretilecek ve çiğ halde piyasaya arz edilecek karışık kanatlı dönerlerinde kıyma olarak sadece ‘hindi kıyma kullanılacak ve bu dönerler dondurulmuş olarak piyasaya arz edilecektir. Pişmiş olarak piyasaya arz edilecek (ambalajlı) kanatlı köfte ya da karışık kanatlı döner gibi et ürünlerinde tavuk kıyma veya hindi kıyma kullanılabilir.

Tebliğde tanımlanmış et ürünleri (Örneğin; fermente sucuk, kavurma, jambon gibi) ürün tanımlarında belirtilen hayvan türlerine ait etlerden üretilebilecek; tanımlanan türlerin dışındaki türlere ait etlerden üretilemeyecektir.(Örneğin tavuk etinden fermente sucuk veya tavuk etinden pastırma üretilemeyecek. Tebliğde bahsi geçen Tebliğde bahsi geçen ‘Bu Tebliğ kapsamında yer alan çiğ kırmızı et, çiğ kanatlı eti, kıyma, hindi kıyması, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı eti karışımlarını üreten ve/veya satan işyerlerinde farklı hayvan türlerine ait etler birbirinden ve diğer gıdalardan ayrı olarak üretilir ve ayrı olarak satışa sunulacaktır.

Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin üretiminde ‘et aroması’ kullanılmayacaktır.

Sakatat çiğ halde sakatat olarak piyasaya arz edilebilir veya sadece jöle işkembe, füme dil, ciğer pate gibi ürünlerde hammadde olarak kullanılabilir. Çiğ kırmızı etten ya da çiğ kanatlı etinden üretilen et ürünlerinde (fermente sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk gibi) sakatat kullanılamaz.Hiçbir ticari marka, marka adı veya ürünün içeriğini yansıtmayan özel ad gıdanın adı yerine kullanılmayacaktır. (Örneğin kangal, mangal, tost, büfe, kokteyl, catering ve benzeri ifadeler ürün adına alternatif ifadeler olarak kullanılamaz. Ancak bahse konu ifadeler ürün adıyla birlikte ve aynı yüzde olmak şartıyla aynı renk, punto ve karakterlerle kullanılabilir.(kangal fermente sucuk, kokteyl sosis gibi). Ayrıca ürünü benzerlerinden üstün kılacak şekilde ifadeler/imalar/resimler kesinlikle kullanılamaz.

Fermente sucuk ve ısıl işlem görmüş sucuklarda yağ miktarı etikette beyan edilen ‘yağ oranı en çok %…’ ifadesi üzerinden değerlendirilir.Tavuk etinden üretilen dönere teknolojisi gereği kırmızı et ve/veya yağı ilave edildiğinde ürün ismi ‘tavuk döner’ olarak adlandırılacak ve eklenen kırmızı et ve/veya yağı sadece içindekiler kısmında belirtilecektir. Üründe kırmızı et ve/veya yağının kullanıldığını belirtecek şekilde ürün etiketinde ürünü benzerlerinden üstün kılacak şekilde ifadeler/imalar/resimler kesinlikle kullanılmayacaktır.Ürün adı bütün olarak aynı renk, yazı karakterinde ve aynı puntoda olacaktır. Örneğin ‘tavuk salam’ ürününde ürün adı belirtilirken ‘tavuk’ veya ‘salam’ ifadeleri birbirinden farklı punto, yazı karakteri veya renkte olmayacaktır.Ürün adı, etiketin farklı yerlerinde tüketiciyi yanıltacak şekilde farklı şekillerde ifade edilemez. Örneğin tavuk etinden üretilen sosis etiketinde ‘tavuk sosis’ olarak belirtilen ve belirtilmesi gereken ürün adı etiketin başka bir yerinde markayla birlikte ‘DBC-Sosis’ şeklinde veya sadece ‘Sosis’ şeklinde ifade edilemez. Yine aynı şekilde ‘Fermente sucuk ve ısıl işlem görmüş sucuk’ ürün etiketlerinde ürün adı olarak sadece ‘sucuk’ veya ‘kasap sucuk, mangal sucuk, parmak sucuk, kangal sucuk ve benzeri’ şekilde ifadeler kullanılamaz.Ürün etiketlerinde marka dahil olmak üzere %100, %100 Dana, %100 göğüs eti ve benzeri ifadeler kullanılmayacaktır.Et ürünlerinin etiketlerinde et ürününün üretildiği hayvan türüne veya türlerine ait semboller kullanılabilir. Bu kapsamda tüketiciyi yanıltmaya yönelik semboller kullanılamaz.Örneğin; teknoloji gereği kırmızı et ve/veya yağı katılan kanatlı ürünlerinin etiketinde kırmızı et/veya yağı katıldığını ifade veya ima eden semboller kullanılamaz.

Ana dağıtım merkezleri, hazır yemek hizmeti, işyeri ve kurum yemekhaneleri, restoranlar ve diğer benzeri gıda hizmetlerinin sunulduğu yerler, dükkânlar, toptan satış yerleri, süpermarket dağıtım merkezleri dâhil olmak üzere son tüketiciye satış ya da dağıtım noktasında gıdanın işlenmesi veya muameleye tâbi tutulması veya depolanmasını sağlayan perakende işletmelere Et ve Et Ürünleri Tebliği kapsamında Dana kuşbaşı, dana bonfile, piliç but, piliç kanat, hindi kanat ve benzeri ürünleri zorunlu etiket bilgilerini yanında bulundurmak suretiyle dökme olarak satışa sunabileceklerdir.Gıdanın satışı sırasında etiket bilgilerini satın alan kişinin görebileceği yerlerde bulundurarak veya gıda ile birlikte satın alan kişiye sunulacaktır.Talep edilmesi halinde: Zorunlu etiket bilgileri satın alan kişiye sunulacaktır.