Bakırlıoğlu; “Akhisar’da geçtiğimiz günlerde biliyorsunuz Tarım Bakanımız birtakım ziyaretlerde bulundu. Bizim o gelmezden önce Tarım Bakanımıza bir çağrımız vardı. Akhisar’a geliyorsanız zeytinin başkenti Akhisar’da tane zeytine prim verin çağrımız vardı. Ancak Akhisar’a geldi, çeşitli müjdeler verdi ama zeytine müjdeyi vermek nasip olmadı. Ancak ne olduysa bizim beklediğimiz açıklama iki gün sonra Salihli’den geldi. Zeytine 15 ile 20 kuruş arasında prim verileceği kamuoyuna duyuruldu. Dünde bir basın açıklaması oldu oraya çok geç davet edildim. ATSO, Borsa ve Ziraat Odası’nın Uğur Aydemir ile birlikte düzenlediği basın toplantısında görüşlerimi bildirdim.” Dedi.

Zeytin üreticisinin sorunlarını her fırsatta dile getirdiğini ifade eden Bakırlıoğlu; “Bugüne kadar zeytincilerimizin sorunlarını her fırsatta dile getirdik. Sıkıntılar belliydi, bize göre çözüm yolları bellidir. Öncelikle zeytin üreticilerinin birleşmesi gereklidir. Manisa’da bir zeytin birliğinin kurulması gerektiği üzerinde durduk, ikinci olarak ta yıllardan beri söz verilen tane zeytine prim üzerine ısrar etmiş bir milletvekili olarak karşınızdayız. Gelinen noktada 15 ile 20 kuruş arasında prim verileceğinden bahsediliyor. Zeytindostu derneği olsun sektörün bileşenleri olsun on sene önce şunu söylüyorlardı. Tane zeytine sofralık zeytine 20 kuruş, zeytinyağına ise bir lira prim beklentisi vardı. Şuan ise 10 yıl evvelkinin beklentilerinin altında. Bu bizim ihtiyacımızın çok altında bir rakamdır. 

Şimdi zeytinyağı primi 80 kuruş, bizim Akhisar’da 6.500 tane ÇKS kaydı olan aile var. Bunların hepsi birer zeytinyağı üreticisi, normalde prim verildiği zaman 6.500 üreticinin dosya teslim etmesi gerekir, ama rakamlara baktığınız zaman bin 200 veya bin 500 başvuruda bulunuyor. Bunun sebebi primin düşük olmasıdır. Sektörün temsilcileri zeytinyağı priminin 2 lira ile 3 lira arasında olması gerektiğini söylüyor. Avrupa Birliği ülkeleri kendi üreticilerine 1,5 Euro zeytinyağına prim verirken ülkemizde zeytinyağına 80 kuruş veriliyor. Bunun üzerine hesap edilmekte galiba ortaya 15 ile 20 kuruş arasında bir çalışma varmış. Bu bizim beklentilerimizi karşılamaktan çok uzaktır. Bu şekilde olursa birçok üretici prim almak için dosya teslim etmez. Çünkü almış olduğu prim ile vergi karşılamayacağı için birçok çiftçimiz bunu istemez.” Dedi.

Önümüzdeki sene bizi daha zor bir sene bekliyor. Geziyoruz birçok çiftçimiz zeytin arası yaptıramamış, gübresini bordosunu atamamış. Toprağını işleyemiyor. Önümüzdeki yıl ben rekoltenin düşük olacağından endişe ediyorum. Bu prim miktarları bizi tatmin etmiyor. Ben buradan Bakanlık çalışanlarına ilçe tarım müdürlüğü, il tarım müdürlüklerinden destek almalarını tavsiye ediyorum. Dün zeytin üreticimiz can derdindeydi, bugün hasat zamanı üreticimizin feryadına kulaklarını tıkayanlar bugün seçim derdine düşmüşler. Akhisar’a Salihli’ye gelmişler zeytin primini açıklıyorlar. Evet bu prim bir kazanımdır. Ancak bizim beklentilerimizi karşılamaktan çok uzaktır. Biz bundan sonra da seçimden sonrada bu konunun takipçisi olacağız. Dün nasıl çalıştıysak yarında çalışmaya devam edeceğiz” dedi.