Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Özgür Özel, TBMM’deki tatil dolayısı ile Akhisar’da zeytin konusu ağırlıklı olarak, bir takım ziyaretler gerçekleştirdi.

Akhisar Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Teşkilatı ile beraber gün boyu çeşitli ziyaretlerde bulunan Milletvekili Özgür Özel, Borsa Zeytin Pazarı, Ticaret Borsası, Akhisar Kaymakamı Kamil Köten, Akhisar İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Mermer ve AKSEK Vakfını ziyaret etti.

Yoğun ziyaretlere zeytin üreticisiyle ile başlayan Özel, Akhisar Ticaret Borsası Zeytin Pazarında bulunan zeytinci esnafını ziyaret ederek piyasadan memnun olup olmadıklarını sordu. Milletvekili Özel’e dert yanan zeytinciler “kazancımız, maliyetimizi karşılamıyor” diyerek Milletvekiline önceki yıllara ait piyasayı ve şuanın piyasasını anlattı.

Zeytinciler için Cumhuriyet Halk Partisi olarak çözümlerini anlatan Milletvekili Özgür Özel yaptığı açıklamada; “Gerçekten buraya gelmeden önce bu pazarın bu kadar cansız olabileceğini düşünmemiştik. Buradaki kardeşlerimiz bütün 1 yıl boyunca zeytin ağacının altında, soğuk, sıcak, yağmur, çamur, toz, toprak demeden çalışıp emek veriyor, ancak şu anda gördük ki emeklerinin karşılığını alamamaktadırlar.

Hangi esnafa sorduysak hepsi “çok kötü, çok bozuk, piyasa yok, alıcı yok, fiyatlar çok düşük” cevaplarını aldık. Geçen sene 3 TL'ye satılan zeytinin bu yıl 2 TL’ye satıldığını ve mazotunda 4 liraya yükseldiğini ancak zeytin fiyatlarının her geçen gün düştüğünü söylüyorlar. Bizde emeklerinin karşılığının bu olmadığının farkındayız. Bizim de Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu konu ile ilgili bir önergemiz bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıl zeytin festivalinde biz zeytine pirim verilsin, zeytinyağının pirimi iki katına çıkarılsın ayrıca zeytinyağı pirimi sadece büyüklerin değil esnafında yapabileceği şekilde prosedürlerinin azaltılması önerimiz zeytincilerde bir heyecan yaratmıştı.

Ancak bugün bununu AK Parti tarafından desteklenmemesi ve tane zeytine prim gelmemesi ve zeytinyağı pirimin değişmemesi sonucu hayal kırıklığına uğradılar. Oysa pirim ve desteklemenin en çok ihtiyaç duyduğu sene bu yılki piyasaydı. Bugünde bundan duyulan rahatsızlığı yerinde gördük. Bu konu ile ilgili bazı örneklerde duyduk, örneğin bundan 10 sene önce 10 tek trilya zeytini ile bir bardak çay içilebildiğini, şimdi ise buna nazaran 150 tane zeytin ile bir çayın eş değer olduğunu belirttiler.

Sorunları zaten biliyorduk, yerinde görmüş olduk, gerçektende bu duruma üzüldük, bu konuda çalışmaya devam edeceğiz, ancak biz ne kadar yapıcı muhalefet yaparsak AKP bunu yıkıcı iktidarlık ile cevap veriyor. Her zaman belirttiğimiz gibi CHP varsa herkes için var, en çokta zeytinci için vardır. İlk seçimlerde de İktidar olup zeytinciyi bu durumdan kurtarmak istiyoruz” dedi.

Akhisar Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı ve aynı zamanda kendiside zeytinci olan Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ise açıklamasında durumun içler acısı olduğunu belirtti.

Bakırlıoğlu, “Zeytincinin çektiklerini gerçektende yaşayanlar daha iyi bilir, bu konuyu özetlemek gerekirse şöyle belirteyim; zeytin fiyatları geçtiğimiz her yıla nazaran biraz daha düşerken, maliyetleri ise her geçtiğimiz yıl artıyor. Örneğin 10 yıl evvel yağ 4 lira iken şu an 4.5 lira yalnız 10 yıl önce mazot bir lirayken şu an 4.5 lira oldu. Zeytinciler bu durumdan oldukça şikayetçiler. Özellikle bütçe görüşmelerinde sayın vekilimiz tane zeytine 30 kuruş ila 50 kuruş arasında prim verilmesini, zeytinyağı priminin de en az 1 liraya çıkarılması konusunda öneri vermişti, ancak nu öneri AKP Hükümeti tarafından destek görmedi buda çiftçiler olarak bizleri yaraladı.” Dedi.

Milletvekili Özel ve Akhisar CHP İlçe teşkilatı pazarcıların ardından Akhisar Ticaret Borsası'ını ziyaret ederek, zeytinci esnafının sıkıntılarını, Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Demirci ve yönetim kurulu üyeleri ile paylaştı.