Alaşehir İlçe temsilciliğimizin organizasyonu ile Alaşehir’de yapıldı. Burada alınan ortak karar doğrultusunda aşağıdaki ortak basın açıklamasının yapılması kararlaştırılmıştır.

TÜRK EĞİTİM SEN MANİSA ŞUBESİ BASIN AÇIKLAMASI Öğretmen vatanı öğretir, millet olmayı öğretir, yaşamayı yaşatmayı öğretir, sevgiyi hoşgörüyü öğretir. Elbette daha birçok şey öğretir. Ancak en önemlisi öğretmen tüm bunlar için bizim nezlimizde vatan kadar değerlidir.

Manisa ili Turgutlu ilçesi İhsan Ertuğrul Ortaokulundan 11/02/2014 Salı günü iki öğretmenimize kalabalık bir öğrenci veli ve yakınları tarafından saldırı düzenlenmiştir, iki öğretmenimiz darp edilmiştir.Bu olay son günlerde sık rastlanan bir hadise haline gelmiştir.hemen her gün öğretmenlere yönelik şiddetle ilgili haberler basına yansımaktadır. Öğretmenler, öğrencilerin ve velilerin fiziki ve sözlü saldırılarına uğrayıp can güvenliğinden yoksun olarak görevlerini sürdürmektedir.

Eli bıçaklı öğrenciler, eli sopalı veliler okullarda şiddet estirmekte, tüm eğitim çalışanlarımızın ve tüm öğrencilerimizin can güvenliğini tehdit etmektedir.Biz bu duruma nasıl geldik? M.E.B eğitim sistemini elinden geldiğince bozmaya çalışmakta, her bakan döneminde alt yapılar oluşturulmadan eğitim sistemleri değişmekte, gün kurtarılmaya çalışılmaktadır.Sorunlar karşısında M.E.B üç maymunu oynamaktadır.Yıllardan bu yana eğitim çalışanları itibarsızlaştırılmaktadır.Şiddet de bunların sonuçlarından biridir.Peki ne yapılması gerekmektedir? Öğretmene tekrar itibar kazandırılması ve şiddetin ortadan kaldırılması için;

1-M.E.B acilen öğrenci disiplin yönetmeliğini yeniden ele almalıdır.Okullardaki eğitim öğretim ortamının sağlıklı hale gelmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

2-Yaşanan şiddet olayları sonucunda M.E.B in , kolluk kuvvetlerinin, Mülki Amirlerin ve Daire Müdürlerimizin sözel olarak şiddet mağduruna “Geçmiş olsun, yanındayız, üzücü bir olay” diyerek geçiştirmeyerek bu konuda daha fazla sorumluluk almaları beklenmektedir.

3-Şiddet mağduru öğretmenler baskılara dayanamayıp şikayetlerini geri almak zorunda kalmaktadır.Bunun önlenmesi için öğretmene yapılan şiddetin suç kapsamını kamu davası olarak ele alınması M.E.B ve Adalet Bakanlığının ortak bir çalışma yaparak gerekli kanuni düzenlemeleri yapması gerekmektedir.

4-Her konuda Avrupa örnek alınırken, toplumsal anlamda geleceğimiz olan öğrencilerimizi yetiştiren eğitim camiamızın özlük ve mali hakları unutulmak istenmektedir.Eğer avrupayı örnek alıyorsak her alanda öğretmenlerimizin de sosyal statülerinin gelişmesi sağlanmalıdır.

5-Öğretmenlerimize verilen nöbet görevi ile okul güvenliğinin tamamen öğretmene bırakılması güvenlik zafiyeti oluşturmaktadır.Ülkemiz coğrafi yapısının dağınık olmasından kaynaklanan sebeplen dolayı 3000-5000 nüfuslu ilçeler oluşmakta bu ilçelerin güvenliği için yüzlerce güvenlik görevlisi görevlendirilmektedir.Ancak büyük yerleşim birimlerinde bulunan öğrenci sayısını binlerle ifade edildiği okullarda kadrolu güvenlik çalışanları bulunmamaktadır.

Güvenlikten tamamen yetkisi ve yaptırımı olmayan öğretmenler sorumlu tutulmaktadır.Bu sorunun düzeltilmesi için her okula öğrenci sayısı doğrultusunda güvenlik görevlisi istihdam edilmelidir.

6-Milli ve manevi değerlerimizin görsel ve yazılı medyada yozlaştırılıp , sürekli yıpratıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Bunun sonucunda öğrenciler dizi karakterlerine özenmekte, şiddet içerikli görüntüler, haberler ve filmler öğrencilerimizi şiddete yöneltmektedir. Okullarımızda çeteleşme başlamış, uyuşturucu alışkanlığı İlkokullara kadar inmiştir.Söz konusu öğrenciler öğretmenlerine ve okul idarelerine şiddet uygulayabilmektedir.bu noktada okullarda Rehber Öğretmenin önemi ön plana çıkmaktadır.M.E.B öğrenci sayılarını dikkate alınarak her okula en az bir rehber öğretmen görevlendirmesi gerekmektedir.

7-M.E.B son dönemlerde uygulamaya koyduğu ve asılsız ithamlarla öğretmenlerin işlerini yapmaktan çok soruşturmalarla uğraştırıldığı, ve öğretmenlerin çalışma enerjisini yok eden ALO 147 hattının kapatılması gerekmektedir.

8-Öğretmenlerimizin yaptığı en küçük hatada bile görsel ve yazılı medyanın bütün öğretmen camiasını suçlayıcı tavır sergilemesi ve bu yönde yayınlar yapması, ancak öğretmenlerin ölüme vara n şiddet olaylarına maruz kalması karşısında sessiz kalması kabul edilemez.

9-Okul aile birliği, okul-veli ilişkisinin güçlendirilmesi için gerekli önlemlerin acilen alınması gerekir. Unutulmamalıdır ki öğretmenlerimiz şiddete maruz kaldıkça, itibarsızlaştırıldıkça, hor görüldükçe, maddi ve özlük hakları tırpanlandıkça, eğitim sistemi yaz boz tahtasına döndürüldükçe bu ülkenin aydınlık yarınlara yürümesi mümkün olamayacaktır. Öğrencilerini kendi çocuğu gibi gören onlar için türlü fedakarlıklarda bulunan öğrencilerine türlü şeyler öğretmeye çalışan öğretmenlerimize yapılan saldırılar son bulmalıdır, eğitimcilerimiz baş tacı edilmelidir.

Bu vesile ile öğretmenlerimize yapılan şiddet olaylarını bir kez daha kınıyor, şiddete uğrayan meslektaşlarımıza geçmiş olsun diliyoruz. Türk Eğitim Sen Manisa Şubesi Tüm İlçe Temsilcilikleri