Özel Akhisar Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Orhan Demirer Bilgilendiriyor;

PRP (Platelet Rich Plasma) ya da Türkçe ismiyle ''trombositten zenginleştirilmiş plazma'', bir kişiden kan alınması, alınan kanın santrifuj edilmesinden sonra elde edilen trombosit yönünden zengin plazmanın ihtiyaca göre yüze; cilt yenileme, parlaklık vermesi amacıyla, saçlarda ise saç köklerini güçlendirmek amacıyla kullanılmasıdır. Elde edilen bu sıvıda milyonları bulan kök hücre ve büyüme faktörleri bulunmaktadır ve bu faktörler hasarlı dokunun yeniden yapılandırılması, hücreler arası iletişimin arttırılması, kaliteli kök hücre çoğalması, enfeksiyonlara karşı savunma direncinin arttırılması gibi bir çok rolde görev alır. Hastanın kendi dokuları kullanıldığı için oldukça doğal, cildi uyaran, yenileyici bir tedavidir.

Peki Neden Vücudumuzda Olan Bir Şey Kendiliğinden Bu Kadar Etki Göstermiyor?

Normalde vücüdumuzda bir yaralanma olduğunda o bölgede kan akımı ve trombosit artışı olur. Buradaki trombosit (platelet) lerden açığa çıkan hücreler ve büyüme faktörleriyle doku onarılır.Bu işlem  vücudumuzda sürekli devam etmektedir ancak yaş, genetik, çevresel faktörlerin etkisiyle zamanla hem yenilenme hızı giderek yavaşlamakta, hem de kalitesi azalmaktadır. PRP ile normal kan akımının sağlayamadığı oranda ve miktarda trombosit elde edilmiş olunur, bu sayede onarım ve yenileme çok daha fazladır.

PRP Hangi Alanlarda Kullanılır?
*Cildi yenilemek
*Saç dökülmesini azaltmak
*Cilt kırışıklıklarını azaltmak
*Leke tedavisi
*Lazer sonrası cildin iyileşmesini hızlandırmak
*Saç diplerini güçlendirmek
*Çatlak tedavisi
*İz tedavisi
*Sivilce izi tedavisi
PRP bu alanların hepsinde kullanılıyor olsa da pratikte en çok cildi canlandırmak, yenilemek ve saç köklerini güçlendirmek amacıyla kullanılmaktadır.
PRP Tedavisi Vücudun Hangi Alanlarında Kullanılabilir?
*Yüz
*Gözaltı
*Boyun ve dekolte alanı
*El üstü
*Saçlı deri
PRP aslında tüm vücut alanlarında kullanılabilir.

PRP Kaç Seans Yapılmaktadır ?
PRP'de iyi bir sonuç elde edebilmek için 2-4 hafta aralıklarla 4 seans uygulama yapmak gerekir, sonrasında ise 6 ayda bir yapılan tek uygulamayla etkinlik ve kalıcılık artacaktır. PRP tedavisi her yıl yenilenebilir, tamamen doğal bir tedavi olduğu için fazla seans yapılmasında bir sakınca yoktur.

PRP Saç Tedavisi
PRP özellikle zayıflamış, kırılgan hale gelmiş saçları canlandırmada, dökülen saçların yenisini çıkartmada, saçın kalitesini ve kalınlığını arttırmada oldukça etkili bir yöntemdir. Saç PRP tedaviside 2-4  hafta aralıklarla 4 seans uygulanmaktadır. 6 ay sonra 1 seans ek yapmak daha faydalı ve iyi sonuçlar vermektedir.

PRP Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?
PRP nin belirgin bir yan etkisi yoktur, kan alınan yerde morarma, yüzde iğne batan yerlerde hafif kızarıklık, şişlik olabilir. PRP  vücuda tamamen uyumlu olduğu için alerji oluşturmaz. Dolayısıyla uygulaması oldukça rahat ve yan etkisi ise son derece azdır.

PRP Uygulamasında Sonuçlar Ne zaman Gözlenir?
Uygulamadan birkaç gün sonra ciltte parlama, ışıltı oluşur. Sonrasında tekrarlayan uygulamalarla birlilkte bu etki daha belirgin hale gelir. Cilt yenileyici ve kırışıklıkları azaltıcı etki için işlem sonrasında daha uzun süre geçmesi gerekmektedir. PRP kişinin kendi dokularını uyararak etki gösterdiği için zamanla etki daha belirgin olur.

PRP Kök Hücre Uygulamasıyla Aynı İşlem midir?
PRP daha çok zenginleştirilmiş plazma iken, kök hücre ise daha farklı bir uygulamadır. Kök hücre transferi; kulak arkasındaki deriden, yağdan elde edilebilen, nispeten daha komplike bir uygulamadır. PRP de kök hücre içerir ama aslen bir kök hücre aktarımı değildir. Daha çok büyüme faktörleri ve yenileyici doku transferidir.

PRP Uygulaması Diğer Uygulamalarla Birlikte Yapılabilir mi?
PRP uygulaması durumunuza göre, dolgu, botoks, lazer, peeling vb. diğer uygulamalarla kombine edilebilir. Bu durumu ihtiyacınıza göre doktorunuz belirleyecektir.

Detaylı Bilgi ve Randevu için 0236 404 0 404