Akhisarspor U2 alt liginde oynayan kaleci  Muhammed Uyanık (17 yaşında)karnına aldığı darbe sonucu, Özel doğuş Hastanesi’ne getirildi. 

Genel Cerrahi Uzm.Op.Dr.Ali Polat tarafından USG ve tetkikleri yapılan hastaya dalak’ta yırtık tespit edildi,acilen ameliyata alınan Akhisarspor kalecisi hayata döndü.

Konu hakkında Op.Dr.Ali Polat ;DALAK karın boşluğunun sol üst kadranında kaburgaların arkasında ,mide,lan barsak ve böbrekle komşuluğu olan bir organdır.Vücut savunma sisteminde (immün sistem)önemli görevleri vardır.Beyaz kan hücreleri ile bakterilerin yok edilmesini sağlar ve vücudu enfeksiyonlara karşıkorur.Yaşlanmış beyaz kan hücrelerinin organizmadan uzaklaştırılması ve filtrasyonda görevi vardır. Splenektomi(dalağın çıkarılması) tıpta isimlendirilmesidir.Trafik kazalarında karın içerisinde en çok yaralanan organlardandır.Ayrıca yüksekten düşme ve futbol Boks gibi karına darbe alınabilen yakın temas sporlarında da dalak yaralanmaları olabilmektedir. Splenektomi genel anestezi ile yapılan bir ameliyattır.Dalağın atar ve toplar damarı bağlanarak tamamının çıkarılmasıdır.Splenektomi hem açık hem de laparoskopik olarak gerçekleştirilir. Dalak olmadan sağlıklı yaşam mümkündür.Ancak dalağın olmaması vücudu bazı enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirebilir.Bu hastalarda pnömoni,menenjit ve bazı ciddi enfeksiyonlar görülebilinir.Bu yüzden dalağı çıkarılmış hastalara karşı aşılama yapılmalıdır.