Akhisarpress.com - Akhisar Cumhuriyet Halk Partisi İlçe teşkilatı "Eski Kasap Hali'nin ihalesi ile ilgili" basın açıklaması yapıldı. Eski Kasap Halinin ihale kanunun 17. maddesine göre aykırı yapıldığını ifade eden CHP İlçe Başkanı A. Vehbi Bakırlıoğlu basın mensuplarına ve partililere açıklamalarda bulundu.

Bakırlıoğlu; "Akhisarlıların Eski Kasaphane olarak bildikleri, yaklaşık 650 mt2 alana sahip bina 25 Aralık 2012 tarihinde Belediye Encümen Salonunda 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 45. ve müteakip maddeleri gereği Açık Teklif Arttırma Usulü ile ihale edilmiştir. Yapılan İhale sonucunda da 3050 TL aylık kira ile kiralanmıştır. 650 mt2 büyüklüğünde, şehrin en merkezi yerinde olan, geçtiğimiz günlerde aslına uygun olarak restore edilmiş böylesine kıymetli bir mülkün 3050 TL gibi bedelle kiralanması tüm Akhisarlılar gibi bizleri de bir hayli şaşırttı. Daha sonra ise özel şartname ile yapılan ihaleye yalnızca bir firmanın katıldığını öğrendik. Kamuoyunda rahatsızlığa sebep olan bu ihaleyi araştırmaya başladık. Yaptığımız araştırma sonucunda Devlet İhale Kanununun 45. maddesine göre yani açık teklif arttırma usulüne göre yapılan bu ihalenin yine aynı kanunun 17. maddesine aykırı olarak yapıldığını tespit ettik.

Söz konusu 17. Madde İhalelerin hangi koşullarda ilan edilmesi gerektiğini açıklamaktadır. 17. maddeye göre günlük gazete çıkan yerlerde ilki ihale tarihinden en az 10 gün, ikincisi ise 5 gün önce olmak kaydı ile ihalenin gazetede ilan edilmesi gerekmektedir. Aynı kanunun 20.Maddesinde ise 17. ve 18. maddelerinde yazan hükümlere aykırı ihaleler hükümsüzdür, İlanların geçersizliği ihale yapıldıktan sonra anlaşılırsa ihale feshedilir hükmü vardır.

Akhisar gibi günlük gazetelerin çıktığı bir yerde pazarlık usulü haricinde ki bütün ihalelerde günlük gazeteye en az iki gün ilan verilmesi gerekirken bu yapılmamış, yani kanuna aykırı bir ihale yapılmıştır. Bizde durumu anlatan bir dilekçe ile Kaymakamlığa başvurarak ihalenin incelenmesini ve iptalini talep ettik. Kaymakamlık bizim dilekçemizi Belediye’ye sevk etti. Dün de ilçe başkanlığımıza belediyeden gelen bir yazı ile dilekçemizdeki hususların incelendiği ve bunun sonucunda ihalenin iptal edildiği bizlere bildirildi.

Bizim kurum olarak bu ihaleyi alan firma veya şahıslar ile hiçbir sıkıntımız yoktur ve olamaz da. Bizim itirazımız böylesine değerli bir mülkün sanki yangından mal kaçırırcasına kiralanmasıdır. Bizim itirazımız söz konusu binanın yanında ki 4 mt2 lik barakaların 300, 350 TL gibi fiyatlarla yani mt2 si 85 TL bedelle kiralanırken ana binanın ise mt2’si 5 TL’den kiralanmasınadır. Bizim itirazımız bu kadar açık hükümler varken kanunlara aykırı ihale yapılabilmesidir. Keyfiyettir... Bizim itirazımız rekabet koşulları ortadan kaldırılıp kamunun zarara uğratılmasınadır. Bizim itirazımız CHP’li ve IVII-IP’li belediyeler başlarını soruşturmalardan kaldıramaz ve incir çekirdeğini doldurmayacak sudan sebeplerle tutuklanıp hüküm giyerken AKP’li belediyelerin bu kadar pervasızca davranabilmelerinedir. Ocak ayının ilk Belediye Meclis Toplantısında Denetim komisyonu seçimleri yapıldı ve komisyon görevlerine başladı. Böylesine değerli ve göz önünde olan bir mülkün kiralanmasında yapılan hatalar, usulsüzlükler bundan önce yapılmış tüm ihaleleri zan altında bırakmaktadır. Bu sergilenen gayri ciddi tavır bizlerde bu ihalenin, buz dağının görünen kısmı olduğu itibarını uyandırmıştır. Burada tüm denetim komisyonu üyelerine önemli ve tarihi bir görev düşmektedir. Bu komisyonda görev alan tüm belediye meclis üyesi arkadaşlarımın bu görevlerini layıkı ile yapacaklarını umut ediyorum.
Biz parti olarak dün olduğumuz gibi bu günde, yarında kamunun ve vatandaşımızın haklarını gözetmek için elimizden gelen gayreti göstereceğimizi ve bu konuların takipçisi olacağımızı belirtir saygılarımı sunarım."