Akhisar İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Beyoba, Sazoba ve Akselendi Mahallerinde “Üzümde Kalıntı Problemi ve Çözüm Önerileri” konulu toplantılar düzenlendi.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Teknik Personellerinden  Mühendis Dr. Nazlı Funda EDREMİT, Mühendis Melek KARINCI, Mühendis Hasan KAYA, Mühendis Mehmet Ali ÜNVERDİ, Mühendis Mehmet AKSU ve Ziraat Teknikeri Tarık UZEL tarafından Beyoba, Sazoba ve Akselendi Mahallelerimizde “Üzümde Kalıntı Problemi ve Çözüm Önerileri” konulu gece eğitimleri üreticilerin yoğun ilgisi ile gerçekleştirildi.

Mühendis Dr. Nazlı Funda EDREMİT tarafından Üzümde Kalıntı Problemi & Çözüm Önerileri sunum sonrası üreticiler ile interaktif bir ortamda konu tartışılarak, farkındalık sağlandı. Üzümde kalıntının nedenleri üreticiler ile birlikte tartışıldı. Ayrıca 01 Ağustos 2016 tarihinden itibaren Chlorpyrifos- Ethyl etken maddesinin, Avrupa Birliği ülkelerinde üzümde MRL değerinin 0,5 ppm‘den 0,01 ppm’ e düşürüldüğü konusunda bilgi verildi. 

Özellikle kalıntı probleminin çözümüne yönelik olarak ilaçlama planlarının çok doğru şekilde yapılması, üreticilerin bu konuda hassas davranmaları gerektiği, özellikle son ilaçlama ile hasat süresi arasında geçmesi gereken zamana kayıtsız şekilde uyulması gerektiği vurgulandı. Ayrıca çözüm önerileri içinde yer alan İyi Tarım Uygulamaları konusunda üreticilere bilgi verildi. 

Üzümde Kalıntı Problemi & Çözüm Önerileri

Üzümde kalıntı problemi ve çözüm önerilerine geçmeden önce bazı tanımları bilmek ve doğru yorumlamak gerekmektedir.

Kalıntı Nedir?

Tarım ilaçlarının bitki üzerinde parçalanmadan kalan kısımlarına “kalıntı” denir.

MRL (Maksimum Kalıntı Limiti) Nedir?

Tarım İlaçlarının insan ve hayvan yiyeceği olarak kullanılan ürünler üzerinde bulunmasına göz yumulabilen kalıntı miktarıdır. Birimi ppm, mg/kg olarak ifade edilir.

Kalıntı Neden Önemlidir?

İlaç kalıntıları bitki veya ürünleri tüketen canlılara değişik oranlarda zehirli olabilir. İnsan, hayvan ve bitkilere zararlı olan maddelere zehir denir. Unutulmamalıdır ki zehirsiz hiçbir şey yoktur, bir şeyi zehir yapan dozudur.

Kalıntı Problemi Olmadan Nasıl Kuru Üzüm Elde Edilir?

Kalıntısı üzüm elde etmek hayal değildir. Ancak burada üretici, ilaç bayileri ve kamuda ve özel sektörde çalışan Ziraat Mühendislerinin koordineli olarak bir ekip ruhuyla hareket etmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra aşağıda bahsedilen noktalara uyulması gerekir. 

Üretici kayıt defteri / reçete kullanmak.
Üzüme Ruhsatlı tarım ilacı kullanmak.
Tarım İlacını önerilen dozda kullanmak.
İlaçlamayı; uygun zamanda, doğru şekilde ve kalibrasyonu yapılmış ilaçlama aleti ile yapmak.

Tarım ilacının “BEKLEME SÜRESİNE” uymak.
Özellikler bağlarda çiçek sonrası ilaçlamaya dikkat etmek.
Her ilaçlama sonrasında ilaçlama makinalarını yıkamak.
İyi Tarım Uygulamasına geçmek.

Yukarıda saydığımız maddeler içinde özellikle bekleme süresine uymak büyük önem arz eder. Bitki üzerindeki ve/veya içindeki ilaç kalıntıları belirli bir süre sonra tüketiciler için sağlık sorunlarına neden olmayacak kadar azalır. İşte tarım ilaçlarının kullanımından sonra ürünler üzerindeki kalıntı miktarının insan sağlığı açısından hiçbir sağlık sorununa neden olmayacak kadar azalması için geçmesi gereken süreye “bekleme süresi” adı verilir.

Bekleme süresi =“son ilaçlamadan sonra hasada kadar geçmesi gereken süredir.” 
Ayrıca, Akhisar GTHM teknik personelleri tarafından 17.03.2016 tarihinde Sünnetçiler ve Yatağan mahallelerimizde çiftçi toplantısı düzenlendi. Ziraat Mühendisleri Atakan YALÇINKAYA ve Hüseyin TABAKÇI’nın sunumuyla organize edilen toplantılara 60 üretici katılım gösterdi.  Toplantılarda, Zeytin Halkalı leke hastalığı, Zeytinde gübreleme ve İyi Tarım uygulamaları konusunda bilgilendirmeler yapıldı. Sunumların sonunda çiftçilerin soruları ve görüşlerine yer verildi. 

Akkocalı Mahallemizde ise 18.03.2016 tarihinde üreticilere yönelik cevizde aşılama konulu metod demostrasyonu gerçekleştirildi. Müdürlüğümüz Teknik personellerinden Ziraat Mühendisleri, Mustafa BAYRAM, Taner TEVİ, Atilla KINACI ve Erdem BURHAN’ın sunumunu yaptığı demostrasyona 12 üretici katıldı. Aşılama teknikleri ve aşılamada dikkat edilecek hususlar konusunda bilgilendirmelerin yapıldığı faaliyette son olarak çiftçilerin soruları cevaplandırıldı.