Beşiktaş, Avrupa Kupası’ndaki galibiyet sonrası Akhisar Belediyespor şoku yaşadı. 90 dakika üstün oynayan, sayısız atak yapan Siyah-Beyazlılar gol vuruşunu yapamayınca yenilgiden kurtulamadı.
Cihat Arslan hoca iyi bir takım yaratmanın ötesinde, rakibe göre uyguladığı taktikle istediğinin ötesinde bir sonuç aldı. Gösterişsiz, yardımlaşmayı bilen, paniklemeyen, her koşulda topu ayağa oynayan bir ekip Akhisar Belediyespor.

Bugüne kadar Beşiktaş-Akhisar Belediyespor karşılaşmaları hep gollü geçmiş. Son 6 maçta toplam 24 gol atılmış. Maç başına ortalama 4... Oldukça yüksek. Böyle olunca doğal olarak dün de iyi futbol yanı sıra bol gollü bir maç izleyeceğimizi umuyorduk. Atılan iki gol vardı. Ancak, ortaya konulan oyun beklenilenin aksine vasattı.

Bunun nedeni, Akhisar’ın iyi oyun yerine sonucu hedeflemesiydi.

Karşılaşmanın ilk 45 dakikasının tamamı Akhisar Belediyespor ceza alanı önün de oynandı. Siyah- Beyazlılar çok sayıda orta girişiminde bulundu. Quaresma, Sosa, Gomez ve Oğuzhan ile gole yaklaşmalarına karşın sonuç başarısızdı. Akhisar 40. dakikada yine ileri çıkıp bir gol daha atarak Beşiktaş’ın motivasyonunu tam anlamıyla bozdu. Aslında iki gol de savunmanın ikramıydı. İlk golde, Güray savunma arkasına sarkıp topu filelere gönderdiğinde Beşiktaş savunması tribündeki izleyici gibiydi. İkinci gol yine orta alan ve savunmanın hatta kaleci Tolga’nın bayram şekeri gibiydi. Rodolfo müdahale de geç kalınca, Sami’nin uzaktan şutunu Tolga ağlarında gördü. Kurtarabilirdi. Belli ki kendini tam olarak oyuna vermemiş ve pozisyonu tam olarak süzememiş...

Tek kale oynanan ilk yarıya oranla, karşılaşmanın ikinci yarısı daha hareketliydi. Cenk ve Gökhan’ın oyuna girişiyle gol beklentisi doğal olarak yükseldi. Ancak, Cihat hoca ilk yarının aksine takım savunmasını daha ileri alıp, rakip alana çok adamla çıkıp rakibinin savunma derinliğine inmek istedi. Böyle olunca Beşiktaş tüm hatları ile baskı uygularken, savunmaya dönmek zorunda kaldı. Zaman çalmak ve rakibinin taktiksel düşüncesini alt üst etmek anlamında başarılı bir uygulamaydı Akhisar adına. Dünkü maçın yıldızı ise şüphesiz, Akhisar’ın savunmasında yer alan Douglao’ydu. Tüm hava toplarını aldığı gibi, yerden vurulan şutlarda da ayağı sürekli topun önündeydi.

BRAVO CİHAT ARSLAN

Akhisar gibi küçük bir yerleşim yerinin takımını ligin üst sıralarına taşıyarak önemli bir iş yaptı. Oynattığı oyun anlayışı dikkat çekiyor. Oyuncularına özgüven aşılamış. Rakiplerinin gücünü bilen, buna göre taktik uygulayan ve sonuca giden bir oyun anlayışını yerleştirmiş.

ŞENOL HOCA PANİKLEDİ

Her zamankinin aksine yavaş bir oyun oynattı. İkinci yarı çift santrforla gol aradı. Ancak, golcüleri topla buluşturacak organizasyon eksikti. Oyuncuların paniğini kendisi de yaşadı. Pas trafigi ve coşku yoktu. Akhisar’ın taktiğine boyun eğdi.

