CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer, CHP Manisa İl Binasında yaptığı basın açıklamasında Akhisar’ın stat ve hastanesi hakkında çarpıcı ifadeler kullandı.

Milletvekili Tur Yıldız Biçer, yaptığı basın açıklamasında Akhisar Stadının yapımında usulsüz ve yanlış işlerin yapıldığına, hastaneninde yapıldığı arazinin Akhisar Belediyesi yöneticilerinin arazilerinin üzerine yapılmış olabileceğinden ve böylece bir rantın sağlanmış olabileceğini iddia etti.

GÖRÜŞTÜĞÜM BİR FİRMA YETKİLİSİ, BELEDİYENİN YAPTIĞI İLK SÖZLEŞMEDEKİ PROJEYE SADIK KALINSAYDI MALİYETİN KURTARACAĞINI VE İŞİN BİTECEĞİNİ SÖYLEDİ

CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer yaptığı basın açıklamasında; “Akhisar arena stadı ile ilgili bugüne kadar yerel ve ulusal medyada birçok haber ve yayın yapıldı. Şu an aramızda bu haberleri yapan arkadaşlardan birkaçı da var. Yılan hikayesine dönen stat inşaatı ile ilgili tarafıma ulaşıldığında aslında bir kadın milletvekili olarak duruma hem şaşırdım hem sevindim. Çünkü erkek egemen toplumun erkek işi diye tabir edilen futbolun şehrimizi de ilgilendiren bir sorunu benim dile getirip ve mümkünse çözmemi istediklerinde durumu hem bir kadın hem de bir doktor titizliği ile incelemeye başladım. Öncelikle ortada bir karmaşa, cevabı kesin olarak bilinmeyen birçok sorun vardı. Öncelikle inşaatı 2013 Mart ayında mı yoksa eylül ayında mı başlandı gibi bir soru vardı. stadın temelinin 6 mart 2014'te atıldığına dair yerel ve ulusal medyada birçok haber buldum. Oysa cuma günü çekilen fotoğraf iş başlangıcının Eylül 2013 olduğunu gösteren bir tabela olduğunu gösterdi. İşin bitiş tarihi de aynı tabelada Ocak 2015'i gösteriyor. Biz ekimdeyiz, edindiğim bilgi 25 Kasım için söz alındığı şeklinde. Oysa şu an stadın %61' bitmiş durumda ve ihale şartnamesinde olan kapalı spor salonuna hiç başlanmamış. biten kısım oranı kaba işçilik için geçerli bu arada. İnce işçiliğe değinmiyorum bile. Görüştüğüm bir firma yetkilisi belediyenin yaptığı ilk sözleşmedeki projeye sadık kalınsaydı maliyetin kurtaracağını ve işin biteceğini söyledi ancak belediyenin sözleşmeye sadık kalmayarak projeyi değiştirdiğini de söyledi. Maliyetin 30 milyondan, belediyenin projeye yaptığı müdahaleler ve eklemeler sonucu durumu bir miktar düzeltmeye çalışarak 36 milyona çıktığını ki bu rakamın da maliyeti karşılayamayacağını belirtti. Bizim de soru önergemizde geçen Ankara’daki ARKAT firması Akhisar Arena’nın Mimari projesini yaptığı, İnşaat ihalesini (Yüklenici) Hayranoğulları İnşaat Taahhüt Ticaret LTD.ŞTİ. devraldığını öğrendik.

