Akhisar Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları yönetimi geçtiğimiz günlerde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka arasında yaşanan polemik ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kadın Kolları Başkanı Server Goral, AKP Hükümetini ve sayın Bülent Arınç’ı kadına bakış açısını protesto ettiklerini ifade ederken; “Meclisteki kadın milletvekillerimiz kadın olmaları nedeniyle değil, kişilikleri ile mecliste görev yapmakta olduklarını Adalet ve Kalkınma Partililere tekrar hatırlatıyoruz. Sayın başbakan yardımcısı Arınç'a kadınların başları, kaç çocuk doğuracakları, kürtaj olup olmamaları yani kadın bedeninin, belden aşağı kısmıyla ilgileneceklerine, şimdi sizlere aşağıda okuyacağım rakamlarla ilgilenmesini tavsiye ediyoruz. Türkiye' de aile içi suçların %90'ını kadına karşı işlenen suçlar oluşturuyor. Türkiye'de şehirlerde oturan evli kadınların %18'i, köylerde oturan evli kadınların %76’sı eşleri tarafından dövülüyor. Kadın cinayetlerinin %70'i eşleri veya erkek arkadaşları tarafından işlenmektedir. Ülkemizde; 39 milyon nüfusa sahip olan kadınların %74 oranındaki kesimi çalışmamakta, %41.9'u fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalmaktadır.

Türkiye'de son verilere göre kadınlarımızın %26’sı çalışırken, bunun %11 i ücretsiz aile işçisi, kadına özgürlük sağlayan işlerde çalışan kadınların oranı ise sadece %15 olarak belirtilmektedir. Türkiye'de kadına yönelik şiddet son yıllarda %1400 artmıştır. Aile içinde uğradığı şiddeti ve cinsel tacizi hiç kimseye anlatamayan, şikayet edemeyen kadınların oranı ise %48.5 'a ulaşmıştır” dedi.

Basın açıklamaına Akhisar CHP Kadın Kolları yönetim kurulu üyeleri Hayriye Hacet, Filiz Pome, Mürüvvet Ulaşan, Seda Nazlı Kaynar, Sibel Kaya Sibel Serdaroğlu Ayşe Nur Oğuz, Ayşen Sengel, Emel Karamil, ve Kadın Kollarından sorumlu ilçe yönetim kurulu üyesi Leman Gider, Gençlik Kolları üyesi Melis Bükçez katıldı.

Öte yandan Kadın Kolları Konu ile ilgili basın açıklaması yayınladı; O açıklamanın tam metni;

“Bülent Arınç ve AKP zihniyetini protesto ediyoruz. Kadınlığımızla değil kişiliğimizle meclisteyiz. Kadını sadece evde oturan kocasına yemek yapan itaat eden ve çocuk doğuran bir nesne gibi gören zihniyet meclis çatısı altında kabul edilemez bir eyleme imza attı. Her gün kadınların öldürüldüğü, tacizin, tecavüzün, ensestin arttığı çocuk gelinlerin çoğaldığı AKP iktidarında kadın milletvekillerimizin hak arama ve fikrini belirtme mücadelesi meclis çatısı altında başka bir şiddet biçimine dönüşüyor. Arınç, Genel kurulda konuşan milletvekillerimiz için evli çocuklu bir kadın böyle konuşamaz, utandım diyor. Buna hakkınız yok. Kadınlar ve kadın bedeni üzerinde siyaset yapmayı alışkanlık haline getiren zihniyet bir utanç ve yüz kızarması yaşayacaksa cinayetlerden, tecavüzlerden, kadının insan haklarını yok sayan uygulamalardan ve ortaya çıkan tablodan dolayı bunu yaşamalı. Evet, utanmalısınız, evet yüzünüzde kızarmalı, utancınız kadını yok saydığınız için cinsiyetçi olduğunuz için kadını toplumsal yaşamın dışına iten zihniyetinizden dolayı olmalı. Utandığınızı ifade ederken söylediğiniz sözlerin bırakacağı etkinin bir utanç yarattığının farkında bile değilsiniz. Kullandığınız dil ve cinsiyetçi söyleminiz ile bu utancı arttırıyorsunuz. Kadınlar evde, sokakta, işte şiddetin her türlüsü ile karşı karşıya gelirken bu alanlara mecliside ekliyorsunuz. “Yüce Meclis” çatısı altında çözüm bulunması gereken sorulara yanıt arayacağınıza konuyu gene kadın bedenine getiriyorsunuz. Konuşulan konu bütçe ile ilgiliydi değil mi? Söyleyecek sözünüz yoksa her zaman yaptığınız gibi kadın, beden,organ cinsiyet gibi vurgular ile toplumsal cinsiyet eşitsizliğine güç veriyorsunuz. Soruyoruz yüce meclisin cinsiyeti var mıdır? Size ne milletvekilimizin evli çocuklu bir kadın olmasından? Tavrınızı ve bu tavra neden olan zihniyetinizi ülke kadınları adına şiddetle red ediyor ve kınıyoruz. CHP kadın kolları olarak milletvekilimiz Aylin Nazlıaka ile onur duyuyoruz. Geleceğe dair umudumuz, birbirimize duyduğumuz güven ve başaracağımıza dair inanç ile milletvekilimizin yanındayız.

Değerli CHP kadı arkadaşlarım, erkek arkadaşlarım Sayın Bülent ARINÇ ve AKP hükümetinin kadına bakış zihniyetini protesto ediyoruz. Meclisteki kadın milletvekillerimiz kadın olmaları nedeniyle değil, kişilikleri ile mecliste görev yapmakta olduklarını Adalet ve Kalkınma Partililere tekrar hatırlatıyoruz.

Sayın başbakan yardımcısı Arınç'a kadınların başları, kaç çocuk doğuracakları, kürtaj olup olmamaları yani kadın bedeninin, belden aşağı kısmıyla ilgileneceklerine, şimdi sizlere aşağıda okuyacağım rakamlarla ilgilenmesini tavsiye ediyoruz. Türkiye' de aile içi suçların %90'ını kadına karşı işlenen suçlar oluşturuyor. Türkiye'de şehirlerde oturan evli kadınların %18'i, köylerde oturan evli kadınların %76 sı eşleri tarafından dövülüyor. Kadın cinayetlerinin %70'i eşleri veya erkek arkadaşları tarafından işlenmektedir. Ülkemizde; 39 milyon nüfusa sahip olan kadınların %74 oranındaki kesimi çalışmamakta, %41.9'u fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalmaktadır.

Türkiye'de son verilere göre kadınlarımızın %26 sı çalışırken, bunun %11 i ücretsiz aile işçisi, kadına özgürlük sağlayan işlerde çalışan kadınların oranı ise sadece %15 olarak belirtilmektedir. Türkiye'de kadına yönelik şiddet son yıllarda %1400 artmıştır. Aile içinde uğradığı şiddeti ve cinsel tacizi hiç kimseye anlatamayan, şikayet edemeyen kadınların oranı ise %48.5 'a ulaşmıştır.”