ALİ GÜLTİKEN

ÜSTESİNDEN GELEBİLMEK

Akhisar takımı ligin en az gol yiyen 3 ekibinden biri. Bunun özeti şu; Sistemlerine sadık kalan, taktik disiplinleri yüksek, sağlam bir takım savunmasına sahip bir ekip demek. Bu özelliklerini çok etkili şekilde ortaya koydular. Bu tür rakiplere karşı oynarken, özellikle de kendi evinizde oynarken karşılaşılabilecek en kötü durum erken gol yiyip, maçta skor olarak geriye düşmek. Bu, rakibin direncini ve güvenini artırır. Dakikalar ilerledikçe skoru bulamazsanız da başka sıkıntılarla karşı karşıya kalırsınız. 2. golde yaşanan pozisyon gibi rakibinizin kontra atak şansı artar... İkinci golde Tolga’nın bireysel hatası olsa da, yenilen gollerin pozisyon gelişimi aşağı yukarı aynı... Akhisar önceden planladığını sahaya yansıttı, skoru da buldu... Maçta bazı kırılma noktaları var. İlk gol maçın çok başıydı. Telafisi olabilir gibi görüldü. Fakat bireysel hatayla gelen 2. golden sonra işin rengi biraz değişti. Bu gol hem skor farkını artırdı hem de Beşiktaş’ta oyuncuların güvenini kırdı. Bunu rakamlarla da şöyle tercüme edebiliriz... Beşiktaş bir maç içerisinde en fazla şut atan takım oldu. En fazla orta yapan takım da oldu. Fakat ilk defa bir lig maçında gol bulamadı. Bu kısaca; “Maçı rakip sahada büyük bir baskıyla oynadım. Ama diğer yandan da güvenimi ve konsantrasyonumu kaybettiğim için son vuruşlarda konsantre olamadım” demek. “Akhisar kazanırken neyi iyi yaptı?” tarafından bakarsak, “Çok iyi hücum yaparak maçı kazandı” diyemeyiz. İki tane gol şutu dışında bir de Rodallega’nın direkten dönen vuruşu var. Maçın diğer bölümünün kendi yarı alanında oynadı. Çok çok etkili ve dirençli bir savunma yaptı. Yakalanan pozisyon yüzdesinin tamamını gole çeviren bir takım olarak da 3 puanı cebine koydu ve gitti. Douglao, Merter ve Ahmet Cebe maçın Akhisar adına öne çıktı. Maçın içinde Beşiktaş skor dezavantajıyla bir çok taktik hamle yaptı. İlk önce Cenk’le çift santrfora döndü... Sonra da Töre’yi oyuna alarak çift santrfor, çift kanat ve arkalarında Oğuzhan’la 5li bir forvet dizilişine geçti. Bu kağıt üzerinde etkili bir forvet hattı ama icraat tarafı istenildiği gibi olmadı. Çünkü orta alan hakimiyeti Akhisar’a geçti. Topa sahip olarak pas çevirdiler. Baskıyla bunaldıkları dakikalardan sonra Beşiktaş’ın hamlesi rakibi Akhisar’a avantaj sağladı. Dün Tolga formsuzluk açısında yalnız değildi. Gomez, Olcay, Quaresma, sonradan oyuna giren Töre ve Cenk beklentilere cevap veremediler. İş Oğuzhan’ın ayağına kaldı. Lig yarışında bazen dün akşamki gibi sıkıntılar olabilir. Önemli olan mesajı doğru alıp, en kısa zamanda toparlanabilmek...
Beşiktaş son yıllarda bu tür üzücü tecrübeleri çok yaşadı. Camia artık takımın bu sıkıntıların üstesinden gelmesini bekliyor.

HER ŞEY VAR GOL YOK

Bazı oyuncuların skor dezavantajına düştükten sonra maçı sahiplenememesi yenilgideki en etkili sebep oldu. Çok pozisyon, çok şut, çok orta var ama gol yok.

PUAN KAYIPLARI OLUR

Şampiyonluk yolunda puanlar kaybedilebilir. Bir sonraki maç telafi için de iyi bir şanstır. Fakat kendi evindeki yenilgi ve puan kayıplarına müsaade etmemek gerekiyor.