ARAZİLERİN BELEDİYE YÖNETİCİLERİNE VEYA PARTİLİ YAKINLARINA AİT OLABİLECEĞİNİ AKLA GETİRİYOR

İşte burada da akla şu soru geliyor. Eylül 2013 ile Mart 2014 arasında inşaatta ne oldu? İlk iş başlangıcını başka bir firma mı yaptı? Biz bu soruya cevap ararken bu arada çok daha ciddi vahim bir durumla karşılaştık. Görüştüğümüz yetkili stat zeminin inşaat yapmaya elverişli olmadığını, zeminin balçık olduğunu yakında bulunan ve statla aynı zemin şartlarına sahip devlet hastanesinin zemininin de balçık alanın doldurulmasıyla oluşturulduğunu ve yağmur mevsiminde zeminin su ile dolduğunu hastane personelinin yüzeye çıkan suyu motor bağlayarak çektiğini söyledi. Fora kazık - güçlendirme yöntemiyle stat zemininin her ne kadar güçlendirilmiş olsa da yeterli gelmeyeceğini stadın akıbeti de muhtemelen hastane gibi olacak, diye de ekledi. Aynı yetkili, oysa karşıdaki arazilerin zeminlerinin taşlık alan ve inşaat yapmaya daha uygun olmasına rağmen stat için zemini bozuk bu bölgenin seçilmesindeki amacın bu her iki inşaat arazilerine yakın çevre arazilerin belediye yöneticilerine veya partili yakınlarına ait olabileceğini akla getiriyor, diye de ekledi. Yetkilinin ifade ettiği bu ilk bilgiler durumun vahametini söz konusu inşaat olduğunda da akla hemen rantın geldiğini göstermesi bakımından çok önemli.

" OLASI BİR FACİADA İKİNCİ BİR SOMA YAŞAYABİLECEĞİMİZİ"

Gelelim maldan, paradan daha önemli olan asıl dehşet verici iddiaya: Yetkili kişi inşaatın yapılmış şu ana kadarki betonarme kaba halinin sağlamlık bakımından mutlaka incelenmesi gerektiğini inşaatın gerek zemin yapısı gerekse sağlamlık bakımından yeterli olmadığını, tamamen onun cümleleri ile söylüyorum " Olası bir faciada ikinci bir Soma yaşayabileceğimizi" söyledi. İşte beni asıl dehşete düşüren ve bu toplantıyı yapmaya iten şey de buydu. İş bilmezlik ve rantuğruna insanların yaşamını tehlikeye atabilen bir anlayış ne yazık ki Akhisar Arena Stadına da hakim olmuş durumda. Akla bir sürü soru işareti getirip ve kuşku bırakarak 80 işçiyle başlanan inşaatın 10 kişiyle devam etmekte olduğu ve 25 Kasım’da bitme imkanının da olmadığını da bu durumda rahatça söyleyebiliriz. Bunun sebeplerini de araştırdığımızda örneğin benzer kapasiteye sahip Turgutlu stadının maliyetinin 90 milyon lira olduğunu üstelik buradaki gibi otopark alanın bulunmadığını, kendilerinden 6 ay sonra başlanan Konya stadında şu an maç oynandığını da öğreniyoruz.

PROJE DEĞİŞİKLİKLERİNİN HUKUKA AYKIRI OLDUĞU

Durum şu ki ne stat verilen tarihte bitecek gibi görünüyor ne de şu an bize güven veriyor. Edindiğim izlenimler sonucu yüklenici firmanın 25 Kasımdan sonra durumun mahkemeye taşınmasına hazırlandığı istenen proje değişikliklerinin hukuka aykırı olduğu ve bu bütçelerle bu inşaatın bitirilmesinin imkansız olduğu yönünde, bu da Akhisar taraftarının çilesinin bitmeyeceğini, projenin bir bilinmeze doğru gittiğini gösteriyor? Peki göz göre göre böyle bir hata nasıl yapılı? Bu durum gerçekten iş bilmezlik midir? Yoksa birileri yine arazilerinin değerlenmesi ve rant uğruna gözünü karartıp bu işlere girmiş midir? Hem tarafıma iletilen bilgilerin %100 kesinliğini Araştırıp öğreneceğim hem de yakın bir tarihte işin uzmanlarını da yanıma alıp stadı onlarla inceleyip raporumu yine sizlerle paylaşacağım. Bu iddialar vahim ve araştırılması gereken iddialar olduğu için sizlerle paylaştım umarım sürece olumlu bir katkı sunarız” dedi.