Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay, Akhisar’da Referandum Sürecini anlattı. Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Başkan Yardımcısı Ömer İşçi, MHP Manisa İl Başkanı Erkan Öztürk, MHP İlçe Başkanı İbrahim Uğurlu, AK Parti Akhisar İlçe Başkanı İsmail Hakkı Şenyiğit ve partili üyelerin katıldığı ‘Referandum Süreci’ toplantısı Akhisar Belediyesi parkiçi Sinema Salonunda yapıldı.

Anayasa değişikliği referandumu kapsamında Akhisar’da çalışmalar yürüten MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay “Anayasa değişikliği ile hükümet krizleri son bulacaktır. Hükümeti kurma yetkisi millete verilecektir.” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Manisa milletvekili Erkan AKÇAY Anayasa değişikliği referandumu çalışmaları kapsamında Akhisar’daydı. Anayasa değişikliğine ilişkin bilgilendirme toplantısına katılan Akçay’a Manisa il başkanı Erkan Öztürk, Akhisar ilçe başkanı İbrahim Uğurlu, Akhisar belediye başkanı Salih Hızlı ve çok sayıda Akhisarlı eşlik etti. Toplantıda yaptığı konuşmada Akçay Anayasa değişikliğinin hükümet krizlerini sonlandıracağını söyledi.

Konuşmasında 94 yıllık cumhuriyet tarihimizde 65 hükümetin kurulduğuna dikkat çeken Akçay, “Hükümetler, halkın sandığa giderek, bir siyasi lidere ülkeyi yönetmesi için ortalama 4 veya 5 yılda bir yetki verdiği icra heyetleridir. Cumhuriyetimiz 94 yaşındadır.  94'ü 4'e böldüğümüz zaman şu anda 24'üncü Hükümetin görev yapması gerekirdi. Oysa iktidarda 65'inci hükümet vardır. Cumhuriyet tarihi boyunca ortalama her 1,5 yılda bir hükümet değişmiştir. 15 yıllık Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde 8 inci hükümet iş başındadır. Hükümet sisteminden kaynaklanan krizler Türkiye’de hükümetlerin halktan aldıkları yetki ve görevi yerine getirmesini engellemektedir. Anayasa değişikliği hükümet krizlerini sona erdirecektir. Hükümeti millet görevlendirecek, millet görevden alacaktır. Demokrasiye dışarıdan müdahalelere kapı kapatılacaktır.” dedi.

 “Cumhuriyet rejimi daha da güçleniyor”

Konuşmasında Anayasa değişikliğine ilişkin eleştirilere de cevap veren MHP’li Akçay “Rejim elden gidiyor diye tek ayak üstünde kırk yalan savuruyorlar. Bu iddia akılsızlık olduğu kadar ahlaksız bir uydurmadır. Rejim değişmiyor, bilakis cumhuriyet güçleniyor.” dedi.

Akçay konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye’de rejimin adı 1923’te konmuştur. Bu rejim cumhuriyettir. Anayasa değişikliğiyle rejimin ilelebet muhafazası için hükümet sistemi netleştirilmektedir. Anayasa’mızda rejim ve devletin nitelikleri bilhassa ilk 4 maddede hüküm altına alınmıştır. Bu teklifte ilk 4 maddeyi bozacak, devletin temel vasfını değiştirecek hiçbir değişiklik yoktur. Belirtmek isterim ki Milliyetçi Hareket Partisi ilk 4 maddeyi bugüne kadar savunduğu gibi, bundan sonra da çelik bir irade olarak savunmaya devam edecektir. Öte yandan cumhuriyet halkın kendisini yönetecek kişileri seçmesidir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde cumhurbaşkanı doğrudan halk tarafından seçileceği için cumhuriyet rejimi daha da güçlenecektir. MHP olarak cumhuriyet rejiminin güçlenerek ilelebet muhafazası için EVET diyoruz.”

 “Başkanlığa değil, cumhurbaşkanlığı sistemine evet”

Konuşmasında Milliyetçi Hareket Partisi’nin Anayasa değişikliğini neden desteklediğini de anlatan Akçay, “Anayasa siyasi ve hukuki bir metindir. Devlet yönetimindeki, ekonomik işleyişteki, toplumsal alandaki ihtiyaçlara göre yeniden şekillenir. 15 Temmuz hain darbe girişimi göstermiştir ki hiçbir siyasî gelişme Türk devletinin ve Türk milletinin birlik, bütünlük ve bekasının önünde değildir. Türkiye’nin ve Türk milletinin yeni bir krize karşı ekonomik, sosyal ve siyasî mukavemeti de giderek azalmaktadır. Bu tablo karşısında MHP, Türkiye’nin bugünkü hâline kimin sebep olduğuna bakmaksızın, Türk milliyetçiliği anlayışının bir gereği olarak kriz ortamından çıkmak için bir çözüm yolu göstermiştir. Bunun için MHP olarak Anayasa değişikliğini destekliyoruz ve 16 Nisan’da EVET diyoruz. Biz başkanlığa değil, Cumhurbaşkanı hükümet sistemine evet diyoruz. Biz Türkiye’nin diriliş ve toparlanması, Türk ve Türkiye düşmanlarının bozgunu için evet diyoruz. Biz bir partiye, bir kesim veya düşünceye değil Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ve kurtuluş yıllarının adına ve anısına evet diyoruz.” şeklinde konuştu.
(BG)